Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

Το πρόγραμμα των Ελλήνων στην 9η μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων

  

Εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει η Κυριακή για τα "γαλανόλευκα" χρώματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, όπου ίσως να πανηγυρίσουμε άλλο ένα μετάλλιο.

Από το πρόγραμμα ξεχωρίζουν ο τελικός του “άρχοντα” των κρίκων Λευτέρη Πετρούνια. ο οποίος θα διεξαχθεί στις 16:00 (ΕΡΤ2), αλλά και οι τελικοί του Χρήστου Φραντζεσκάκη στη σφυροβολία (21:30) και της Τατιάνας Γκούσιν στο ύψος (20:55).

Επιπλέον την πρώτη του εμφάνιση στο μήκος κάνει και ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο (2021), Μίλτος Τεντόγλου στα προκριματικά όπου και θα διεκδικήσει την πρόκριση του.

Τέλος σημαντικό είναι και το ματς της Εθνικής ομάδας πόλο γυναικών με αντίπαλο τη Γαλλία στις 21:05, όπου η νίκη είναι αυτοσκοπός για το συγκρότημα της Αλεξίας Καμμένου

Αναλυτικά το πρόγραμμα των Ελλήνων αθλητών:


Σκοποβολή
10:30 Εμμανουέλα Κατζουράκη – Skeet Γυναικών – Δεύτερη μέρα

Η Εμμανουέλα Κατζουράκη ήταν για μια ακόμα φορά πολύ καλή και μετά την πέμπτη θέση στο πρώτο προκριματικό του skeet, έκανε μια ακόμα τρομερή εμφάνιση, παίρνοντας το εισιτήριο για τον τελικό.

Συγκεκριμένα, η Ελληνίδα αθλήτρια την πρώτη μέρα στους πρώτους τρεις γύρους έκανε 72/75 εύστοχες βολές, ενώ στην δεύτερη μέρα στον τέταρτο γύρο έκανε 25/25 βάζοντας τις βάσεις για την πρόκριση στον μεγάλο τελικό. Πάνω σε αυτές έχτισε στον επόμενο και τελευταίο γύρο, όπου με ακόμα ένα εντυπωσιακό 25/25 πήρε το εισιτήριο, έχοντας μάλιστα την καλύτερη συγκομιδή στον προκριματική φάση της Κυριακής (4/8).


16:30 (ΕΡΤ3) Εμμανουέλα Κατζουράκη – Τελικός

Η Εμμανουέλα Κατζουράκη κατέλαβε την 5η θέση στον τελικό του skeet γυναικών, ολοκληρώνοντας την πρώτη της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες με 23/30 επιτυχημένες βολές. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια είχε το απόλυτο με 25/25 βολές στην 4η και 5η σειρά των προκριματικών στο σκιτ γυναικών, επίδοση που της επέτρεψε να περάσει ως πρώτη στον τελικό.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Χιλιανή Φραντσίσκα Σαντίντ Κροβέτο, «ασημένια» ήταν η Τζο Αμπέρ Ρούτερ από τη Μ. Βρετανία , ενώ στο βάθρο βρέθηκε και η Αμερικανίδα Τζιούελ Οστιν Σμιθ.

 

Στίβος
12:00 (ΕΡΤ2) Μίλτος Τεντόγλου – Μήκος

Ο Μίλτος Τεντόγλου πέρασε με χαρακτηριστική άνεση στον τελικό του αγωνίσματός του. Ο κορυφαίος άλτης του πλανήτη έκανε… επίδειξη δύναμης, με το πρώτο του άλμα στα 8 μέτρα και 32 εκατοστά να είναι αρκετό για να του δώσει το… εισιτήριο για τον μεγάλο αγώνα. Μάλιστα, ήταν ο ένας από τους δύο που πέρασαν το όριο των 8.15μ. με την πρώτη.

Πλέον, ετοιμάζεται για τον τελικό της Τρίτης (6/8), όπου θα επιχειρήσει να διατηρήσει τον τίτλο που κατέκτησε πριν από τρία χρόνια στο Τόκιο.


12:27 (ΕΡΤ2) Πολυνίκη Εμμανουηλίδου – 200μ. (Heat 5)

Η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου θ’ αγωνισθεί στον επαναληπτικό των 200 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024». Η Ελληνίδα σπρίντερ συμμετείχε στην 5η προκριματική σειρά και τερμάτισε στην 4η θέση με επίδοση 23 δευτερόλεπτα και έξι εκατοστά και δεδομένου ότι απευθείας πρόκριση πήραν οι πρώτες τρεις αθλήτριες από κάθε σειρά, θα διεκδικήσει ένα «εισιτήριο» για τον ημιτελικό μέσω του επαναληπτικού. Στην ίδια σειρά, συμμετείχε και η Κύπρια πρωταθλήτρια, Ολίβια Φωτοπούλου, η οποία τερμάτισε 5η με επίδοση 23.07 και θα τρέξει επίσης στον επαναληπτικό.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όπως κι εχθές στα 100 μέτρα η Σέλι-Αν Φρέιζερ Πράις, από τον προκριματικό των 200 μέτρων, απείχε και η συμπατριώτισσα της, Σερίκα Τζάκσον.


