Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Λετονίας: «Η Ευρώπη θα έρθει στα Δυτικά Βαλκάνια όταν όλα τα Δυτικά Βαλκάνια και ιδιαίτερα η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία έρθουν προς τις αξίες της Ευρώπης»

 Ο Χαράλαμπος Αθανασίου στην τελετή υποδοχής του Προέδρου της Δημοκρατίας  της Λετονίας - Lesvospen

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την κοινή επιδίωξη Ελλάδας και Λετονίας για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα δυτικά Βαλκάνια, με απαραίτητη προϋπόθεση την πιστή τήρηση του διεθνούς δικαίου, υπογράμμισαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Λετονίας, κ. Edgars  Rinkēvičs, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

«Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την πορεία προς την Ευρώπη των δυτικών Βαλκανίων, τηρώντας το διεθνές δίκαιο, όπως ενδιαφέρεται και για την δίκαιη και σύμφωνη με τον ΟΗΕ επίλυση του Κυπριακού» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Κ. Τασούλας επεσήμανε ότι «επειδή ακριβώς σήμερα στη γειτονιά μας τα ανθρώπινα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία αλλά και το Διεθνές Δίκαιο μέσω της παραβιάσεως της συνθήκης των Πρεσπών από τη Βόρεια Μακεδονία, κλυδωνίζονται, εμείς επιμένουμε, όχι διμερώς, ότι η Ευρώπη θα έρθει στα Δυτικά Βαλκάνια όταν όλα τα Δυτικά Βαλκάνια και ιδιαίτερα η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία έρθουν προς τις αξίες της Ευρώπης».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής στην επίλυση του Κυπριακού, καθώς συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και στρατιωτική κατοχή στο νησί. Όπως σημείωσε, «θέλουμε να πάει καλά η μεσολαβητική προσπάθεια του ΟΗΕ, αλλά για να πάει καλά πρέπει να γίνουν αποδεκτές οι αρχές, οι αξίες και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Λετονίας συμφώνησε ότι τα δυτικά Βαλκάνια πρέπει να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως υπογράμμισε, «οι χώρες αυτές περιμένουν πάρα πολλά χρόνια την επόμενη διεύρυνση. Ταυτόχρονα όμως πρέπει η ένταξή τους να στηρίζεται στις κοινές αξίες και στο διεθνές δίκαιο». Τόνισε μάλιστα την ανάγκη «να βρεθούν κοινοί τρόποι για να ενδυναμωθεί όλη αυτή η διαδικασία αλλά φυσικά προαπαιτείται η τήρηση των συνθηκών».

«Ως εκδήλωση τιμής και αναγνώρισης αμοιβαίων αισθημάτων φιλίας» ο Πρόεδρος της Βουλής απένειμε στον Πρόεδρο της Λετονίας το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων, που εκδόθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και απεικονίζει τη μορφή της θεάς Αθηνάς σε σφραγίδα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, συνοδευόμενο από τον αντίστοιχο συνοδευτικό πάπυρο.

Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Λετονίας κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Βασίλειος Μπαγιώκος και ο Διπλωματικός Σύμβουλος της Βουλής, Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Οικονομίδης.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Λετονίας συνόδευαν η Υπουργός Εξωτερικών της χώρας κυρίας Baiba Braže, η Πρέσβης της Λετονίας στην Ελλάδα κυρία Ieva Briede και υπηρεσιακοί παράγοντες, μέλη της αποστολής στη χώρα μας.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Λετονίας μαζί με την αντιπροσωπεία του  ξεναγήθηκε, συνοδεία του Προέδρου της Βουλής, στην Έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά». 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΑΣΟΥΛΑ

 

«Είναι μέρα ιδιαίτερηςτιμής και χαράς για το ελληνικό Κοινοβούλιο που υποδέχεται τον εξοχότατο Πρόεδρο της Λετονίας. Έναν σημαντικό πολιτικό, έναν άνθρωπο ο οποίος είναι πιστός στην ευρωπαϊκή ιδέα και στις αρχές και τις αξίες που από κοινού οι δύο χώρες μοιράζονται ως μέλη τόσο της Ευρωπαϊκής Ενώσεως όσο και του ΝΑΤΟ.

Τον καλωσορίζω μαζί με τους αξιότιμους συνεργάτες του, την Υπουργό Εξωτερικών, την Πρέσβη της Λετονίας στην Αθήνα και με τους δικούς μου συνεργάτες που είναι εδώ δίπλα μας σε αυτό το καλωσόρισμα, λέγοντας ότι τόσο η Λετονία όσο και η Ελλάδα είναι χώρες που έχουν δοκιμαστεί λόγω της γεωγραφίας. Παρά ταύτα και επειδή η γεωγραφία δεν αλλάζει, πρέπει με διπλωματικούς τρόπους να υποστηρίξουμε τα δικαιώματά μας, τα δίκαιά μας και η λύση για χώρες όπως η Λετονία και η Ελλάδα, αλλά και για όλες τις πολιτισμένες χώρες, είναι να σταθούμε απαρέγκλιτα προσηλωμένοι στην αξίωση για τήρηση του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών.

Κύριε πρόεδρε, δεν είστε γνωστός μόνο για το πολιτικό σας κύρος. Μου έχει κάνει εντύπωση και το ότι έχετε σπουδάσει ιστορία. Ξέροντας λοιπόν ιστορία νομίζω πως πρέπει να κατανοείτε πολύ καλύτερα από τον καθένα γιατί η Ελλάδα, ούσα σε αυτή την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενδιαφέρεται και για την πορεία προς την Ευρώπη των δυτικών Βαλκανίων, ενδιαφέρεται, προφανώς, και για την δίκαιη και σύμφωνη με τον ΟΗΕ επίλυση του Κυπριακού.

Η Ελλάδα λοιπόν επιδιώκει αυτή την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί επιδιώκει να διευρυνθούν οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του κράτους Δικαίου, η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου σε όλα τα Βαλκάνια. Επειδή ακριβώς σήμερα στη γειτονιά μας -πάλι η γεωγραφία μπροστά μας- και τα ανθρώπινα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, αλλά και το Διεθνές Δίκαιο μέσω της παραβιάσεως της συνθήκης των Πρεσπών από τη Βόρεια Μακεδονία, κλυδωνίζονται.. Εμείς επιμένουμε, όχι διμερώς, επιμένουμε ότι η Ευρώπη θα έρθει στα Δυτικά Βαλκάνια όταν όλα τα Δυτικά Βαλκάνια και ιδιαίτερα η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία έρθουν προς τις αξίες της Ευρώπης.

Κλείνω λέγοντας ότι τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για την περίπτωση της επιλύσεως του Κυπριακού, για το οποίο συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και στρατιωτική κατοχή στο νησί. Θέλουμε να πάει καλά η μεσολαβητική προσπάθεια του ΟΗΕ, αλλά για να πάει καλά πρέπει να γίνουν αποδεκτές οι αρχές οι αξίες και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο.

Κύριε πρόεδρε, λέμε ότι στο διεθνές πεδίο επικρατεί το διεθνές δίκαιο ή πρέπει να επικρατήσει το διεθνές δίκαιο. Σήμερα στο διεθνές πεδίο επικαλούμεθα το μέγεθος του δικαίου. Η Λετονία και η Ελλάδα αγωνίζονται το μέγεθος του Δικαίου να μετατραπεί στις διεθνείς σχέσεις σε δύναμη του Δικαίου. Δεν είναι ουτοπία αυτό, και η λέξη ουτοπία είναι ελληνική, είναι ένας τρόπος για να επιβιώσει ο πολιτισμός και να επικρατήσει ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Το μέγεθος του δικαίου να γίνει δύναμη του δικαίου».

Κατά την απονομή του χρυσού μεταλλίου της Βουλής των Ελλήνων στον Πρόεδρο της Λετονίας ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου δήλωσε:

«Επιτρέψετε μου κύριε Πρόεδρε, εν ονόματι του ελληνικού Κοινοβουλίου και της φιλίας των δύο χωρών μας και των σχέσεων των δύο Κοινοβουλίων, να σας επιδώσω το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων. Αφορά την περίοδο της Ελληνικής Επαναστάσεως, που οδήγησε στην απελευθέρωση από την οθωμανική κυριαρχία.Και έχει σαν έμβλημα αυτό το νόμισμα τη θεά Αθηνά. Η θεά Αθηνά, κύριε Πρόεδρε, είναι η θεά της σοφίας. Η σοφία στις διεθνείς σχέσεις είναι μία άλλη ουτοπία, που σας καλώ να την υπερνικήσουμε».

Με Πρόεδρος της Λετονίας να απαντά: «Είμαι ιστορικός κι αυτό με ενδιαφέρει ιδιαίτερα» 

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης