Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Ηλεία: Ισχυρός σεισμός - 4.9R , 10 χλμ δυτικά της Ανδραβίδας

 seismos 6 7 2024 2 

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9R σημειώθηκε στις 20:34 το απόγευμα του Σαββάτου στο χερσαίο χώρο 10 χλμ δυτικά της Ανδραβίδας - δηλαδή κοντά στο Βαρθολομιό - με εστιακό βάθος 14,1 χλμ. και προκάλεσε αναστάτωση στους Δήμους Ανδραβιδας -Κυλλήνης, Πηνειού, Ήλιδας και Πύργου καθώς και στη γειτονική Ζάκυνθο.Οι κάτοικοι ωστόσο αντέδρασαν ψύχραιμα παρά την ένταση του από το σχετικά μικρό εστιακό βάθος.

Προληπτικά στους δρόμους των πόλεων του Πύργου και της Αμαλιάδας αλλά και στην περιοχή του επίκεντρου του σεισμού περιπολούν οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, χωρίς όμως έως τώρα να υπάρχει καμία αναφορά για ζημιές.

 

"Είναι πολύ νωρίς για να πούμε με σιγουριά 100% οτι ήταν ο κύριος σεισμός αν και αυτο είναι το πλέον πιθανό" δήλωσε με ανάρτησή του ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Καθηγητής Άκης Τσελέντης, για τα 4,9R στο Βαρθολομιό το απόγευμα του Σαββάτου. 

Στις 20:34 καταγράψαμε μια σεισμική δόνηση 4,9Ρίχτερ 10 Χμ ΝΔ της Ανδραβίδας με μικρό εστιακό βάθος 10 Χμ. Θα ακολουθήσουν σίγουρα παρα πολλοί μικρότεροι (μετ)ασεισμοί που θα γίνονται πολύ αισθητοί.Είναι ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ για να πούμε με σιγουριά 100% ότι ήταν ο κύριος σεισμός αν και αυτό είναι το πλέον πιθανο. ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ" ανέφερε ο καθηγητής Σεισμολογίας. 

 

Έως τώρα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει καταγράψει αμέσως μετά το σεισμό μια δόνηση 2R, δύο των 2,1R, και έπειτα μια των 1,5R, δύο των 1,8R και μια των 1,7R.
Εντύπωση προκαλεί μια δόνηση στο ίδιο λεπτό με την κύρια σε κοντινό επίκεντρο με ένταση 1,9R, ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν.
 
Επίσης το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών καταγράφει τον σεισμό των 4,9R με οκτώ χιλιόμετρα εστιακό βάθος και τέσσερα λεπτά μετά την εκδήλωσή του ακόμα έναν με ένταση 3,1R και εστιακό βάθος 12 χλμ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΕΡΤNews, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, μπορεί να υπάρξουν μετασεισμοί.

 Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Μαρτίου του 2024, είχε σημειωθεί σεισμός 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο ανατολικά των Στροφάδων που είχε ταρακουνήσει και τότε την Ηλεία. Είχε προηγηθεί, ένα λεπτό νωρίτερα, ασθενέστερη δόνηση 4,3 Ρίχτερ.

Οι σεισμολόγοι θα προσπαθήσουν να διαπιστώσουν αν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα σε εκείνους τους σεισμούς και στον εγκέλαδο που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου (06-07-2024).