12:45 (ΕΡΤ2) Σταματία Σκαρβέλη – Σφυροβολία Προκριματικά (Group B)

Η Σταματία Σκαρβέλη αποκλείσθηκε από τον τελικό της σφυροβολίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες των Παρισίων. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, αγωνίσθηκε στον δεύτερο προκριματικό όμιλο και είχε καλύτερη ρίψη στα 69 μέτρα και 38 εκατοστά, ενώ στην δεύτερη προσπάθεια έστειλε την σφύρα της στα 66.86μ. και η τρίτη ήταν άκυρη. Το όριο πρόκρισης, ήταν 73 μέτρα.
 

20:55 (ΕΡΤ2) Τατιάνα Γκούσιν – Ύψος Τελικός

Με ένα έγκυρο άλμα στα 1,86μ., η Τατιάνα Γκούσιν έμεινε εκτός πρώτης οκτάδας στον τελικό του Ύψους, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια πέρασε με την πρώτη το 1,86 όμως στη συνέχεια απέτυχε τρεις φορές στα 1,91 και αποκλείστηκε από τη συνέχεια. Έτσι, κατέλαβε τη 9η θέση στην τελική κατάταξη. θυμίζουμε ότι αυτή ήταν η πρώτη της παρουσία της Γκούσιν σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ η Ελλάδα είχε και πάλι εκπρόσωπο σε τελικό άλματος εις ύψος γυναικών μετά το αργυρό μετάλλιο της Νίκης Μπακογιάννη στην Ατλάντα το 1996.


21:30 (ΕΡΤ2) Χρήστος Φραντζεσκάκης – Σφυροβολία Τελικός

Με μια μόλις έγκυρη βολή στα 73.34 μέτρα και δύο άκυρες ο Χρήστος Φραντζεσκάκης έμεινε εκτός της τελικής οκτάδας στον τελικό της σφυροβολίας τερματίζοντας στην 12η θέση.

Ενόργανη Γυμναστική
16:00 (ΕΡΤ2) Λευτέρης Πετρούνιας – Κρίκοι Τελικός 

Ο κορυφαίος Έλληνας γυμναστής όλων των εποχών ολοκλήρωσε άλλη μία ιστορική παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες, κατακτώντας την τρίτη θέση στον τελικό των κρίκων.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας πρόσθεσε το τρίτο Ολυμπιακό μετάλλιο στην τεράστια καριέρα του. Με έξοχη εμφάνιση στον τελικό των κρίκων του Ολυμπιακού τουρνουά του Παρισιού, ο Έλληνας πρωταθλητής κατάκτησε το χάλκινο μετάλλιο συγκεντρώνοντας 15.100 βαθμούς.

Ο Πετρούνιας έγινε ο πρώτος Έλληνας γυμναστής με τρία Ολυμπιακά μετάλλια και πρώτος όλων των εποχών στον πίνακα μεταλλίων στο συγκεκριμένο αγώνισμα. Τις πρώτες δύο θέσεις κατέλαβαν οι Κινέζοι Γιανγκ Λιου (χρυσό μετάλλιο) και Γινγκουάν Ζου (ασημένιο), που συγκέντρωσαν 15.300 και 15. 233 βαθμούς αντίστοιχα.

Αναλυτικά η βαθμολόγηση όλων των αθλητών στον τελικό των κρίκων:

  1. Γιανγκ Λιού – 15.300 βαθμούς
  2. Τζινγκιουάν Ζόου – 15.233 βαθμούς
  3. Λευτέρης Πετρούνιας – 15.100 βαθμούς
  4. Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ – 15.000 βαθμούς
  5. Άντεμ Ασίλ – 14.966 βαθμούς
  6. Βαχάγκν Νταβτιάν – 14.866 βαθμούς
  7. Χάρι Χέπγουερθ – 14.800 βαθμούς
  8. Γκλεν Κόιλε – 13.833 βαθμούς

Ιστιοπλοΐα

13:00 (ΕΡΤ1) Οδυσσέας Σπανάκης / Αριάδνη Σπανάκη – 470 (Race 5)

Με την 13η θέση στην πέμπτη ιστιοδρομία άρχισαν τα αδέρφια Σπανάκη τις σημερινές (4/8) τους προσπάθειες στη μεικτή κατηγορία 470 της ιστιοπλοΐας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες "Παρίσι 2024", τα αγωνίσματα της οποίας διεξάγονται στη Μασσαλία.

Μετά το αποτέλεσμα αυτό, το ελληνικό πλήρωμα υποχώρησε στην 15η θέση της γενικής κατάταξης με 43 βαθμούς ποινής, καθώς “πέταξαν” την τέταρτη κούρσα ως τη χειρότερή τους.

Οι Άντον Ντάλμπεργκ/Λοβίσα Κάρλσον από τη Σουηδία επικράτησαν στην πέμπτη ιστιοδρομία των 470, ενώ την πρώτη τριάδα συμπλήρωσαν οι Ντιόγκο Κόστα/Καρολίνα Ζοάο από την Πορτογαλία και οι Νία Τζέργουντ/Κόνορ Νίκολας Από την Αυστραλία. Οι Ντάλμπεργκ/Κάρλσον προηγούνται στη γενική κατάταξη με 11 βαθμούς ποινής, όσους έχουν και οι Κέιτζου Οκάντα/Μίχο Γιοσιόκα από την Ιαπωνία, ενώ ακολουθούν οι Λάρα Φαντλάου/Λούκας Μερ από την Αυστρία με 16 βαθμούς ποινής

13:13 (ΕΡΤ1) Κάμερον Μαραμενίδης – Kite (Race 1, 2, 3, 4)

Με την έκτη θέση στην τρίτη ιστιοδρομία συνέχισε ο Κάμερον Αλέξανδρος Μαραμενίδης τις προσπάθειές του στο kite ανδρών της ιστιοπλοΐας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι» 2024, τα αγωνίσματα της οποίας διεξάγονται στη Μασσαλία.

Ο 22χρονος αθλητής «σκαρφάλωσε» στην έβδομη θέση της γενικής κατάταξης με 25 βαθμούς ποινής.

Ο Σλοβένος Τόνι Βόντισεκ ήταν ο νικητής στην τρίτη κούρσα, ενώ ακολούθησαν ο Μαξιμίλιαν Μέντερ από τη Σιγκαπούρη και ο Βρετανός Κόνορ Μπέινμπριτζ. Στην κορυφή της γενικής κατάταξης υπάρχει τριπλή… ισοβαθμία, καθώς ο Βόντισεκ, ο Μέντερ και ο Αυστριακός Βαλεντίν Μπόντους έχουν από 8 βαθμούς ποινής έκαστος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ένατη θέση της γενικής βρίσκεται ο Ντένις Τάραντιν που εκπροσωπεί την Κύπρο. Ο γεννημένος στη Μόσχα αθλητής έχει 27 βαθμούς ποινής, καθώς τερμάτισε 11ος, 4ος και 12ος στις πρώτες τρεις ιστιοδρομίες.


18:05 (ΕΡΤ1) Οδυσσέας Σπανάκης / Αριάδνη Σπανάκη – 470 (Race 5 & 6)

Με την 13η θέση στην πέμπτη ιστιοδρομία άρχισαν τα αδέρφια Σπανάκη τις σημερινές (4/8) τους προσπάθειες στη μεικτή κατηγορία 470 της ιστιοπλοΐας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες "Παρίσι 2024", τα αγωνίσματα της οποίας διεξάγονται στη Μασσαλία.

Μετά το αποτέλεσμα αυτό, το ελληνικό πλήρωμα υποχώρησε στην 15η θέση της γενικής κατάταξης με 43 βαθμούς ποινής, καθώς “πέταξαν” την τέταρτη κούρσα ως τη χειρότερή τους.

Οι Άντον Ντάλμπεργκ/Λοβίσα Κάρλσον από τη Σουηδία επικράτησαν στην πέμπτη ιστιοδρομία των 470, ενώ την πρώτη τριάδα συμπλήρωσαν οι Ντιόγκο Κόστα/Καρολίνα Ζοάο από την Πορτογαλία και οι Νία Τζέργουντ/Κόνορ Νίκολας Από την Αυστραλία. Οι Ντάλμπεργκ/Κάρλσον προηγούνται στη γενική κατάταξη με 11 βαθμούς ποινής, όσους έχουν και οι Κέιτζου Οκάντα/Μίχο Γιοσιόκα από την Ιαπωνία, ενώ ακολουθούν οι Λάρα Φαντλάου/Λούκας Μερ από την Αυστρία με 16 βαθμούς ποινής.

