Του Άγη Βερούτη
Πόσο μάλλον αν αυτή δοθεί σε δόσεις, όπως είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προτείνει το ΔΝΤ.
Τα παραπάνω φυσικά αφήνουν την Ελληνική οικονομία που έχει ήδη συρρικνωθεί κατά 45 δις ευρώ στα τελευταία 3 χρόνια σε δραματική κατάσταση.
Μια νέα τρύπα θα δημιουργηθεί στο τραπεζικό σύστημα, από τα μη-εξυπηρετούμενα στεγαστικά (NPL's) που φτάνουν ήδη στο 20%-25% αναλόγως την τράπεζα, και τα μη-εξυπηρετούμενα καταναλωτικά που φημολογείται ότι φτάνουν και το 35% σε κάποιες τράπεζες.
Επιπροσθέτως, οι οφειλές προς το κράτος, ακόμη και αν θέλει να πληρώσει ο φορολογούμενος, κινδυνεύουν από στάση πληρωμών λόγω έλειψης ρευστότητας των ιδιωτών. Αυτό θα προκαλέσει με τη σειρά του κατάρρευση εσόδων του κράτους, και μετά στάση πληρωμών του κράτους, σειρά κατασχέσεων περιουσιών ιδιωτών, και είσπραξη φόρων με το πιστόλι στο χέρι.
Τί δεν καταλαβαίνει κάποιος όταν λέμε "αγχόνη ρευστότητας";
Σίγουρα κάθε λύση παροχής ρευστότητας μπορεί να παρατείνει το χρόνο εξυγίανσης της οικονομίας, και να μας δώσει τον έυλογο χρόνο να μειωθούν οι σπατάλες ουσιαστικά.
Επίσης όσο υπάρχει η έλλειψη ρευστότητος, οι αξίες των παγίων στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να απομειώνονται, και η οικονομία θα γίνεται ακόμη πιο ευάλλωτη.