«Μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας η Περιφέρεια Πελοποννήσου στην Ελλάδα της κρίσης»
Μήνυμα ελπίδας έστειλε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου από την Τρίπολη στην συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της ΡΑΕ κ. Βασιλάκο, τον αντιπρόεδρο κ. Δημήτριο Ραχιώτη και το μέλος της ολομέλειας κ. Γεώργιο Λάγαρη. Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο της Περιφέρειας στην Τρίπολη υπογράφηκε πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ ΡΑΕ και Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικής απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Με την συμφωνία αυτή εξασφαλίζεται η ανάδειξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου ως σημαντικού ενεργειακού κόμβου στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
«Γίνεται ένα ακόμη βήμα για την στήριξη της τοπικής μας οικονομίας και την ανάπτυξη μεγάλων πρωτοβουλιών και δράσεων στον Τομέα της Ενέργειας στην Περιφέρειά μας», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης που ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της ΡΑΕ ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπάρχει μεγάλος αριθμός επενδυτών που ενδιαφέρονται για τον τομέα της ενέργειας. Ο Πέτρος Τατούλης υπογράμμισε παράλληλα ότι «η γεωγραφική αλλά και η γεωπολιτική θέση της Πελοποννήσου είναι ιδιαιτέρως ελκυστικές για παραγωγή και μεταφορά ενέργειας προς την Ευρώπη. Εργαζόμαστε μεθοδικά προκειμένου η Πελοπόννησος να μετατραπεί στο ενεργειακό κέντρο της Νοτίου Ελλάδος» τόνισε ο Περιφερειάρχης.
Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε στις συνομιλίες με τους εκπροσώπους της ΡΑΕ στην πολιτική πρόταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, λέγοντας ότι «η έξοδος της χώρας από την οικονομική κρίση περνά μέσα από τις Περιφερειακές αρχές και ότι η Περιφέρειά μας καταδεικνύει με το παράδειγμά της ότι υπάρχει και η άλλη Ελλάδα. Η Ελλάδα της ελπίδας, της προσπάθειας και της δημιουργίας. Με τη ρεαλιστική και οραματική πολιτική μας εντάσσουμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου στα διαμεσογειακά δίκτυα και την καθιστούμε στρατηγικό κόμβο στις γεωπολιτικές λεωφόρους».
Ο Πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Βασιλάκος αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και χαρακτήρισε την Τετάρτη 26η Σεπτεμβρίου, ημέρα υπογραφής του πρωτοκόλλου συνεργασίας, ως ιδιαίτερα σημαντική για την ΡΑΕ γιατί με αυτό τον τρόπο θα έχει την δυνατότητα έγκυρης και συστηματικής ενημέρωσης από έναν αξιόπιστο φορέα, όπως η αιρετή Περιφέρεια «που εκφράζει τις ανησυχίες και τις αγωνίες της τοπικής κοινωνίας». Ο κ. Βασιλάκος ενημέρωσε ακόμα τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για δυο σοβαρά ζητήματα που είχαν τεθεί από τον κ. Τατούλη στην ΡΑΕ και τα οποία βρίσκουν το δρόμο της επίλυσής τους.
«α. Επιλύεται το πρόβλημα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών για οικιακή χρήση β. Πρόταση νομοθετικής ρύθμισης εξορθολογισμού για τον κορεσμό του δικτύου»
Συγκεκριμένα «στην προσεχή συνεδρίαση του συμβουλίου της ΡΑΕ, τόνισε ο κ. Βασιλάκος, επανέρχεται προς συζήτηση το θέμα της εξαίρεσης των φωτοβολταϊκών για οικιακή χρήση, μετά την απόφαση για τον κορεσμό του δικτύου της Πελοποννήσου, ενώ παράλληλα η ΡΑΕ έχει ήδη καταθέσει στον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος κο Παπαγεωργίου μια δέσμη προτάσεων νομοθετικών ρυθμίσεων για τον εξορθολογισμό της υφιστάμενης διαδικασίας αδειοδότησης σε περιοχές όπου θεωρούνται σήμερα ότι έχουν κορεσμένο δίκτυο λόγω δέσμευσης ηλεκτρικού χώρου.
Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του για την θετική εξέλιξη των δυο πολύ σημαντικών αυτών ζητημάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που ανοίγει τους ορίζοντες και απεγκλωβίζει τις διαδικασίες καθυστέρησης αρκετών επενδυτών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανεξαρτήτως τεχνολογίας και μεγέθους, και επεσήμανε ότι «η Περιφέρεια Πελοποννήσου τα ζητήματα αυτά τα αντιμετώπισε εξαρχής με ψυχραιμία, σοβαρότητα και υπευθυνότητα διεκδικώντας οριστικές και ολοκληρωμένες λύσεις από τους αρμόδιους φορείς».
«ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΛΩΤΟΥ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ»
Εναρκτήρια πράξη της συνεργασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπήρξε η συμφωνία για την ίδρυση Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου Έρευνας για τη θαλάσσια αιολική ενέργεια καθώς και την εγκατάσταση του πρώτου πλωτού αιολικού πάρκου με ταυτόχρονη εκμετάλλευση της κυματικής ενέργειας.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Hexicon AB παρουσίασε στον Περιφερειάρχη και την αντιπροσωπεία της ΡΑΕ, την πρωτοποριακή τεχνολογικά αυτή επένδυση, την οποία η ΡΑΕ χαρακτήρισε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Παράλληλα ορίστηκε ομάδα εργασίας, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της ΡΑΕ κ. Δημήτριο Ραχιώτη με συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της ΡΑΕ Ελλάδας, της ΡΑΕ Κύπρου και των φορέων τεχνογνωσίας, η οποία θα επεξεργασθεί τη συγκεκριμένη πρόταση.
Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στην συγκεκριμένη πρόταση για την ίδρυση του πρώτου Μεσογειακού Πλωτού Αιολικού Πάρκου στην Πελοπόννησο δήλωσε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για καινοτόμες έξυπνες λύσεις που δίνουν ουσιαστικές προοπτικές ανάπτυξης.