Υδατοσφαίριση Γυναικών
21:05 (ΕΡΤ1) Γαλλία – Ελλάδα 

Τα κορίτσια της Αλεξίας Καμμένου έκαναν το καθήκον τους, κέρδισαν τις "τρικολόρ" (έμειναν εκτός της νοκ άουτ φάσης) με 11-4 και βρίσκονται στις οκτώ κορυφαίες ομάδες του Ολυμπιακού τουρνουά πόλο γυναικών.

Αν και η εθνική ξεκίνησε πολύ συγκεντρωμένα στην άμυνα και προηγήθηκε 2-0, στη συνέχεια εμφανίστηκε η γνώριμη επιθετική δυστοκία, με κακές επιλογές, ενώ και η -νέα τερματοφύλακας του Ολυμπιακού- Μάια Ράικρο έκανε κάποιες σπουδαίες επεμβάσεις.

Ετσι, οι γηπεδούχες βρήκαν κάποια στιγμή λύσεις και με σερί 3-0 πέρασαν μπροστά (3-2), με την ελληνική ομάδα να μένει χωρίς γκολ για έντεκα λεπτά. Εχασε μάλιστα και πέναλτι με τη Νίνου (απέκρουσε η Ράικρο) και σπατάλησε τέσσερις ευκαιρίες με παίκτρια παραπάνω, πριν η Ξενάκη βρει μία λύση με παλικαρίσιο γκολ από τα 2μ. για να διαμορφώσει το 3-3 του ημιχρόνου.

Οι παίκτριες της Αλεξίας Καμμένου βρήκαν από την άμυνα την ενέργεια που χρειάζονταν για να πάρουν τον έλεγχο του ματς. Κράτησαν τις Γαλλίδες «άσφαιρες» για περίπου δώδεκα λεπτά και μπόρεσαν να «ξεκολλήσουν» επιθετικά, βρίσκοντας δύο γκολ από την περιφέρεια και ένα από τη Γιαννοπούλου στην κόντρα.

Το συνολικό ελληνικό σερί έφτασε το 4-0 και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα προηγήθηκε 6-3, πριν μειώσει με πέναλτι η Βερνού, στο τελευταίο λεπτό της τρίτης περιόδου.

Δύο γρήγορα γκολ από τη Βάσω Πλευρίτου και την Ξενάκη, στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου, «κλείδωσαν» ουσιαστικά τη νίκη της εθνικής και κάπου εκεί το παιχνίδι… χάλασε. Εξαιτίας του πολύ περίεργου κανονισμού της World Aquatics, οι Γαλλίδες ήξεραν ότι αποκλείονται με ήττα από ένα έως επτά γκολ, ενώ προκρίνονται αν χάσουν με διαφορά οκτώ γκολ και πάνω (σε αυτή την περίπτωση θα έμενε εκτός η Ιταλία).

Η ομάδα του Τεό Λοράντου άφησε το παιχνίδι, το σκορ έφτασε στο 11-4 και η ελληνική ομάδα είχε την ευκαιρία να φτάσει στο +8, που θα της έδινε την τρίτη θέση.

Οπως φάνηκε, όμως, αυτό δεν ήταν ένα… αρεστό σενάριο, αφού θα έφερνε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα απέναντι στη σταθερά πολύ δυνατή Ολλανδία. Ετσι, παρότι κέρδισαν αποβολή στην τελευταία τους επίθεση, οι διεθνείς προτίμησαν να πετάξουν τη μπάλα στο πλάι και ουσιαστικά να «επιλέξουν» ως αντίπαλο την Αυστραλία.

Η “γαλανόλευκη” στον επόμενο γύρο της διοργάνωσης, θα αγωνιστεί κόντρα στην ισχυρή Αυστραλία, η οποία τερμάτισε πρώτη στον δικό της όμιλο.

Αν επικρατήσει η Εθνική μας ομάδας επί των αντιπάλων τους, στα ημιτελικά του θεσμού, θα παίξει με τον νικητή Ουγγαρία-ΗΠΑ.//ΔΜ

Τα οκτάλεπτα: 1-2, 3-3, 4-6, 4-11

ΓΑΛΛΙΑ (Τεό Λοράντος): Ράικρο, Αντρές, Ερτό, Μπουλούκμπατσι, Γκιγέ, Χέρτζκα 1, Νταγέν, Μπατί, Βερνού 2, Ραντοσάβλιεβιτς 1, Ρασπό, Ντολ, Μαρτινό Περέ.
ΕΛΛΑΔΑ (Αλεξία Καμμένου): Διαμαντοπούλου, Ελευθ. Πλευρίτου, Χυδηριώτη 1, Ελευθεριάδου, Μαργ. Πλευρίτου 1, Ξενάκη 3, Ασημάκη, Πάτρα, Νίνου, Β. Πλευρίτου 3, Γιαννοπούλου 2, Μυριοκεφαλιτάκη 1, Σταματοπούλου.