Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Πυροβόλησαν τον Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση - Νεκρός ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας και ένας πολίτης

 Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: 20χρονος άνδρας ο δράστης

Πανικός επικράτησε στην προεκλογική συγκέντρωση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτεία της Πενσιλβάνια μετά από πυροβολισμούς που ακούστηκαν στο σημείο. 

Ο ύποπτος δράστης της επίθεσης κατά της ζωής του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας 20χρονος άνδρας από την Πενσιλβάνια, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης. Την σχετική πληροφορία μετέδωσε αρχικά  δημοσιογράφος του CNN επικαλούμενος πηγές.

Σύμφωνα με ανάρτηση του δημοσιογράφου στο Χ, το FBI έχει ταυτοποιήσει τον άνδρα. Αναμένονται από λεπτό σε λεπτό ανακοινώσεις από την αστυνομία της Πενσιλβάνια.

Η μυστική υπηρεσία αντέδρασε λαμβάνοντας μέτρα προστασίας και «ο πρώην πρόεδρος είναι ασφαλής», αφού απομακρύνθηκε εσπευσμένα από τον χώρο όπου επρόκειτο να εκφωνήσει ομιλία, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπός της Άντονι Γκουλιέλμι μέσω X.

«Ένας παριστάμενος σκοτώθηκε, άλλοι δύο τραυματίστηκαν και βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Διενεργείται έρευνα για το συμβάν αυτή τη στιγμή και η μυστική υπηρεσία ειδοποίησε επίσημα το ομοσπονδιακό γραφείο έρευνας», το FBI, συμπλήρωσε ο κ. Γκουλιέλμι.

Η επίθεση διαπράχθηκε περί τις 18:15 (τοπική ώρα· 01:15 ώρα Ελλάδας), πάντα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του σώματος.

Την πληροφορία ότι ο ένοπλος που άνοιξε πυρ βρισκόταν εκτός της περιμέτρου ασφαλείας της μυστικής υπηρεσίας έδωσε νωρίτερα στο CNN ο εισαγγελέας της κομητείας Μπάτλερ της Πενσιλβάνιας (βορειοανατολικά), ο Ρίτσαρντ Γκόλντιγκερ. «Δεν γνωρίζω πώς έφθασε εκεί, ή πού ήταν, πάντως βρισκόταν εκτός» του χώρου όπου γινόταν η προεκλογική εκδήλωση, εξήγησε.

To χρονικό 

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές του Νοεμβρίου, απομακρύνθηκε εσπευσμένα από πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας από τη σκηνή προεκλογικής συγκέντρωσης στην πολιτεία Πενσιλβάνια, με μικρή ποσότητα αίματος να διακρίνεται στο δεξιό αυτί και στο πρόσωπό του, έπειτα από εκπυρσοκροτήσεις, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και μετέδωσαν αμερικανικά ΜΜΕ.

Πυροβόλησαν τον Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση

Ο κ. Τραμπ, που ετοιμαζόταν να αρχίσει την ομιλία του, έπεσε στη σκηνή, προτού συγκεντρωθούν γύρω του για να τον προστατεύσουν πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας, που είναι αρμόδια για τη φύλαξη προσωπικοτήτων, τον σηκώσουν και τον συνοδεύσουν στο αυτοκίνητό του. Εκείνος φώναξε κάτι στους οπαδούς του και ύψωσε τη δεξιά του γροθιά, επευφημούμενος από τους συγκεντρωμένους. 

Σε οροφή κτιρίου κοντά στη σκηνή διακρίνονταν ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας.

Είναι καλά στην υγεία του

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι καλά και υποβάλλεται προληπτικά σε εξετάσεις σε νοσοκομείο μετά τον κατά τα πρώτα στοιχεία επιπόλαιο τραυματισμό του κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην πολιτεία Πενσιλβάνια όπου ακούστηκαν πυρά, ανέφερε δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου CNN μέσω X, επικαλούμενος εκπρόσωπο του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έλαβε προκαταρκτική ενημέρωση για το συμβάν σε προεκλογική εκδήλωση του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, του Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι μυστικές υπηρεσίες απομακρύνουν τον Ντόναλντ Τραμπ

Ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ είναι «ασφαλής»

Ο Ντόναλντ Τραμπ «είναι ασφαλής» αφού τέθηκαν σε εφαρμογή επιπρόσθετα μέτρα φύλαξής του μετά το συμβάν σε προεκλογική συγκέντρωση στην πολιτεία Πενσιλβάνια χθες Σάββατο, όπου ακούστηκαν εκπυρσοκροτήσεις, ανακοίνωσε η μυστική υπηρεσία, επίλεκτο ομοσπονδιακό αστυνομικό σώμα αρμόδιο για την προστασία προσωπικοτήτων.

