Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Μαγνησίας, κ. Θανάσης Νάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή το 21Ο Συνέδριο των Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας:
«Στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και την κοινωνία μας, με τις οικονομικές δυσκολίες να έχουν μεταφερθεί σε κάθε ελληνικό σπίτι και την παρατεταμένη αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα να δημιουργεί κλίμα σύγχυσης και ανασφάλειας σε όλους, έρχεται να προστεθεί η πρωτοφανής έξαρση της εγκληματικότητας και της λαθρομετανάστευσης, που μετατρέπει την ανασφάλεια των πολιτών σε απόγνωση.
Το ερώτημα όλων είναι εύλογο, αυτονόητο: Τι περιμένει η πολιτεία και δεν αναλαμβάνει δράσεις για τη θεραπεία της νοσηρής κατάστασης που επικρατεί;
Δυστυχώς, την ώρα που το οργανωμένο έγκλημα εκσυγχρονίζεται και οργανώνεται, το κράτος αντίθετα αποδυναμώνεται. Το προσωπικό της Αστυνομίας, και γενικά των Σωμάτων Ασφαλείας, καλείται να δώσει τη μάχη με περιορισμένα μέσα. Αφενός βιώνει μια πρωτοφανή συρρίκνωση του μηνιαίου εισοδήματός του και αφετέρου βλέπει μία σειρά από απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις να καθυστερούν ή να δρομολογούνται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση, όπως η «εν κρυπτώ» αλλαγή του κώδικα μεταθέσεων.
Το χειρότερο είναι ότι η απουσία εκπαίδευσης, οι ελλείψεις σε βασικά είδη, οχήματα, καύσιμα, μέσα προστασίας, ο κομματισμός, η πτώση του ηθικού και οι περικοπές των μισθών έχουν επιφέρει καίριο πλήγμα στην αποτελεσματικότητα των Σωμάτων Ασφαλείας, που βιώνουν την καθημερινή μείωση του κύρους, της υπόστασης και του ηθικού τους. Είναι ίσως ο μοναδικός κλάδος της δημόσιας ζωής, που εκτός από τις δυσβάστακτες οικονομικές δυσκολίες έχει να παλέψει και με τις «γενικευμένες προσβολές», παρά τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση στο καθήκον που επιδεικνύει.
Κι όμως, πολύ περισσότερο τώρα, σε αυτή την ταραγμένη περίοδο, που η δημόσια ασφάλεια είναι το μείζον –μετά την οικονομία– ζήτημα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ελληνικής κοινωνίας, χρειάζονται πρωτοβουλίες για να οικοδομηθεί μία νέα σύγχρονη και αποτελεσματική Αστυνομία. Και για να επιτευχθεί αυτό χρειάζονται σχέδιο και πρωτοβουλίες, που θα στηριχθούν σε θεσμικές και επιχειρησιακές αλλαγές της Αστυνομίας.
Είναι καιρός να δοθεί βάρος και προτεραιότητα:
- στη δημιουργία νέας δομής και λειτουργίας της Αστυνομίας,
- στην αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων της,
- στην απαλλαγή από γραφειοκρατικά καθήκοντα,
- στην ανάπτυξη έτοιμων επιχειρησιακών μονάδων,
- στην ευρύτερη χρήση νέων τεχνολογιών
- και τέλος, στη στοχευμένη διαρκή εκπαίδευση του συνόλου των αξιωματικών.
Το ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών και της αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τη Ν.Δ., με στόχο την ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών, την έμπρακτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία και τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητάς της».