ΜΠ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Το πολιτικό κομπόδεμα του ΠΑΣΟΚ μιας που το έλεγα πριν νομίζω, ότι ήταν θα το λύσετε θα βρείτε πολύ λίγα πράγματα μέσα και αυτό σας ανησυχεί. Κάνει δε και τη Νέα Δημοκρατία κ. Μπεγλίτη να ανησυχεί ότι γραπώνεστε στην εναπομένουσα εξουσία και δεν θέλετε να πάτε στις κάλπες από τις οποίες θα βγείτε βαθύτατα πληγωμένοι. Κι αυτό δημιουργεί τελικώς μια μεγαλύτερη πολιτική αστάθεια.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κοιτάξτε, κ. Παπαδημητρίου είναι γεγονός, ότι η παράταξή μας, το ΠΑΣΟΚ περνά μια κρίση, κρίση θα έλεγα στρατηγικού χαρακτήρα λόγω και των τραυματικών γεγονότων που ζήσαμε την τελευταία διετία. Όμως είναι μια κρίση που χαρακτηρίζει και διαπερνά όλα τα κόμματα εξουσίας στην Ευρώπη, είτε είναι κεντροαριστερά, είτε είναι κεντροδεξιά. Πολλά απ’ αυτά τα κόμματα την πλήρωσαν στις εκλογές με πιο πρόσφατη την Κυβέρνηση Θαπατέρο στην Ισπανία.
Όμως θα διαφωνήσω μαζί σας ότι χάνεται το «πολιτικό κομπόδεμα». Το πολιτικό κομπόδεμα υπάρχει, απλώς για να το πω με κάποια οικονομική ορολογία, χρειάζεται μια ισχυρή πολιτική, οργανωτική και ιδεολογική «μόχλευση» για να γίνει μεγαλύτερο την επόμενη περίοδο.
Θέλει πολύ δουλειά ιδιαίτερα σ’ αυτή την περίοδο θέλει πάρα πολύ δουλειά και πάνω απ’ όλα κ. Παπαδημητρίου θέλει σοβαρότητα και αξιοπιστία. Γιατί σε μια περίοδο που όλοι μιλάμε για την κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος φοβάμαι, ότι ορισμένα από τα στελέχη μας των διαλόγων και των τοποθετήσεών τους, την τελευταία περίοδο, συμβάλουν στην διεύρυνση και στην εμβάθυνση αυτής της κρίσης αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.
ΜΠ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Μπεγλίτη, πρέπει όσοι έχουν τέτοιες φιλοδοξίες να κληθούν από το Κόμμα σας, από το Κόμμα, από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου να τις εκφράσουν σε κάποια σύσκεψη για να τελειώνουμε, για να ξέρουμε, είναι ο Παπαδημητρίου, είναι ο Μπεγλίτης, δεν είναι ο Λοβέρδος, ούτε ο Χρυσοχοϊδης.
Άρα ξέρουμε ότι ο Παπαδημητρίου και ο Μπεγλίτης θέλουν να πάρουν τη θέση του Παπανδρέου. Υπάρχει τέτοια διαδικασία;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κοιτάξτε, είναι πολύ λογικό αυτό που λέτε και θα μπορούσε να το πει κάθε πολίτης στη χώρα μας. Ότι ένα πολιτικό στέλεχος, πολύ περισσότερο ένα στέλεχος που επιθυμεί να διεκδικήσει τη αρχηγία της παράταξής μας θα έπρεπε κανονικά μέσα στα θεσμοθετημένα όργανα, μέσα σε συναντήσεις συλλογικές να θέσει προβληματισμούς, να κάνει την αυτοκριτική του ή να ασκήσει δριμύτατη επίθεση για το ίδιο του το παρελθόν, βεβαίως ναι. Και όχι να τα ακούμε από τις τηλεοράσεις και από τις συνεντεύξεις στις εφημερίδες.
ΜΠ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Μπεγλίτη προγραμματίζει το Κόμμα του ΠΑΣΟΚ κάποια τέτοια συνάντηση κάποια στιγμή, ώστε να πει ο κ. Παπανδρέου ότι παιδιά εγώ έκανα ό,τι μπορούσα να κάνω, πρέπει να ξέρουμε τώρα ποιος ενδιαφέρεται να συνεχίσει, να πάρει το Κόμμα επάνω του. Προγραμματίζει μια τέτοια συνάντηση;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι η πρώτη συνάντηση που θα γίνει την Τρίτη των Χριστουγέννων, 27 Δεκεμβρίου …
Ασφαλώς. Θα είναι ένας δημοκρατικός χώρος διαλόγου και θέσεως όλων των θεμάτων με ανοιχτή πολιτική ατζέντα με τρεις όμως κορυφαίες θεματικές ενότητες οι οποίες περιλαμβάνουν όλα τα εύλογα ερωτήματα που θέσατε. Να αξιολογήσουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, την πολιτική και οικονομική κατάσταση λαμβάνοντας υπόψη και τις δραματικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Να αξιολογήσουμε την πορεία της Κυβέρνησης Παπαδήμου και πώς θα συμβάλουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στην ολοκλήρωση της αποστολής της. Θέλουμε να πετύχει η Κυβέρνηση Παπαδήμου, θέλουμε να βοηθήσουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους.
Και το λέω αυτό ανοίγοντας μια παρένθεση κ. Παπαδημητρίου, γιατί χθες το πρωί η Νέα Δημοκρατία ανέβασε, υποκριτικά, ένα «αντιπολιτευτικό έργο», ένα έργο πλήρους αντίθεσης τις προτάσεις που έκανε ο κ. Κουτρουμάνης για την ανασυγκρότηση, αναδιάρθρωση και εξορθολογισμό της λειτουργίας των επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων.
Εμείς αντίθετα θέλουμε να βοηθήσουμε τη χώρα βοηθώντας την Κυβέρνηση Παπαδήμου, χωρίς σκοπιμότητες και μικροπολιτικούς τακτικισμούς.
ΜΠ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Πείτε μου, μέχρι στιγμής, σας ακούω προσεκτικά κ. Μπεγλίτη, αλλά έχω ένα λεπτό στη διάθεσή μου, πείτε μου το εξής, ποιο απ’ αυτά τα θέματα …
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κοιτάξτε, ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει βάζοντας ένα πολιτικό πλαίσιο και βεβαίως με βάση τη συζήτηση, με βάση το διάλογο θα τοποθετηθεί επί όλων των θεμάτων που θα τεθούν. Τα στελέχη που θέλουν να θέσουν όλα αυτά τα ζητήματα αλλαγής ηγεσίας, το πώς προχωρούμε, πώς πάμε στις εκλογές, ασφαλώς μπορούν να τα θέσουν.
Όχι, κοιτάξτε, ο κ. Παπανδρέου δεν μιλά δια αντιπροσώπων σ’ αυτές τις περιπτώσεις και μάλιστα σε κορυφαία θέματα που συνδέονται με την επιβίωση και την προοπτική της παράταξης.
Την ίδια στιγμή όμως όλοι οφείλουν να τοποθετηθούν βάζοντας τα ζητήματα. Γιατί άλλο είναι να τα πούμε σε συνεντεύξεις και άλλο να συζητάμε, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας, στα δημοκρατικά θεσμοθετημένα όργανα της παράταξής μας.