«Διενεργείται τώρα έρευνα της μυστικής υπηρεσίας και θα δημοσιοποιηθούν περισσότερες πληροφορίες όταν είναι διαθέσιμες», διευκρίνισε εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού σώματος μέσω X.

Νωρίτερα, πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας πλαισίωσαν τον υποψήφιο για να τον προστατεύσουν με τα σώματά τους όταν ακούστηκαν εκπυρσοκροτήσεις και τον απομάκρυναν εσπευσμένα από τη σκηνή στην εκδήλωση, με τον πρώην πρόεδρο να έχει μικρή ποσότητα αίματος στο δεξί του αυτί και στο πρόσωπο, φωνάζοντας με τη γροθιά υψωμένη.

Ντόναλντ Τραμπ: Μαρτυρία για το πως έγινε η επίθεση σε βάρος του

Φίλος του Τραμπ που βρισκόταν στην περίμετρο δήλωσε πως καθόντουσαν με φίλους στην περίμετρο της εκδήλωσης και άκουγαν τον Τραμπ και μετά από 5 έως 7 λεπτά στην ομιλία του πρώην προέδρου, δήλωσε πως παρατήρησαν έναν ύποπτο να σκαρφαλώνει σε μια οροφή με ένα τυφέκιο.

Ειδοποίησαν τις αρχές πως βρίσκεται στην οροφή ένας άνδρας με όπλο και ενημέρωσε πως οι άνδρες της μυστικής υπηρεσίας τον πυροβόλησαν με δικό τους όπλο με τηλεφακό. Ο μάρτυρας ανέφερε πως οι μυστικές υπηρεσίες του «ανατίναξαν στο κεφάλι», έκφραση που συνάδει με σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή, οι οποίες δημιουργούν μεγάλη οπή τραύματος εξόδου. Στην μέχρι τώρα ενημέρωση γνωρίζουμε πως υπάρχουν δύο νεκροί, εκ των οποίων ο ένας ο δράστης.

Ο μάρτυρας διαμαρτυρήθηκε που δεν υπήρχαν μέλη των μυστικών υπηρεσιών παντού στον χώρο πριν την επίθεση. Η μαρτυρία του που αναφέρθηκε στο BBC News μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις αρχές που διερευνούν το συμβάν.

Πυροβόλησαν τον Ντόναλντ Τραμπ σε συγκέντρωση

Πυροβόλησαν τον Ντόναλντ Τραμπ σε συγκέντρωση

Ομπάμα για απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Δεν υπάρχει χώρος για βία στη Δημοκρατία

Ανακουφισμένος δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα από το ότι δεν φαίνεται σοβαρός ο τραυματισμός του Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίθεση ενόπλου σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει θέση για πολιτικά υποκινούμενη βία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεν υπάρχει καμιά απολύτως θέση για πολιτική βία στη δημοκρατία μας. Παρότι δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη, θα πρέπει να είμαστε όλοι ανακουφισμένοι που ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν τραυματίστηκε σοβαρά και να αδράξουμε την ευκαιρία για να δεσμευτούμε εκ νέου στην πολιτισμένη συμπεριφορά και στον σεβασμό της πολιτικής. Η Μισέλ και εγώ του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση», έγραψε ο Μπαράκ Ομπάμα σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δηλώνει «ανακουφισμένος» που ο προκάτοχός του Τραμπ είναι «καλά»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ευγνωμοσύνη και υπογράμμισε πως αισθάνεται «ανακουφισμένος» που ο προκάτοχός του, ο Ντόναλντ Τραμπ, είναι «σώος», «ασφαλής» και «πάει καλά» μετά την επίθεση εναντίον του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην πολιτεία Πενσιλβάνια χθες Σάββατο, την τελευταία ομιλία που επρόκειτο να εκφωνήσει πριν από το συνέδριο της παράταξης της αμερικανικής δεξιάς στο Μιλγουόκι, στην πολιτεία Ουισκόνσιν, που προγραμματίζεται να ξεκινήσει αύριο Δευτέρα.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως «προσεύχεται» για τον αντίπαλό του και τόνισε ότι οι Αμερικανοί πρέπει να «ενωθούν» και να καταδικάσουν την επίθεση ως έθνος, υπογραμμίζοντας ότι η βία αυτού του είδους «δεν έχει καμιά θέση» στην Αμερική, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο.Συμπλήρωσε ότι ενημερώνεται για το συμβάν. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον προκάτοχο και αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον Ντόναλντ Τραμπ, έκανε γνωστό αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Νωρίτερα, η προεδρία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο κ. Μπάιντεν θα επιστρέψει απόψε εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον από την κατοικία του στο Ρεχόμποθ Μπιτς (Ντέλαγουερ) μετά την απόπειρα.

