Συνάντηση είχε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, κατά την οποία του έθεσε το θέμα της παράτασης του προγράμματος αντιχαλαζικής προστασίας. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και να του θέσω το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί λόγω του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί για την υποδοχή των αιτήσεων αγροτών προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας. Για το θέμα είχα ήδη ενημερώσει τον κ. Χαρακόπουλο με σχετική επιστολή μου, στην οποία του εξέθεσα το αίτημα πολλών αμπελοκαλλιεργητών της Κορινθίας για παράταση στην εφαρμογή του προγράμματος.
Όπως ανέφερα στον Αν.Υπουργό, υπάρχουν δύο σκέλη στο πρόβλημα. Το ένα σκέλος αφορά εν γένει στο χρονοδιάγραμμα που εφαρμόζεται από τον ΕΛΓΑ για την αντιχαλαζική προστασία. Η έναρξη του προγράμματος συμπίπτει με την περίοδο της συγκομιδής, γεγονός που δυσκολεύει ιδιαίτερα τους παραγωγούς. Ως εκ τούτου πρότεινα από τον ερχόμενο χρόνο και εφεξής, το πρόγραμμα να υλοποιείται σε περίοδο «νεκρή» για τους αμπελοκαλλιεργητές περίοδο, και συγκεκριμένα από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Το δεύτερο σκέλος αφορά την τρέχουσα περίοδο υλοποίησης, η οποία, ακριβώς λόγω του χρονοδιαγράμματος, έχει αποκλείσει ουσιαστικά εκατοντάδες ενδιαφερόμενους παραγωγούς από το πρόγραμμα. Προκειμένου να μην χαθεί η χρονιά και να μην απειληθούν με καταστροφές τα αμπέλια, πρότεινα να δοθεί χρονική παράταση για την υποδοχή δηλώσεων. Θεωρώ ότι πρόκειται για μία υλοποιήσιμη πρόταση, η οποία και τους παραγωγούς θα διευκολύνει και δεν πρόκειται να δημιουργήσει προβλήματα στον ΕΛΓΑ.
Για το θέμα έχω ενημερώσει εγγράφως και τον ΕΛΓΑ, ενώ κατέθεσα και σχετική ερώτηση στη Βουλή. Πάντως ο κύριος Αν.Υπουργός, στη συνάντηση που είχαμε, μου απήντησε ότι βλέπει θετικά το θέμα της παράτασης και ότι, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ, θα εξετάσουν τις δυνατότητες για αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα. Η παράταση θα δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους ενδιαφερόμενους παραγωγούς να καταθέσουν αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας και θα λειτουργήσει ευεργετικά για έναν ολόκληρο κλάδο αγροτικής παραγωγής με ιδιαίτερη βαρύτητα για την Κορινθία. Πιστεύω ότι στην απάντηση που θα λάβω στην ερώτηση που κατέθεσα θα έχουμε μία πιο σαφή εικόνα για τις προθέσεις του Υπουργείου, πιθανώς να έχουμε και συγκεκριμένες αποφάσεις, για τις οποίες βεβαίως θα ενημερώσω τους ενδιαφερόμενους αμπελοκαλλιεργητές του Νομού.»