- Θα ακολουθήσει στις 16.00 συνάντηση του ΥΠΟΙΚ με την τρόικα
- Θα μεταβούν αργότερα και οι υπουργοί Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης
- Η Ελλάδα στην ατζέντα του Eurogroup στις 12/11 και της Συνόδου Κορυφής στις 22/11
- Δεν δέχονται την εφεδρεία οι τροϊκανοί ζητούν απολύσεις
- Πρώτοι για αποχώρηση όσοι υπηρετούν με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου
- 15.000 εκτός Δημοσίου μέσα στο 2012 θέλουν για αρχή οι δανειστές
Τελικά, όπως φαίνεται θα πάει μακριά η βαλίτσα. Εκεί που όλοι δήλωναν και επέμεναν ότι ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να τελειώνουν όλα έως την Τετάρτη το αργότερο Πέμπτη ο κ. Στουρνάρας με δηλώσεις του το ανατρέπει.Κατ' αρχήν ο κ. Στουρνάρας είπε ότι οι διαβουλεύσεις με την τρόικα θα συνεχισθούν και μετά την Σύνοδο Κορυφής στις 18/10. Επίσης είπε ότι η ψήφιση των μέτρων θα γίνει μετά το Eurogroup της 12/11.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit, η Ελλάδα θα είναι το κύριο θεμα τόσο στο Eurogroup όσο και στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της 22/11.
Οι τροικανοί αμφισβητούν το χρονοδιάγραμμα των απολύσεων από το δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής το χρονοδιάγραμμα είχε ως εξής: Απομάκρυση 15.000 υπαλλήλων από το δημόσιο έως το τέλος του 2012 και 15.000 υπαλλήλων έως το 2015.
Ωστόσο η τρόικα φαίνεται να απαιτεί την απόλυση όλων των υπαλλήλων των οργανισμών που καταργούνται. Η θέση της κυβέρνησης είναι "οχι στις απολύσεις, ναι στη διαθεσιμότητα".
Τη διαθεσιμότητα όμως οι δανειστές τη βλέπουν μόνο ως επιπρόσθετο μέτρο στις απολύσεις.
Πως θα επιλεγούν οι υπάλληλοι;
Παραμένει άγνωστο, όμως στοχοποιούνται ήδη κάποιες κατηγορίες.
Πρώτοι μπαίνουν στο στόχαστρο εκείνοι που απασχολούνται στο Δημόσιο με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου.
Ποιοι από τους υπαλλήλους αυτής της κατηγορίας θα επιλεγούν;
Προφανώς εκείνοι που υπηρετούν σε φορείς και οργανισμούς που συγχωνεύονται ή κλείνουν καθώς η θέση τους θα καταργηθεί και η σύμβασή τους δεν έχει το συνταγματικό κόλλημα της μονιμότητας.
Στην περίπτωση που η τρόικα επιμείνει δεν αποκλείεται όμως να δούμε να οδεύουν προς απόλυση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και υπάλληλοι που υπηρετούν σε όλο το φάσμα του δημοσίου τομέα με αντίστοιχες συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή σε ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ΔΕΚΟ.
Η μεγάλη σφαγή των δικαιωμάτων στον ιδιωτικό τομέα
Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου, που μετείχαν στις πολύωρες χθεσινές συζητήσεις, η τρόικα ζητεί να μειωθεί η αποζημίωση απόλυσης κατά 50% σε όλα τα ποσά, ανεξάρτητα με το εάν θα υπάρχει ή όχι προειδοποίηση. Ειδικότερα, ζητεί να τεθούν ως ανώτατο πλαφόν οι 12 βασικοί μισθοί όταν δεν υπάρχει προειδοποίηση απόλυσης και οι 6 μισθοί, όταν υπάρχει. Μάλιστα, αυτά να είναι αναδρομικά (ήτοι, η μείωση να αφορά και εκείνους που έχουν ήδη απολυθεί και η επιχείρηση τούς οφείλει μέρος της αποζημίωσης).
Όσον αφορά στις τριετίες, η τρόικα ζητεί την κατάργησή τους και τη θέσπιση ενός ενιαίου μισθού αναφοράς. Δηλαδή, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, επιδιώκει έναν «υποκατώτατο μισθό», στον οποίο θα προστίθεται ένα ποσό ως επίδομα και όχι ως ποσοστό- εάν και εφόσον συναινεί ο εργοδότης. Ενώ, καταργούνται τα επιδόματα γάμου.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εμμένει ότι ο κατώτατος μισθός αφορά στη διατήρηση της ΕΓΣΣΕ (την πλήρη κατάργηση της οποίας ζητεί ουσιαστικά η τρόικα) με ωριμάνσεις και αποτελεί κομμάτι διαπραγμάτευσης των κοινωνικών εταίρων, ενώ ο νομοθετημένος μισθός δεν μπορεί να είναι «γυμνός» από την εξέλιξή του με βάση τις τριετίες.
Τέλος, η 6ήμερη εργασία που θέτει η τρόικα, θα αφορά μόνον σε ό,τι νοείται ως κατάστημα (στο περίπου το 80% των επιχειρήσεων της χώρας).
Το 40ωρο δεν αλλάζει, όμως αποσυνδέεται το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων με το ωράριο εργασίας των υπαλλήλων.
newsit.gr