Ένα χωριό μέσα στο πράσινο και τα βουνά, με πεντανόστιμο φαγητό,
πλούσια ιστορία και μοναδικά μονοπάτια
Η Λακωνία είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές της Πελοποννήσου, καθώς διαθέτει εκπληκτική ακτογραμμή με μέρη που λατρεύουμε να επισκεπτόμαστε ξανά και ξανά, όπως το Λιμένι, ο Γερολιμένας, το Γύθειο και η Μονεμβασιά. Παράλληλα, διαθέτει και υπέροχα ορεινά χωριά που αξίζει να ανακαλύψετε, με την Άρνα να είναι ένα από αυτά.
Η Άρνα είναι ένα μικρό χωριό στις νοτιοανατολικές παρυφές του Ταϋγέτου, ένα «μπαλκόνι» με θέα σε βουνοκορφές, πρασινωπές πλαγιές και τη θάλασσα, καθώς βρίσκεται στα 780 μέτρα υψόμετρο. Αν αποφασίσετε να την επισκεφθείτε από την Αθήνα, θα χρειαστείτε περίπου 3,5 ώρες, αφού θα διασχίσετε σχεδόν ολόκληρη την Πελοπόννησο από βορρά προς νότο. Μπαίνοντας στο χωριό, θα αντικρίσετε παλιά πέτρινα σπίτια, ασβεστωμένους μαντρότοιχους, μικρές περιποιημένες αυλές και μια ατελείωτη θέα.
Ο δρόμος θα σας οδηγήσει κατευθείαν στην κεντρική πλατεία, όπου δεσπόζει ένας εντυπωσιακά
μεγάλος πλάτανος, ύψους περίπου 30 μέτρων και διαμέτρου 13 μέτρων, που έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης. Λέγεται πως μετρά πάνω από μια χιλιετία ζωής. Στην πλατεία βρίσκεται επίσης η εντυπωσιακή μαρμάρινη βρύση Φτιαλίνα, κατασκευασμένη το 1922 και δωρεά του Συλλόγου Αρνιωτών του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Εκεί θα βρείτε και τα δύο καφενεία και ταβερνάκια του χωριού, της «Άννας» (2731076250) και της «Φτιαλίνας» (2731076235), γνωστά για τα ψητά κρέατα. Κοντά στην πλατεία υπάρχει και ένα κατάστημα με παραδοσιακά προϊόντα, όπως μέλι και βότανα της περιοχής.Ο Ταΰγετος είναι γνωστός για τα βότανά του, και στην όμορφη πλατεία της Άρνας θα κατεβείτε για να απολαύσετε τη φρεσκάδα του ορεινού αέρα και την υπέροχη θέα που προσφέρει το χωριό. Οι κάτοικοι είναι λιγοστοί — περίπου 50 τον χειμώνα — αλλά το χωριό ζωντανεύει κατά τη γιορτή του κάστανου, το τελευταίο Σαββατοκύριακο κάθε Οκτωβρίου, όταν μια μεγάλη φουφού ψήνει εκατοντάδες κάστανα για τους επισκέπτες. Επίσης, το χωριό γεμίζει τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν τα παιδιά ξεκαλοκαιριάζουν με τους παππούδες ή όταν οι μετανάστες επιστρέφουν στον τόπο τους.
Η φύση γύρω από το χωριό είναι πραγματικά πλούσια. Εκτός από τα τρεχούμενα νερά, θα συναντήσετε καστανιές και καρυδιές που συνυπάρχουν με πλατάνια, μηλιές, πουρνάρια και αρωματικά βότανα. Αυτή την πλούσια φύση και τους ανθρώπους της θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε στην Άρνα. Ξεκινήστε την περιήγηση στα σοκάκια του χωριού, θαυμάζοντας τις όμορφες βρύσες με το γάργαρο νερό, και κάντε μια στάση στην πλατεία για να συμβουλευτείτε τους ντόπιους σχετικά με τις εξορμήσεις σας στη γύρω περιοχή.
Μπορείτε να κάνετε μια βόλτα και να απολαύσετε καφέ στα όμορφα μικρά χωριά των Καστανιών, της Βασιλικής και της Σπαρτιάς, που βρίσκονται λίγο πιο ψηλά. Αν έχετε διάθεση για μεγαλύτερη εξερεύνηση, μπορείτε να επισκεφθείτε το χωριό Άγιος Νικόλαος, που απέχει 11 χιλιόμετρα, για να σκαρφαλώσετε στο κάστρο Μπαρδούνιας. Αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το πότε χτίστηκε, εκτιμάται ότι ανεγέρθηκε κατά την εποχή του Βυζαντίου, τον 9ο ή 10ο αιώνα. Το κάστρο που βλέπουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα των κατακτήσεων από τους Ενετούς και στη συνέχεια από τους Οθωμανούς. Από εκεί, μπορείτε να συνεχίσετε την εξερεύνηση προς την παλιά πέτρινη γέφυρα του ποταμού Σμήνου, η οποία χτίστηκε το 1333.
Για όσους αναζητούν πιο έντονες εμπειρίες, το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 περνάει από την Άρνα. Το μονοπάτι ξεκινά από τον Προφήτη Ηλία στον Ταΰγετο, διασχίζει την Άρνα, συνεχίζει προς τη Μονή Γιάτρισσας και την Καστανιά, και καταλήγει στο Γύθειο. Πολλοί πεζοπόροι διανυκτερεύουν στην Άρνα για να ολοκληρώσουν το μονοπάτι. Φυσικά, μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε ένα μόνο τμήμα του, όπως από το χωριό μέχρι τη μονή, καθώς αυτό το τμήμα είναι ένα παλιό μονοπάτι που έχει διατηρηθεί σε καλή κατάσταση. Στη μονή μπορείτε να φτάσετε και οδικώς, καθώς βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, προσφέροντας υπέροχη θέα από τον λόφο της. Η μονή έχει ανεγερθεί στη θέση ερειπίων αρχαίου ναού της Αθηνάς, και αν παρατηρήσετε προσεκτικά, θα δείτε στους τοίχους της ενσωματωμένα στοιχεία από τον αρχαίο ναό. Η μετατροπή του ναού από παγανιστικό σε χριστιανικό έγινε το 382 μ.Χ.
Μια άλλη όμορφη διαδρομή είναι αυτή από την Άρνα προς τον Άγιο Δημήτριο και το καταφύγιο ανάγκης του ορειβατικού συλλόγου Καλαμάτας, περνώντας μέσα από το μαγευτικό δάσος της Βασιλικής. Υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε περίπου 6 ώρες. Πολύ πιο μικρή, αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα, είναι η διαδρομή από το χωριό προς τον «Κομμένο Βράχο» μετά τη Σπαρτιά. Αξίζει επίσης η διαδρομή από την Άρνα προς τις πηγές της Αγίας Μαρίνας και από εκεί προς το χωριό του Αγίου Νικολάου, αν και είναι κουραστική, καθώς διαρκεί περίπου 10 χιλιόμετρα.
Όσον αφορά τη διαμονή στο χωριό, μπορείτε να επιλέξετε τον ξενώνα του Βολιανίτη (Τηλ: 2733024666) ή να βρείτε κατάλυμα μέσω πλατφορμών βραχυπρόθεσμης μίσθωσης.
travel.gr