Ο πρόεδρος συνομίλησε επίσης με τον κυβερνήτη της Πενσιλβάνιας Τζος Σαπίρο και τον δήμαρχο της πόλης Μπάτλερ, τον Μπομπ Νταντόι, πρόσθεσε ο αξιωματούχος της αμερικανικής προεδρίας.

 Ο δισεκατομμυριούχος Μασκ υποστηρίζει «απόλυτα» τον Τραμπ, του εύχεται ταχεία ανάρρωση

Ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ εξέφρασε την «απόλυτη» υποστήριξή του στον Ντόναλντ Τραμπ και του ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση» μέσω X —ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που του ανήκει—, λίγη ώρα μετά την απόπειρα ενόπλου εναντίον του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσιλβάνια.

«Υποστηρίζω απόλυτα τον (σ.σ. πρώην) πρόεδρο Τραμπ κι εύχομαι να αναρρώσει γρήγορα», ανέφερε ο κ. Μασκ, χαρακτηρίζοντας «σκληρό» τον μεγιστάνα, που ύψωσε τη γροθιά και φώναξε κάτι προς τους υποστηρικτές του με αίμα στο αυτί και στο πρόσωπό του καθώς πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας τον πλαισίωσαν για να τον προστατεύσουν και τον απομάκρυναν εσπευσμένα από τη σκηνή.

Ο Μπορέλ καταδικάζει την επίθεση κατά του υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ, δηλώνει «σοκαρισμένος»

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε σήμερα την επίθεση που διαπράχθηκε εναντίον του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και δήλωσε «σοκαρισμένος» μέσω X.

«Είμαι σοκαρισμένος εξαιτίας της είδησης της επίθεσης κατά του (σ.σ. πρώην) προέδρου Τραμπ, την οποία καταδικάζω σθεναρά. Για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες απαράδεκτων πράξεων βίας κατά πολιτικών», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Επίθεση εναντίον του Τραμπ – πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ: «Προσεύχομαι για τον πρόεδρο Τραμπ»

«Προσεύχομαι για τον πρόεδρο Τραμπ», ανέφερε μέσω X ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον μετά τα πυρά σε προεκλογική εκδήλωση στην Πενσιλβάνια με στόχο τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία στις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Επίθεση εναντίον του Τραμπ – Επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των ΗΠΑ: «Σκέφτομαι τον πρώην πρόεδρο Τραμπ και προσεύχομαι γι’ αυτόν»

«Σκέφτομαι τον πρώην πρόεδρο Τραμπ και προσεύχομαι γι’ αυτόν», ανέφερε ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις αντιδρώντας στην επίθεση ενόπλου εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου στην Πενσιλβάνια.

Επίθεση εναντίον του Τραμπ – Επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία: Η βία δεν έχει θέση στην πολιτική των ΗΠΑ 

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, ο βετεράνος πολιτικός Μιτς Μακόνελ, τόνισε πως αισθάνεται ευγνωμοσύνη που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι καλά και πρόσθεσε ότι η πολιτική βία δεν έχει καμιά θέση στην αμερικανική πολιτική, αντιδρώντας στην επίθεση εναντίον του υποψηφίου της παράταξης στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην πολιτεία Πενσιλβάνια.