Τα εγκαίνια του μουσείου έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, παρουσία
του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Μπεγλίτη, του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, του γγ Τουριστικής Ανάπτυξης Γιώργου Πουσσαίου, των βουλευτών και των τοπικών αρχών της Κορινθίας και πολλών κατοίκων της περιοχής.
Στις ομιλίες τους, κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων η πρόεδρος του πολιτιστικού Ιδρύματος του ομίλου Πειραιώς, Σοφία Στάϊκου, ανέφερε ότι ο χώρος της Στυμφαλίας είναι ένα ευλογημένο σημείο της πατρίδας μας που πρέπει να το αγαπήσουμε, να το στηρίξουμε και να το αναδείξουμε. Μένει ανέφερε να σώσουμε τη λίμνη και ενώνουμε τις δυνάμεις μας, είπε, με τις τοπικές αρχές γιατί είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε. Πρέπει να τις σώσουμε, έχουμε σχέδιο δράσης και απευθυνόμενη στο δήμαρχο της Στυμφαλίας είπε ότι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας θα σας στηρίξουμε και θα αγκαλιάσουμε την προσπάθεια, ενώ τόνισε απευθυνόμενη προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας η παρουσία σας εδώ κύριε πρόεδρε και το τοπίο, βοηθάει σήμερα να διώξουμε την εθνική μας κατάθλιψη.
Ο δήμαρχος Στυμφαλίας Κώστας Λέγγας στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι η σημερινή ημέρα έχει στόχο να υπενθυμίσει σε όλους μας ότι το μέλλον μας είναι ταυτισμένο με το μέλλον των οικοσυστημάτων και τόνισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για την πράσινη ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ειδικά σήμερα δεν θέλει να τον δει μόνο ως τον κορυφαίο πολιτειακό παράγοντα της χώρας αλλά τον βλέπει και ως πρωτεργάτη στην προστασία του περιβάλλοντος. Και κάθε φορά που αναπτύσσουμε τετοιες πρωτοβουλίες στο νεοσύστατο υπουργέιο Περιβάλλοντος η σκέψη τους πηγαίνει στον πρόεδρο. Γι'αυτό, είπε, σας ευχαριστώ για τη στήριξή σας.
Ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι η προστασία του Περιβάλλοντος δεν αποτελεί ζήτημα ατομικής ή συλλογικής ευαισθησίας. Είναι, είπε, σύστημα πλανητών ενός άλλο καταναλωτικού προτύπου μιας άλλης Ελλάδας, τόνισε ότι πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια ώστε όλες οι πρωτοβουλίες για το περιβάλλον να μας σηκώσουν πιο ψηλά και συνεχάρη το πολιτιστικό ίδρυμα του ομίλου Πειραιώς για την πρωτοβουλία του και το μουσείο.
Ο γενικός γραμματέας τουριστικής ανάπτυξης Γ. Πουσσαίος είπε, πιστεύω ότι η Ελλάδα υπερήφανα συμμετέχει στην παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος με αυτό το μουσείο που αναφέρεται στην αλληλεξάρτηση του ανθρώπου με τη φύση και συνεχάρη το πολιτιστικό ιδρυμα του ομίλου Πειραιώς για τα μουσεία που έχει αναπτύξει. Σημείωσε ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί μείζων προτεραιότητα και υπάρχει απόλυτη διασύνδεση πολιτισμού και περιβάλλοντος, γι'αυτό, όπως είπε, πρεπει να αλλάξουμε σελίδα με ανθρωποκεντρική ανάπτυξη. Τόνισε δε ότι το υπουργείο θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη τριών ακόμα μουσείων, το Μουσείο μαστίχας στη Χίο με 9 εκατ. ευρώ, το μουσειο Αργυροχρυσοχοΐας στα Γιάννενα με 6 εκατ. ευρώ και ένα μουσείο Χαρτιού στην Παλαιοκαστρίτσα της Κέρκυρας με 6 εκατ. ευρώ.
Η υδατική λεκάνη της Στυμφαλίας αποτελεί το νοτιότερο ορεινό υγροβιότοπο των Βαλκανίων με 160 είδη σπάνιων αποδημητικών πουλιών και το κύριο ενδιαφέρον της εντοπίζεται στον πλούσιο οργανικό κόσμο της λίμνης και στους υπόγειους και ορατούς δρόμους μέσω των οποίων κυκλοφορεί το νερό. Η οικολογική αξία της περιοχής είναι μεγάλη και επιβεβαιώνεται από την ένταξή της στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.
Το μουσείο περιβάλλοντος Στυμφαλίας έχει σκοπό να καταδείξει την αλληλεξάρτηση του ανθρώπου και φύσης καθώς και την αρμονική συνύπαρξή τους στη λεκάνη της Στυμφαλίας. Στόχοι του μουσειολογικού σχεδιασμού είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού και η διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής.
Το νέο μουσείο περιλαμβάνει επίσης αίθουσα πολλαπλών χρήσεων δίνοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης δράσεων πολιτισμού με τη φιλοξενία περιοδικών εκθέσεων καθώς και τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Το μουσείο δημιουργήθηκε από το πολιτιστικό ίδρυμα του ομίλου Πειραιώς που έχει και την ευθύνη λειτουργίας του για τα επόμενα 50 χρόνια. Εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα Πελοποννήσου 2000-2006 του Γ'ΚΠΣ με την αρωγή της τράπεζας Πειραιώς και είναι ανοικτό καθημερινά εκτός τρίτης από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα.