Η 33η σύγχρονη έκδοση της σπουδαιότερης αθλητικής διοργάνωσης όλων των εποχών απέχει μονάχα δύο μέρες πλέον και το ertsports.gr σας παρουσιάζει την Ολυμπιακή Αποστολή της Ελλάδας που ταξίδεψε με προορισμό την πρωτεύουσα της Γαλλίας.
Για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια και το Λονδίνο, η χώρα μας θα έχει τριψήφιο αριθμό αθλητών σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Από τους 102 του 2012 πάμε στους 100 το 2024, σε ένα νούμερο που είναι το έβδομο μεγαλύτερο στην ιστορία της χώρας. Η κολύμβηση έχει την τιμητική της, μιας κι έχει τους περισσότερους αθλητές και αθλήτριες με 16, ενώ ο στίβος ακολουθεί με 13. Βέβαια συμμετοχές υπάρχουν επίσης και σε καλαθοσφαίριση, υδατοσφαίριση ανδρών και γυναικών, καλλιτεχνική κολύμβηση, ιππασία, κωπηλασία, σκοποβολή, γυμναστική, τένις, ιστιοπλοΐα, ποδηλασία, πάλη, τζούντο, ξιφασκία και επιτραπέζια αντισφαίριση,
Κολύμβηση – 16 αθλητές
Αννα Ντουντουνάκη – (100μ. πεταλούδα, 4Χ100μ. μικτή ομαδική mixed)
Νόρα Δράκου – (50μ. ελεύθερο, 4Χ100μ. μικτή ομαδική mixed)
Γεωργία Δαμασιώτη – (100μ., 200μ. πεταλούδα)
Κριστιάν Γκολομέεβ – (50μ. ελεύθερο)
Απόστολος Χρήστου – (100μ., 200μ. ύπτιο, 4Χ100μ. μικτή ομαδική mixed)
Στέργιος Μπίλας – (50μ. ελεύθερο, 4Χ100μ. ελεύθερο)
Βαγγέλης Μακρυγιάννης – (100μ. ύπτιο)
Δημήτρης Μάρκος – (800μ., 1.500μ. ελεύθερο, 4Χ200μ. ελεύθερο)
Απόστολος Παπαστάμος – (200μ., 400. μικτή ατομική)
Απόστολος Σίσκος – (200μ. ύπτιο)
Ανδρέας Βαζαίος – (4Χ100μ. ελεύθερο, 4Χ200μ. ελεύθερο)
Κώστας Εγγλεζάκης – (4Χ200μ. ελεύθερο)
Κώστας Στάμου – (4Χ200μ. ελεύθερο)
Βαγγέλης Ντούμας – (4Χ100μ. μικτή ομαδική mixed)
Οδυσσέας Μελαδίνης – (4Χ100μ. ελεύθερο)
Παναγιώτης Μπολάνος – (4Χ100μ. ελεύθερο)
Αλκης Κυνηγάκης – (10χλμ. μαραθώνιας κολύμβησης)
Πέρα από την πρωτιά στον απόλυτο αριθμό αθλητών που θα βρεθεί στο Παρίσι, η κολύμβηση έχει την πρωτιά και στον αριθμό συμμετοχών σε αγωνίσματα, με 18 συνολικά. Μετά από ένα σπουδαίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα όπου η ΚΟΕ χρειάστηκε… επιπλέον πτήση για να φέρει τα μετάλλια στην Αθήνα, οι κολυμβητές μας αναμένεται να έχουν δυναμική παρουσία στη γαλλική πρωτεύουσα. Παράλληλα, υπάρχουν και μεγάλες ελπίδες για κάποιο μετάλλιο, με τον Απόστολο Χρήστου να είναι βασικός διεκδικητής και τους Κριστιάν Γκολομέεβ, Απόστολο Σίσκο και Άλκη Κυνηγάκη να έχουν τις δικές τους πιθανότητες.
Στίβος – 13 αθλητές
Μίλτος Τεντόγλου – (άλμα εις μήκος)
Εμμανουήλ Καραλής – (άλμα επί κοντώ)
Κατερίνα Στεφανίδη – (άλμα επί κοντώ)
Χρήστος Φραντζεσκάκης – (σφυροβολία)
Αντιγόνη Ντρισμπιώτη – (20 χλμ. βάδην)
Μιχάλης Αναστασάκης – (σφυροβολία)
Ελίνα Τζένγκο – (ακοντισμός)
Τατιάνα Γκούσιν – (άλμα εις ύψος)
Ελένη Πόλακ – (άλμα επί κοντώ)
Σταματία Σκαρβέλη – (σφυροβολία)
Αριάδνη Αδαμοπούλου – (άλμα επί κοντώ)
Πολυνίκη Εμμανουηλίδου – (100μ., 200μ.)
Παναγιώτα Δόση – (άλμα εις ύψος)
Φυσικά ο στίβος δεν θα μπορούσε να λείπει από το Top-3. Με 14 συμμετοχές από 13 αθλητές (μιας και η Εμμανουηλίδου θα τρέξει σε δύο αγωνίσματα) η ελληνική παρουσία θα είναι για άλλη μία φορά έντονη. Φυσικά ο Μίλτος Τεντόγλου ξεχωρίζει στην παρακάτω λίστα, όντας το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος. Η Κατερίνα Στεφανίδη, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και η Ελίνα Τζένγκο επίσης έχουν σημαντικές ελπίδες για μετάλλιο, ενώ και οι υπόλοιποι αθλητές αναμένεται να πραγματοποιήσουν δυνατές εμφανίσεις.
Υδατοσφαίριση – 26 αθλητές
Εθνική ομάδα ανδρών: Μάνος Ζερδεβάς, Παναγιώτης Τζωρτζάτος (τερματοφύλακες), Ντίνος Γενηδουνιάς, Δημήτρης Σκουμπάκης, Στάθης Καλογερόπουλος, Γιάννης Φουντούλης, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Νίκος Γκίλλας, Στέλιος Αργυρόπουλος Κανακάκης, Νίκος Παπανικολάου, Κώστας Κάκαρης, Δημήτρης Νικολαϊδης, Άγγελος Βλαχόπουλος
Εθνική ομάδα γυναικών: Ιωάννα Σταματοπούλου, Χρυσούλα Διαμαντοπούλου (τερματοφύλακες), Ελευθερία Πλευρίτου, Μαργαρίτα Πλευρίτου, Βασιλική Πλευρίτου, Ιωάννα Χυδηριώτη, Νικολέτα Ελευθεριάδου, Ελένη Ξενάκη, Αλεξάνδρα Ασημάκη, Μαρία Πάτρα, Ειρήνη Νίνου, Αθηνά Γιαννοπούλου, Μαρία Μυριοκεφαλιτάκη
Το… εθνικό μας σπορ είναι αυτό που κλείνει την τριάδα. Τόσο το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα γυναικών, όσο και εκείνο των ανδρών προκρίθηκαν στο Παρίσι μέσω των προηγούμενων επιτυχιών τους. Αμφότερες οι ομάδες μας έχουν βλέψεις για μετάλλιο, θέλοντας έτσι να μεγαλώσουν τη συγκομιδή τους. Υπενθυμίζουμε ότι στις γυναίκες η Ελλάδα είχε κατακτήσει το ασημένιο το 2004, ενώ στους άνδρες το ασημένιο το 2021.
Καλαθοσφαίριση – 12 αθλητές
Εθνική ομάδα ανδρών: Κώστας Παπανικολάου, Νικ Καλάθης, Γιάννης Αντετοκούνμπο, Γιώργος Παπαγιάννης, Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Ντίνος Μήτογλου, Τόμας Ουόκαπ, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, Βασίλης Τολιόπουλος, Δημήτρης Μωραΐτης, Νίκος Χουγκάζ.
Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στο μπάσκετ μετά από 16 χρόνια και το Πεκίνο. Η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη απέδειξε στο Προολυμπιακό Τουρνουά του Πειραιά ότι μπορεί να κοιτάξει στα μάτια σπουδαίους αντιπάλους. Κάπως έτσι θα επιχειρήσει να πετύχει μία ιστορική πρωτιά, μιας και η χώρα μας δεν έχει κατακτήσει ποτέ μετάλλιο στο συγκεκριμένο άθλημα. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, αλλά η “Επίσημη Αγαπημένη” σίγουρα μπορεί.
Κωπηλασία – 7 αθλητές
Στέφανος Ντούσκος – (σκιφ)
Χριστίνα Μπούρμπου, Ευαγγελία Αναστασιάδου – (δίκωπος)
Ζωή Φίτσιου, Μιλένα Κοντού – (διπλό σκιφ ελαφρών βαρών)
Αντώνης Παπακωνσταντίνου, Πέτρος Γκαϊδατζής – (διπλό σκιφ ελαφρών βαρών)
Η αποστολή της κωπηλασίας είναι ξανά πολυπληθής, όπως συνηθίζεται για την Ελλάδα. Η παρουσία του χρυσού Ολυμπιονίκη του Τόκιο, Στέφανου Ντούσκου, εννοείται πως ξεχωρίζει. Άλλωστε, είναι και ο αθλητής με τις μεγαλύτερες βλέψεις για ένα μετάλλιο. Βέβαια και τα υπόλοιπα μέλη έχουν πετύχει σημαντικές διακρίσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, οπότε όλα είναι ανοιχτά.
