Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Το πρόγραμμα των Ελλήνων στην 4η μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων / Ισπανία – Ελλάδα 84-77: Δεύτερη ήττα στις λεπτομέρειες για την Εθνική μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες

 

Οι Έλληνες εκπρόσωποί μας ετοιμάζονται να τα δώσουν όλα στην 4η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, με τον ανταγωνισμό να είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Συμμετοχές σε έξι διαφορετικά αθλήματα περιλαμβάνει το “ελληνικό” πρόγραμμα της Τρίτης (30/7) στην 4η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών την 4η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού έχει ως εξής:

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ

11:10 (ΕΡΤ3) προημιτελικά σκιφ ανδρών – Στέφανος Ντούσκος 

Ο αθλητής από τα Ιωάννινα έφτασε ένα βήμα πιο κοντά από τον στόχο του, καθώς προκρίθηκε στον ημιτελικό του Ολυμπιακού Τουρνουά στο Σκιφ Ανδρών με χρόνο 6:56.68.

Ένα βήμα πιο κοντά στο βάθρο έφτασε ο Στέφανος Ντούσκος που προκρίθηκε στα ημιτελικά του Ολυμπιακού Τουρνουά Σκιφ ανδρών τερματίζοντας ως τρίτος, με χρόνο 6:56.68.

Ο Γιαννιώτης αθλητής του Σκιφ αγωνίστηκε στην δεύτερη διαδρομή και από πολύ νωρίς άφησε αρκετά πίσω του τις θέσεις που δεν έδιναν το εισιτήριο για τα ημιτελικά, στη συνέχεια υπήρξε μια άτυπη μάχη με τον Μάρτιν Νταμίρ για την δεύτερη θέση που κέρδισε ο Κροάτης για τρία δευτερόλεπτα τερματίζοντας με χρόνο 6:53.55, την πρώτη θέση πήρε ο Ολλανδός Σίμον Βαν Ντρόπ με χρόνο 6:49.96

ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ

12:00 (ΕΡΤ1) 2η αγωνιστική Α’ Ομίλου: Ισπανία – Ελλάδα

Η Ελλάδα τα έδωσε όλα στο δεύτερο ημίχρονο, όμως οι κάτοχοι του Eurobasket 2022, επικράτησαν με σκορ 84-77 και είναι το φαβορί για την πρόκριση στον επόμενο γύρο του Ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, δέχτηκε 49 πόντους στο πρώτο ημίχρονο, βρέθηκε και στο μείον 16 (55-39) στις αρχές της τρίτης περιόδου, όμως δεν κατόρθωσε να κάνει μία σπουδαία ανατροπή και γνώρισε τη δεύτερη ήττα της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Κορυφαίος για την “επίσημη αγαπημένη” ήταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με 27 πόντους και 11 ριμπάουντ, ενώ σπουδαίος ήταν και ο Βασίλης Τολιόπουλος με 14 πόντους. Για τους Ισπανούς ο Σάντι Αντάλμα σκόραρε 19 πόντους, ενώ κομβικοί για τους “φούριας ρόχας” ήταν οι Σέρχιο Γιουλ (13π.) και Ρούντι Φερνάντεθ (10π.), ενώ άξιο αναφοράς είναι και το ποσοστό των Ιβήρων στις βολές (83%).

Η “γαλανόλευκη” ξεκίνησε πολύ δυνατά την αναμέτρηση, με τον Αντετοκούνμπο να είναι ισοπεδωτικός και τον Καλάθη να βρίσκει χώρο και χρόνο για να εκτελέσει από την περιφέρεια. Οι Ισπανοί σκόραραν κυρίως με τον Αλντάμα έβρισκαν τον τρόπο να μειώνουν το σκορ με το 12-6 να είναι μία καλή εκκίνηση για τη χώρα μας. Η εικόνα της αναμέτρησης συνέχισε να είναι ίδια, ο Καλάθης ήταν παραγωγικός, ενώ ο Γουόκαπ ήταν ο μοναδικός μας παίκτης, που δεν είχε βρει τα πατήματά του. Ο Γιουλ μας “σκότωσε” με τα τρίποντά του και το 21-22, σίγουρα δεν ήταν το καλύτερο-δυνατό σενάριο για την Εθνική Ελλάδας. Τα χειρότερα συνέβησαν στο δεύτερο δεκάλεπτο, όπου η “φούρια ρόχα”, ήταν εντυπωσιακά εύστοχη από την περιφέρεια, με τους Αμπρίνες και Μπριθουέλα να είναι οι “ex factor” για το συγκρότημα του Σέρτζιο Σκαριόλο. Η άμυνα ζώνης δυσκόλεψε σε μεγάλο βαθμό την ομάδα του Βασίλη Σπανούλη, αφού τα περιφερειακά σουτ δεν έβρισκαν στόχο και το 32-40, σίγουρα προβλημάτιζε άπαντες στον γαλανόλευκο πάγκο. Το zone press που επιχείρησε η ελληνική ομάδα, δεν έφερε αποτελέσματα με τους τυπικά γηπεδούχους να συνεχίζουν να “πυροβολούν” έξω από την άρκτο των 6.75. Το 49-35 του πρώτου ημιχρόνου φάνταζε βαρύ για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, όμως το παιχνίδι είχε πολύ δρόμο.

Η Ελλάδα μπήκε στο παρκέ του “Pierre Mauroy” με στόχο να πιέσει ασφυκτικά τον Λορένζο Μπράουν κι εν πολλοίς τα κατάφερε, όμως πέρα από δύο καρφώματα του Αντετοκούνμπο, η επιθετική μας λειτουργία, έπασχε σε μεγάλο βαθμό. Οι Ισπανοί είτε με τον Γουίλι Ερνανγκόμεθ, είτε με τον Αλντάμα έβρισκαν τρόπους να παραμένουν μπροστά στο σκορ και το 54-44, σίγουρα παρείχε μία ασφάλεια. Η Ελλάδα προσπάθησε μέσω του γρήγορου παιχνιδιού, προσπάθησε να μειώσει και τα κατάφερε, καθώς έκλεισε την τρίτη περίοδο στο μείον 6 με buzzer beater του Βασίλη Τολιόπουλου.

Ο Έλληνας γκαρντ του Άρη ήταν συγκλονιστικός με 4/4 τρίποντα και κράτησε την “επίσημη αγαπημένη” ζωντανή τη στιγμή, που ο Ρούντι Φερνάντεθ, είχε ζεσταθεί κι είχε ευστοχήσει σε δύο δύσκολα σουτ. Το 65-64, κρατούσε όλο το γήπεδο σε αγωνία, με τους “φούριας ρόχας” να κρατάνε με νύχια και με δόντια το προβάδισμα κι αυτό μέτρησε στην τελική ευθεία της αναμέτρησης. Οι Ισπανοί δεν έκαναν κάτι φοβερό, όμως με ψυχραιμία έβρισκαν το δρόμο προς το καλάθι, είτε με βολές, είτε με επιθετικά ριμπάουντ. Ένα τρίποντο του Αλντάμα έγραψε το 80-74 και με 1:30 η “φούρια ρόχα” ήταν το ακλόνητο φαβορί για τη νίκη, όμως με γκολ-φάουλ του Αντετοκούνμπο το 80-77, έδειχνε πως τίποτα δεν είχε τελειώσει. Τελικά ένα άστοχο τρίποντο του αστέρα των Μπακς, έκανε τη διαφορά, καθώς η Ισπανία ήταν εύστοχη από τη γραμμή της “φιλανθρωπίας” και το 84-77 ήταν το τελικό σκορ της αναμέτρησης.

ΙΣΠΑΝΙΑ (Σκαριόλο): Μπράουν 7 (1 τρίποντο, 10 ασίστ, 4 λάθη), Πραντίγια 7 (1), Φερνάντεθ 10 (3/6 τρίποντα), Λόπεθ-Αροστέγι, Αλδάμα 19 (3/6 δίποντα, 3/8 τρίποντα, 12 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 3 μπλοκ), Μπριθουέλα 3 (1), Ντίαθ 3, Χουάντσο Ερνανγκόμεθ 3 (1), Μπίλι Ερνανγκόμεθ 11 (2/7 δίποντα, 7/8 βολές, 7 ριμπάουντ), Γκαρούμπα, Αμπρίνες 8 (2), Γιουλ 13 (2/3 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 7 ασίστ)

ΕΛΛΑΔΑ (Σπανούλης): Γουόκαπ 5 (1/4 τρίποντα, 4 ασίστ), Λαρεντζάκης 5 (1/6 τρίποντα), Τολιόπουλος 14 (4/6 τρίποντα), Καλάθης 8 (1/6 δίποντα, 2/6 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 7 ασίστ), Καλαϊτζάκης, Παπαγιάννης 5 (1/4 τρίποντα, 7 ριμπάουντ), Χαραλαμπόπουλος, Παπανικολάου 9 (3/5 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Αντετοκούνμπο 27 (12/16 δίποντα, 3/5 βολές, 11 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα), Μήτογλου 4 (2/7 σουτ).//ΔΜ

Τα δεκάλεπτα: 21-22, 49-35, 62-56, 84-77

 

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

12:00 (ΕΡΤ2) προκριματικά 4Χ200μ, ελεύθερο ανδρών – Δημήτρης Μάρκος / Κωνσταντίνος Εγγλεζάκης / Κωνσταντίνος Στάμου /Ανδρέας Βαζαίος

Οι Δημήτρης Μάρκος, Κωνσταντίνος Εγγλεζάκης, Κωνσταντίνος Στάμου και Ανδρέας Βαζαίος αγωνίστηκαν στη δεύτερη προκριματική σειρά και τερμάτισαν στην 5η θέση με 7:09.60.

Η ομάδα μας στη σκυταλοδρομία 4X200 μέτρα ελεύθερο Ανδρών πλησίασε το πανελλήνιο ρεκόρ που έχει με 7:09.10, αλλά δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό. Κατέλαβε τελικά την 11η θέση συνολικά στα προκριματικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, ενώ προκρίθηκαν οι οκτώ γρηγορότεροι.

 

ΤΕΝΙΣ

13:00 (ERT SPORTS 2) 1ος γύρος Διπλό Γυναικών Μαρία Σάκκαρη/Δέσποινα Παπαμιχαήλ – Κόλινς / Κράφτσικ (ΗΠΑ): Ο αγώνας είναι ο 4ος στη σειρά.

14:30 (ΕΡΤ1) Μονό γυναικών: Μαρία Σάκκαρη – Μάρτα Κόστγιουκ (Ουκρανία): Φάση των «16», Court 7

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

13:00 (ΕΡΤ1) 1η μέρα IQFoil ανδρών – Βύρωνας Κοκκαλάνης

Ο Βύρων Κοκκαλάνης ακυρώθηκε στην τέταρτη ιστιοδρομία για την κατηγορία σκαφών IQFoil της ιστιοπλοΐας στους Ολυμπιακούς Αγώνες "Παρίσι 2024", τα αγωνίσματα της οποίας διεξάγονται στη Μασσαλία.

Ο Έλληνας πρωταθλητής ήταν ένας από τους τέσσερις ιστιοπλόους που ακυρώθηκαν στη συγκεκριμένη κούρσα, καθώς εκκίνησαν υπό μαύρη σημαία.

Μετά το αποτέλεσμα αυτό, ο Κοκκαλάνης, ο οποίος χρεώθηκε με 25 βαθμούς για την ακύρωσή του, υποχώρησε στην 20η θέση της γενικής με 41 βαθμούς ποινής, καθώς πέταξε την τέταρτη κούρσα ως τη χειρότερή του.

Στο μεταξύ, την πρώτη θέση στην τέταρτη ιστιοδρομία πήρε ο Ολλανδός Λουκ Φαν Όπζελαντ, ενώ την πρώτη τριάδα συμπλήρωσαν ο Πολωνός Πάβελ Ταρνόφσκι και ο Ισραηλινός Τομ Ρεουβενί. Ο Ταρνόφσκι είναι πλέον επικεφαλής στη γενική κατάταξη με 11 βαθμούς ποινής, ενώ ακολουθούν ο Φαν Όπζελαντ με 12 και ο Αμερικανός Νόα Λάιονς με 14 βαθμούς ποινής.

 

ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΑΝΔΡΩΝ

20:30 (ΕΡΤ3) 2η αγωνιστική Α’ Ομίλου: Μαυροβούνιο – Ελλάδα