Α. Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΕΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΝ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Σε ό,τι αφορά τον «αναπτυξιακό νόμο» που προτείνει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ:
Όταν η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη 100 δις ευρώ επενδύσεις τα επόμενα χρόνια, μόνο ως φάρσα μπορεί να αποκαλείται αυτός ο νόμος «αναπτυξιακός»: Και στη φάρσα λέμε όχι.
Η Νέα Δημοκρατία λέει «όχι» επί της αρχής, για τους εξής λόγους:
- Το σχέδιο του αναπτυξιακού νόμου έρχεται σε ένα περιβάλλον ύφεσης, τραγικής έλλειψης ρευστότητας, μεταρρυθμιστικής οπισθοδρόμησης και φορολογικής εξόντωσης.
- Το σχέδιο του αναπτυξιακού νόμου είναι ένα «πουκάμισο αδειανό», καθώς διαθέτει περίπου 600 εκατ. ευρώ το χρόνο, όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους προς τους ιδιώτες έφτασαν τα 6,7 δις ευρώ, τον Απρίλιο 2016.
- Το σχέδιο του αναπτυξιακού νόμου συνιστά επιστροφή στον κομματισμό και στη γραφειοκρατία, καθώς:
- Προωθεί την αδιαφάνεια και τη γραφειοκρατία και δίνει υπερεξουσίες στον εκάστοτε Υπουργό Οικονομίας.
- Τιμωρεί τους επενδυτές του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου, καταργώντας ουσιαστικά τη συνέχεια του Κράτους.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η Νέα Δημοκρατία λέει «όχι» επί της αρχής.
Επιμέρους θετικά σημεία του σχεδίου νόμου, θα εξεταστούν λεπτομερώς στην Ολομέλεια.
Β. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ο κ. Τσίπρας είχε πει ότι η Κυβέρνησή του είναι κάθε λέξη του Συντάγματος.
Αποδεικνύεται, τελικά. ότι με κάθε τρόπο παραβιάζουν το Σύνταγμα με κάθε τους λέξη.
Τον τελευταίο καιρό, οι Έλληνες είμαστε αντιμέτωποι με αλλεπάλληλες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που ευτελίζουν το Σύνταγμα και πλήττουν τη Δημοκρατία.
Σκόπιμα δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα Δημοκρατίας.
Απέναντι στο πρόβλημα αυτό οφείλει να πάρει άμεσα θέση ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.
- Τελευταίο κρούσμα αποτελεί η δήλωση του Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη ότι οι προγραμματιζόμενες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του κινήματος «Παραιτηθείτε» βρίσκονται στα όρια της συνταγματικής ανοχής.
Το Σύνταγμα, στο άρθρο 11, ρητά και κατηγορηματικά θεμελιώνει το δικαίωμα των πολιτών στη διαμαρτυρία, τη συγκέντρωση, τη διαδήλωση, τη διαφορετική άποψη.
Ζητήσαμε την παραίτησή του.
Και εφόσον ο ίδιος ο κ. Φίλης προσποιείται πως δεν αντιλαμβάνεται το μεγάλο δημοκρατικό και θεσμικό του ατόπημα, οφείλει να πάρει θέση ο κ. Τσίπρας.
Εκτός και αν τον υποκαθιστά – όπως δείχνει με την ανακοίνωσή του – ο κ. Φίλης.
- Πρόθεση παραβίασης του Συντάγματος αποκαλύπτουν και οι δηλώσεις της Κυβερνητικής Εκπροσώπου για δημοψήφισμα, που να αφορά στη συνταγματική αναθεώρηση.
1ον. Μόνον η χούντα έκανε δημοψήφισμα για το Σύνταγμα.
2ον. Το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει αποκλειστικά και μόνο δύο τύπους δημοψηφίσματος στους οποίους δεν περιλαμβάνεται η συνταγματική αναθεώρηση. Και
3ον. Η διαδικασία αναθεώρησης είναι αυστηρά προσδιορισμένη, γίνεται σε δύο φάσεις από δύο διαδοχικές Βουλές και απαιτεί αυξημένες πλειοψηφίες.
- Κατάφορη παραβίαση του Συντάγματος συνιστούν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού βουλευτή κ. Κυρίτση, ότι στόχος αυτής της Κυβέρνησης είναι να χτυπήσουν – μέσω της εφορίας – όλους τους Έλληνες που ψήφισαν «ναι» στο δημοψήφισμα.
- Στον ευτελισμό του Συντάγματος, όμως, οδηγούν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου κ. Καμμένου – και όχι μόνο – για «εγκληματικές πολιτικές» και «αντισυνταγματικές αποφάσεις», όπως ο ίδιος είπε, για την αύξηση του Φ.Π.Α. στα νησιά.
Ομολογούσε ότι σκόπιμα και συνειδητά παραβιάζουν το Σύνταγμα, ότι αδιαφορούν για όσα λέει το Σύνταγμα και καλλιεργούσε κλίμα ανοχής απέναντι σε τέτοιες παραβιάσεις.