Σκοποβολή – 5 αθλητές
Άννα Κορακάκη – (10μ αεροβόλο πιστόλι, 25μ. πιστόλι)
Χριστίνα Μόσχη – (10μ αεροβόλο πιστόλι)
Εμμανουέλα Κατζουράκη – (σκιτ)
Μάκης Μίτας – (σκιτ)
Μπάμπης Χαλκιαδάκης – (σκιτ)
Άλλο ένα άθλημα με σημαντική ελληνική παρουσία, λόγω των έξι συμμετοχών, αλλά και μεγάλες ελπίδες για μετάλλια. Παρά το γεγονός ότι έχει περίπου το 1/3 των δυνάμεων του στίβου και της κολύμβησης, η σκοποβολή υπό προϋποθέσεις μπορεί να μας φέρει ακόμα και τρία μετάλλια. Η Άννα Κορακάκη (σε δύο αγωνίσματα) και ο Μάκης Μίτας έχουν σημαντικές βλέψεις, ενώ υπάρχουν κι άλλες ελπιδοφόρες παρουσίες για κάτι καλό.
Αντισφαίριση – 4 αθλητές
Μαρία Σάκκαρη – (απλό)
Στέφανος Τσιτσιπάς – (απλό)
Στέφανος Τσιτσιπάς, Μαρία Σάκκαρη – (μεικτό)
Στέφανος Τσιτσιπάς, Πέτρος Τσιτσιπάς – (διπλό)
Μαρία Σάκκαρη, Δέσποινα Παπαμιχαήλ – (διπλό)
Το τένις είναι ένα από τα αθλήματα που οι συμμετοχές είναι περισσότερες από τους αθλητές. Αυτό συμβαίνει λόγω των διπλών σε άνδρες και γυναίκες, αλλά και του μεικτού της “dream team” Σάκκαρη-Τσιτσιπά. Έχοντας δύο από τους 15 κορυφαίους τενίστες του κόσμου σε ATP και WTA, σίγουρα οι ελπίδες για μετάλλιο ή μετάλλια είναι μεγάλες.
Ιστιοπλοΐα – 4 αθλητές
Βύρωνας Κοκκαλάνης – (IQFoil)
Κάμερον Μαραμενίδης – (φόρμουλα κάιτ)
Αριάδνη Σπανάκη, Οδυσσέας Σπανάκης – (470 μεικτό)
Η ελληνική παρουσία στην ιστιοπλοΐα είναι πάντα σταθερή και αξιοπρεπής. Στο σπορ των εκπλήξεων η Ελλάδα θα έχει τρεις συμμετοχές και δεδομένα οι αθλητές μας θα δώσουν σημαντικές μάχες στις γαλλικές θάλασσες.
Πάλη – 3 αθλητές
Γιώργος Κουγιουμτσίδης – (74κ ελευθέρας)
Νταουρέν Κουρουγκλίεφ – (86κ ελευθέρας)
Μαρία Πρεβολαράκη – (53κ ελευθέρας)
Αν υπάρχει ένα άθλημα στο οποίο η Ελλάδα μπορεί να κάνει το… απόλυτο στον πίνακα συμμετοχών/μεταλλίων, αυτή είναι η πάλη. Γιώργος Κουγιουμτσίδης και Νταουρέν Κουρουγκλίεφ θεωρούνται από τα φαβορί για τα βάθρα των αγωνισμάτων τους, ενώ και η Μαρία Πρεβολαράκη έχει σημαντικές βλέψεις στο δικό της.
Καλλιτεχνική κολύμβηση – 2 αθλήτριες
Ευαγγελία Πλατανιώτη, Σοφία Μαλκογεώργου – (ντουέτο)
Μόνο η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε ένα από τα πιο τεχνικά σπορ, με το μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας είναι τιμή. Αυτό ισχύει φυσικά για τις Πλατανιώτη-Μαλκογεώργου που θα εκπροσωπήσουν σε άλλη μία μεγάλη διοργάνωση τη χώρα μας. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, αλλά σίγουρα τα κορίτσια θα τα δώσουν όλα στην πισίνα.
