Σάββατο 23 Απριλίου 2016

10 λόγοι για να κάνουμε Πάσχα στο ΦΕΝΕΟ

https://i.ytimg.com/vi/G0LTrcl6KTo/maxresdefault.jpg 

Πάσχα σημαίνει Άνοιξη. Σημαίνει οικογενειακή ατμόσφαιρα. Σημαίνει παραδοσιακά έθιμα. Και ποιο είναι το ιδανικότερο μέρος για να τα ζήσουμε όλα αυτά, αν όχι το παλιό καλό ελληνικό χωριό;

 Η Μεγάλη Εβδομάδα έφτασε, κι αν αναρωτιέστε ακόμα πού θα κάνετε Ανάσταση, εμείς συγκεντρώνουμε τους λόγους που πιστεύουμε ότι το Πάσχα… πάει πολύ στην ελληνική ύπαιθρο. Γιατί λοιπόν να κάνουμε Πάσχα στο χωριό; Γιατί το Πάσχα συμπίπτει με το απόγειο της Άνοιξης. 
Κι αυτό σημαίνει πως η ελληνική επαρχία έχει ζωγραφιστεί με τα καλύτερα χρώματα, και πως ο καιρός θα μας δώσει πολλές ευκαιρίες να οργανώσουμε εξορμήσεις σε δάση, ποτάμια ή απλώς στην σκιά του πλάτανου στην πλατεία του χωριού. Γιατί η Μεγάλη Εβδομάδα, όπως και να το κάνουμε, είναι η Εβδομάδα των Παθών. 

Με άλλα λόγια, είναι εβδομάδα κατάνυξης και όχι ξέφρενου clubbing, μπαρότσαρκας και άλλων αστικών απολαύσεων. Τι να τις κάνεις τις χιλιάδες επιλογές διασκέδασης της πόλης, όταν η περίοδος απαιτεί οικογενειακή ατμόσφαιρα; 
Το γλέντι μπορεί να περιμένει μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. Και αυτό το τελευταίο όμως συναντά την ιδανική εκδοχή του στο χωριό. 
Εκεί όπου οι αυλές και τα δρομάκια γεμίζουν με την χαρακτηριστική τσίκνα από τα σουβλιστά εδέσματα και ο ήχος του κλαρίνου (που καλώς ή κακώς συνοδεύει το παραδοσιακό πασχαλιάτικο γλέντι) δένει απόλυτα με το περιβάλλον. Άντε να ψήσεις το αρνί ανάμεσα στο μπετόν της Κυψέλης… 
Γιατί είναι ευκαιρία να επιστρέψουμε στις ρίζες μας. Να γυρίσουμε για λίγο στον τόπο καταγωγής μας, να περπατήσουμε στα σοκάκια που τριγυρίζαμε μικροί και να θυμηθούμε πώς είναι να βγαίνεις από την πόρτα σου και να σε καλημερίζει ένα ολόκληρο χωριό σε κάθε σου βήμα. 
Γιατί είναι ευκαιρία να επισκεφθούμε τους γονείς μας ή τους συγγενείς που έχουμε μήνες ή χρόνια να δούμε. Άλλωστε το Πάσχα είναι οικογενειακή γιορτή. Γιατί ακόμη κι αν ο τόπος καταγωγής δεν ενδείκνυται για Πάσχα, οι ορεινοί προορισμοί της Ελλάδας προσφέρουν μια απίστευτη γκάμα επιλογών για να… αυτοπροσκληθείτε και να γνωρίσετε τις πανέμορφες γωνιές της επαρχίας. 
Και γιατί οι ιδιοκτήτες παραδοσιακών ξενώνων έχουν μπει στο νόημα και, εκτός από καλές τιμές, έχουν μάθει να σέβονται την ταξιδιωτική εμπειρία του φιλοξενούμενού τους.  
Γιατί έτσι θα στηρίξουμε την πολύπαθη τοπική οικονομία, που περιμένει να βγάλει τα λίγα έσοδά της από αυτές τις εορταστικές ημέρες. 
 Άλλωστε ο καφές στο τοπικό καφενείο, εκτός από φθηνότερος, είναι και πιο απολαυστικός. Και το παραδοσιακό ψωμί από τον φούρναρη του χωριού είναι νοστιμότερο. Γιατί εκεί δεν θα δούμε τους τοίχους γεμάτους αφίσες και αντιαισθητικές πολιτικές διαφημίσεις, θα ξεχάσουμε για λίγο την γκρίνια, τα επεισόδια και τις πολικές κορόνες. 
Γιατί στα ελληνικά χωριά, τα πασχαλινά έθιμα γίνονται ιεροτελεστία. Οι ψαλμοί στα μικρά ξωκλήσια ακούγονται πιο όμορφοι, οι Επιτάφιοι στολίζονται με λουλούδια της περιοχής και ακολουθούνται από όλο το χωριό στα σοκάκια του, και η Ανάσταση «ντύνεται» με ένα σωρό διαφορετικά φαντασμαγορικά έθιμα που δεν βλέπουμε καν στην πόλη. 
Γιατί το απαιτεί και η γνωστή παροιμία, με την προτροπή «Κάνε Πάσχα στο χωριό, και Χριστούγεννα στην πόλη». Κάτι θα ξέρει η λαϊκή σοφία – γι’ αυτό άλλωστε την αποκαλούν έτσι.


ΛΑΛΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΜΕΣΙΝΟ-ΦΕΝΕΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