Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Παραολυμπιακοί Αγώνες 2024: Πολλά χαμόγελα από την παρουσία των Ελλήνων αθλητών και τα 13 μετάλλια

arthrou-paraolimpiakoi 

 Από πλευράς συνολικής συγκομιδής δεν ήταν η καλύτερη παρουσία της χώρας μας καθώς τόσο στην Αθήνα (20) όσο και στο Τόκιο (24) είχαμε περισσότερα μετάλλια. Ωστόσο λαμβάνοντας υπόψιν το μέγεθος του ανταγωνισμού, καθώς το παραολυμπιακό κίνημα δυναμώνει σε όλο τον κόσμο, τα 13 μετάλλια που κατέκτησε η χώρα μας στο Παρίσι έχοντας μία αποστολή 40 ατόμων (37 αθλητές και αθλήτριες και 3 συνοδούς) είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετική. 

Ο βαθμός δυσκολίας επιβεβαιώνεται κι από τους εντυπωσιακούς αριθμούς της διοργάνωσης κατά τη διάρκεια της οποίας καταρρίφθηκαν συνολικά 419 παγκόσμια και Παραολυμπιακά ρεκόρ σε στίβο, κολύμβηση, άρση βαρών σε πάγκο, τοξοβολία, σκοποβολή, κανόε, ποδηλασία πίστας και κωπηλασία που είναι τα περισσότερα που έχουν γίνει ποτέ στην ιστορία των Παρολυμπιακών Αγώνων.



Το Παρίσι ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη, με τις επιδόσεις που σημειώθηκαν, κι αυτά τα 13 μετάλλια που κατακτήσαμε και θα τα θυμηθούμε ένα προς ένα έχουν πολύ μεγάλη αξία.

Ιδανικό φινάλε με τη «χρυσή» Σταματοπούλου στα 50μ ύπτιο


Το 2021 η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στα 50μ ύπτιο της κατηγορίας S4, με χρόνο 49.63. Φέτος στο Παρίσι, ανήμερα των γενεθλίων της, βρέθηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου φορώντας στο λαιμό της το χρυσό μετάλλιο με χρόνο 50.12. Η σπουδαία πρωταθλήτρια που λατρεύει το νερό έχει το σύνδρομο Stiff Person, που είναι το Σύνδρομο του Δύσκαμπτου Ανθρώπου. 

Έχει αδυναμία στα άκρα από τα παιδικά της χρόνια, αλλά τεράστια ψυχικά αποθέματα που την οδήγησαν στα 38 της χρόνια στην κορυφή!

Back to back «Χρυσός» ο Νάσος Γκαβέλας