Τζούντο – 2 αθλητές
Ελισάβετ Τελτσίδου – (70κ)
Θόδωρος Τσελίδης – (90κ)
Η ελληνική εκπροσώπηση στο τζούντο είναι για ακόμα μία φορά σημαντική. Δεν θα μπορούσε να είναι κι αλλιώς, μιας και υπάρχει σημαντική παρακαταθήκη από τον δις μεταλλιούχο Ηλία Ηλιάδη. Μάλιστα, μετά το Παρίσι μπορεί να έχει και… παρέα στη λίστα όσων έχουν ανέβει στο βάθρο με τη γαλανόλευκη σημαία, μιας και ειδικά η Ελισάβετ Τελτσίδου έχει σημαντικές βλέψεις.
Γυμναστική – 1 αθλητής
Λευτέρης Πετρούνιας – (ενόργανη, κρίκοι)
Η συμμετοχή στη γυμναστική είναι… φτωχή. Σε αριθμό όμως, όχι σε παρουσία. Άλλωστε με τον χρυσό Ολυμπιονίκη του Ρίο και χάλκινο του Τόκιο, Λευτέρη Πετρούνια, στο Παρίσι δεν γινόταν να ισχύει κάτι διαφορετικό. Ο “άρχοντας των κρίκων” θα επιχειρήσει να κατακτήσει εκ νέου τον τίτλο που πανηγύρισε στη Βραζιλία και του στέρησαν οι τραυματισμοί στην Ιαπωνία. Αυτοί οι Αγώνες μάλλον θα είναι οι τελευταίοι του, για αυτό και ετοιμάζεται για μία ιστορική έξοδο. Μόλις τρεις Έλληνες έχουν κατακτήσει 3+ Ολυμπιακά μετάλλια και ο “GOAT” θα επιχειρήσει να γίνει ο τέταρτος.
Ποδηλασία – 1 αθλητής
Γιώργος Μπούγλας – (ποδηλασία δρόμου)
Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα μας η ποδηλασία, όμως θα έχει παρουσία στη Γαλλία. Για αυτό φρόντισε ο Γιώργος Μπούγλας, που θα επιχειρήσει το καλύτερο δυνατό στους δρόμους της “Pont d’Iéna¨.
Ιππασία – 1 αθλήτρια
Ιόλη Μυτιληναίου – (υπερπήδηση εμποδίων)
Το ίδιο ισχύει και για την ιππασία, όπου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα η Ιόλη Μυτιληναίου. Μία αθλήτρια με σημαντική εμπειρία και σπουδαίες διακρίσεις σε διοργανώσεις του εξωτερικού, ετοιμάζεται να ζήσει την μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας της. Μάλιστα, θα το κάνει επαναφέροντας τη χώρα σε ένα άθλημα που η τελευταία της συμμετοχή ήταν πριν από 20 χρόνια στην Αθήνα. Τότε, ήταν η μητέρα της, Χάνα, εκείνη που είχε αγωνιστεί με τα γαλανόλευκα.
Ξιφασκία – 1 αθλήτρια
Δώρα Γκουντούρα – (σπάθη)
Η ξιφασκία είναι ένα άθλημα που η Ελλάδα έχει αδικηθεί. Δυστυχώς οι κανόνες επιτρέπουν μόνο μία συμμετοχή από κάθε χώρα ανά αγώνισμα, για αυτό και η Δέσποινα Γεωργιάδου έμεινε εκτός Αγώνων. Η Δώρα Γκουντουρά όχι μόνο θα εκπροσωπήσει τη χώρα, αλλά έχει και σημαντικές πιθανότητες να φέρει πίσω ένα μετάλλιο, βάσει των σπουδαίων αγωνιστικών της προσόντων.
Επιτραπέζια αντισφαίριση – 1 αθλητής
Παναγιώτης Γκιώνης – (απλό)
Τελευταίος, αλλά εξίσου σπουδαίος σε αυτήν την εντυπωσιακή λίστα είναι ο Παναγιώτης Γκιώνης που εκπροσωπεί την Ελλάδα στο πινγκ πονγκ. Στα 44 του είναι ο πιο παλιός της αποστολής, αλλά και αυτός που μπορεί να γράψει ιστορία με χρυσά γράμματα. Δεν αναφερόμαστε σε κάποιο μετάλλιο. Σίγουρα θα παλέψει για μία διάκριση, αλλά ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Ωστόσο, αν απλώς αγωνιστεί σε ένα ματς θα φτάσει τις έξι συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Κάπως έτσι θα γίνει ο τέταρτος αθλητής από τη χώρα μας που πετυχαίνει κάτι τέτοιο, μετά την Άγη Κασούμη (σκοποβολή), τον Τάσος Μπουντούρης (ιστιοπλοΐα) και την Ευαγγελία Ψάρρα (τοξοβολία).