Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Απάντηση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης στις ερωτήσεις του Κώστα Κόλλια για το Στρατόπεδο - Mακροπρόθεσμη φιλοξενία λαθρομεταναστών - η Κορινθιακή κοινωνία ούτε ερωτήθηκε ούτε ενημερώθηκε για τα πλάνα του Υπουργείου αναφορικά με το Στρατόπεδο, και επιμένω ότι έστω τώρα, μπορεί και πρέπει να αναζητηθεί άλλη λύση για τους λαθρομετανάστες και άλλη πρόταση, ρεαλιστική, βιώσιμη και ικανοποιητική για την αξιοποίηση του Στρατοπέδου.»


Απάντηση στις ερωτήσεις του Βουλευτή Κορινθίας κ. Κώστα Κόλλια απέστειλε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση και τα μελλοντικά πλάνα για το Στρατόπεδο Κορίνθου. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Πριν από περίπου ένα μήνα είχα καταθέσει δύο ερωτήσεις στη Βουλή, απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Δένδια. Η μία αφορούσε στο τι θα συμβεί με τους λαθρομετανάστες μετά την πάροδο του μέγιστου χρονικού ορίου κράτησης που προβλέπει ο νόμος. Η δεύτερη αφορούσε στην κρατούσα κατάσταση στο Στρατόπεδο, δηλαδή στο πόσοι λαθρομετανάστες φιλοξενούνται, για πόσο χρόνο και υπό ποιες συνθήκες,  καθώς βεβαίως και στο τι μέλλει γενέσθαι, με δεδομένο ότι η κοινωνία της Κορίνθου ζητά επιτακτικά να αλλάξει το τρέχον καθεστώς του Στρατοπέδου.

Οι απαντήσεις που έλαβα και στα δύο ερωτήματα, ενώ εμπεριέχουν καθησυχαστικές πληροφορίες, ωστόσο δείχνουν να παγιώνουν τη σημερινή κατάσταση και αυτό βεβαίως μόνο ευχάριστο δεν είναι. Το Υπουργείο διατυπώνει τη βεβαιότητα ότι 6-12 μήνες αρκούν για να ολοκληρωθούν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την επαναπροώθηση των μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους. Επιπλέον, αναφέρει ότι εντείνονται οι επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενεργοποίηση του Frontex, το οποίο θα φέρει πολύτιμη στήριξη στη χώρα μας για την αντιμετώπιση συνολικά του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης.

Ο Υπουργός με ενημέρωσε ότι το τελευταίο δίμηνο περισσότεροι από 2.000 αλλοδαποί επέστρεψαν στις χώρες τους. Πρόκειται για σημαντική πρόοδο σε σχέση με το παρελθόν, πλην όμως δεν αρκεί για να καθησυχάσει την Κορινθιακή κοινωνία μπροστά στο ενδεχόμενο χιλιάδες λαθρομετανάστες να πλημμυρίσουν μέσα στον επόμενο χρόνο την πόλη και γενικά τον Νομό.

Σε ό,τι αφορά το Στρατόπεδο, το Υπουργείο με ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται έργα ασφάλειας, όπως περίφραξη, κιγκλιδώματα, φωτισμός και αυξημένες σκοπιές. Ως προς τις ανησυχίες για τη δημόσια υγεία, αναφέρεται ότι έχει διατεθεί σε 24ωρη βάση μία πλήρως εξοπλισμένη κινητή μονάδα του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων για την εξυπηρέτηση των λαθρομεταναστών. Αυτό βεβαίως δεν επαρκεί για να ανταποκριθεί σε τυχόν ανάγκες νοσηλείας, οι οποίες θα πρέπει να καλύπτονται εξολοκλήρου μέσα στο χώρο του στρατοπέδου.

Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να καθησυχάζουν σε ένα βαθμό τους περίοικους σε ό,τι αφορά την ασφάλειά τους, πλην όμως, όπως προανέφερα, σκιαγραφούν την παγίωση μίας κατάστασης η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την τοπική κοινωνία. Από το έγγραφο του Υπουργείου καθίσταται σαφές ότι το Στρατόπεδο Κορίνθου προετοιμάζεται και εξοπλίζεται για την μακροπρόθεσμη φιλοξενία λαθρομεταναστών. Αναφέρεται μάλιστα ότι η «πλήρης λειτουργία του Κέντρου θα αποτελέσει μοχλό οικονομικής ανάπτυξης για την περιοχή», φράση που ενισχύει αυτήν την άποψη.

Όσο κι αν καταβάλλονται προσπάθειες για την συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, ένα γεγονός παραμένει αναμφισβήτητο και αδικαιολόγητο: ότι η Κορινθιακή κοινωνία ούτε ερωτήθηκε ούτε ενημερώθηκε για τα πλάνα του Υπουργείου αναφορικά με το Στρατόπεδο, και επιμένω ότι έστω τώρα, μπορεί και πρέπει να αναζητηθεί άλλη λύση για τους λαθρομετανάστες και άλλη πρόταση, ρεαλιστική, βιώσιμη και ικανοποιητική για την αξιοποίηση του Στρατοπέδου.»