Όλα αυτά δημιουργούν σοβαρό ζήτημα Δημοκρατίας.
Και στο ζήτημα αυτό οφείλει, επιτέλους, να πάρει θέση ο κ. Τσίπρας.
Το ελάχιστο που οφείλει να κάνει είναι να απομακρύνει τον Υπουργό Παιδείας.
Γ. ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ «ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ»
Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας είναι βαθιά δυσαρεστημένη και ζητά πλέον την παραίτηση της Κυβέρνησης Τσίπρα.
Είναι πολύ φυσιολογικό, επομένως, να αναπτύσσονται κινητοποιήσεις και να γίνονται συγκεντρώσεις, που εκφράζουν το αίτημα αυτό των πολιτών. Τα ποσοστά των πολιτών που εκφράζουν τη βαθιά απαισιοδοξία τους για το παρόν και το μέλλον της χώρας ξεπερνούν το 80%.
Και αυτό οφείλει να το συνειδητοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι εκπροσωπεί πλέον μια μικρή μειοψηφία.
Είναι γνωστό ότι η συγκέντρωση «Παραιτηθείτε», στις 15 Ιουνίου, οργανώνεται χωρίς συμμετοχή των Κομμάτων, όπως οι ίδιοι οι διοργανωτές επιθυμούν.
Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι ο λόγος ανήκει στους ίδιους τους πολίτες και ότι η συγκέντρωση δεν πρέπει να «καπελωθεί» από Κόμματα.
Επομένως, η Νέα Δημοκρατία δεν θα έχει οργανωμένη συμμετοχή και συντεταγμένη παρουσία βουλευτών.
Όμως. Όπως κάθε πολίτης, έτσι και κάθε βουλευτής αποφασίζει ο ίδιος.
Τώρα, μάλιστα, έχουμε και ένα νέο πρόσθετο στοιχείο: Είναι οι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, που ουσιαστικά αμφισβητεί το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται και να διαμαρτύρονται.
Και οι δηλώσεις αυτές είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσουν σαν μπούμερανγκ για τη συγκυβέρνηση.
Είναι πρόκληση σε βάρος της ίδιας της Δημοκρατίας και λειτουργεί ως πρόσκληση για τη συμμετοχή βουλευτών, πολιτικών στελεχών και κυρίως των πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης.
Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΣΩ ΚΥΚΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ
Στην προκλητική δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του Τουρκικού Υπουργού Εξωτερικών και τις αναφορές του σε μειονότητες, η Νέα Δημοκρατία απάντησε επίσημα, υπεύθυνα, αυστηρά.
Το ίδιο έκαναν και άλλα κόμματα.
Υπήρξε και αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών. Διά κύκλων!
Μια τέτοια πρακτική όμως, απρόσωπης, μη θεσμικής απάντησης, είναι πρωτόγνωρη. Για σοβαρά θέματα που θίγει μια πλευρά σε θεσμικό, υψηλό επίπεδο, δε νοείται να υπάρχει ασαφής και απροσδιόριστου φορέα απάντηση. Και αυτό, διότι στη διπλωματική πρακτική ουσιαστικά είναι σαν να μην έγινε. Δεν καταγράφεται ως επίσημη και δεσμευτική δήλωση του ελληνικού Κράτους.
Προβλημάτισε πολύ αυτή η πρωτόγνωρη πρακτική. Το πρόβλημα είναι πρωτίστως πολιτικό. Φαίνεται, όμως, ότι προκύπτει και από τον τρόπο που διοικείται το Υπουργείο των Εξωτερικών, καθώς, εδώ και πολύ καιρό, δεν έχει Εκπρόσωπο Τύπου. Σοβαρό Υπουργείο Εξωτερικών δεν νοείται να μην έχει Εκπρόσωπο Τύπου.
Θα μπορούσε, όμως, από τη στιγμή που δεν υπάρχει άλλος που - με τις δηλώσεις του - να δεσμεύει την Κυβέρνηση ο Υπουργός των Εξωτερικών να είχε την παρρησία να τοποθετηθεί ο ίδιος.
Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΕ – ΜΠΕ
Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων σχεδιάζει – προφανώς μετά από κυβερνητική απόφαση – να αλλάξει την ονομασία του.
Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι πρόκειται να κρατήσει μόνο την αναφορά «Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων» (Α.Π.Ε.) και να καταργήσει το δεύτερο συνθετικό, που είναι «Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων» (Μ.Π.Ε.).
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό για τις θέσεις της Κυβέρνησης σε ένα μείζον εθνικό ζήτημα.
Γι αυτό ακριβώς πρόκειται να κατατεθεί από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σχετική ερώτηση, τόσο προς τον Υπουργό Επικρατείας κ. Παππά, όσο και προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά.
Η θέση μας είναι ξεκάθαρη.
Μη διανοηθούν κάτι τέτοιο.