Αποφασισμένος να σηκώνει το γάντι, αλλά να μην πέσει στην παγίδα της τοξικότητας, εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κλιμάκωσε την αντίδρασή του και εμφανίστηκε διατεθειμένος να βρεθεί στο πλευρό της συζύγου του Μαρέβας στο δικαστήριο, μιλώντας όχι ως πρωθυπουργός, αλλά ως σύζυγος.
Στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν μια προσπάθεια «αναβίωσης»
του νοσηρού κλίματος που επικράτησε την περίοδο 2016-2019, με σκληρές
Ο ίδιος, βεβαίως, εκτιμά ότι αυτή η επιλογή που γίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ατελέσφορη. ««Επιμένουν να βουλιάζουν τον τόπο σε μία ατμόσφαιρα τοξικότητας και αχρείαστης έντασης. Μου κάνει εντύπωση, τα ίδια ακριβώς έλεγα και πριν από τις εκλογές του 2023. Φαίνεται, όμως, ότι κάποιοι δεν έμαθαν από τα λάθη τους και επενδύουν μόνο στην τοξικότητα, μόνο στην πόλωση, μόνο στην εργαλειοποίηση μίας εθνικής τραγωδίας. Και θα σας πω γιατί το κάνουν, φίλες και φίλοι: γιατί πολύ απλά δεν έχουν να σας πουν τίποτα για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα για τα οποία εγώ σας μίλησα σήμερα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας χθες ενώπιον κομματικών στελεχών στα Καλάβρυτα.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν συνεκτικό αφήγημα διακυβέρνησης, ούτε εναλλακτικές προτάσεις για τα μείζονα ζητήματα της οικονομίας, της καθημερινότητας, της παιδείας και της υγείας, εξ ου και διαγκωνίζονται για το ποιος θα εξαπολύσει την πιο σκληρή πολιτική ή και προσωπική επίθεση. «Επιμένουν να βουλιάζουν τον τόπο σε μία ατμόσφαιρα τοξικότητας και αχρείαστης έντασης. Μου κάνει εντύπωση, τα ίδια ακριβώς έλεγα και πριν από τις εκλογές του 2023. Και φαίνεται κάποιοι δεν έμαθαν από το εκλογικό αποτέλεσμα, διότι οι πολίτες επιβράβευσαν την παράταξη η οποία είπε “όχι” στην τοξικότητα και “ναι” στα έργα και τιμώρησαν αυτούς οι οποίοι επέμεναν σε αυτή τη λογική», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να μην «πειραματιστούν» στις ευρωεκλογές, με δεδομένο ότι διακυβεύεται η πολιτική σταθερότητα για τα επόμενα χρόνια. «Πως θα στείλουμε κάποιον φυλακή, ντε και καλά. ”Να πάει κάποιος φυλακή” ή ”να πέσει ο Μητσοτάκης”, διότι αυτό τελικά μας λένε οι αντίπαλοί μας. Τίποτε άλλο, τίποτα διαφορετικό… Και σας ζητώ να στείλουμε ένα πολιτικό μήνυμα στις ευρωεκλογές που έρχονται: ότι αυτή η κυβέρνηση είναι μία κυβέρνηση ισχυρή, σταθερή, με λαϊκή νομιμοποίηση, η οποία πρέπει να μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της, όπως επέλεξε ο ελληνικός λαός, εξάλλου, στις εκλογές του Ιουνίου του 2023» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας εμμέσως και στον ΣΥΡΙΖΑ που ζητά διπλές εκλογές στις 9 Ιουνίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος, πάντως, κινείται και η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη-Γκραμπόφσκι, η οποία θα κλιμακώσει τις νομικές της ενέργειες τις επόμενες μέρες. Η αρχή θα γίνει με εξώδικο που θα λάβει κατά τα ειωθότα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα, η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο και του πρωθυπουργού, και εφόσον δεν ανακαλέσει, τότε θα ακολουθήσουν η μήνυση και η αγωγή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Μητσοτάκη εμφανίζεται ανυποχώρητη, ιδίως από τη στιγμή που η κυρία Ακρίτα, όχι μόνο δεν έκανε βήματα πίσω, αλλά επέμεινε στις αναρτήσεις της και στην ουσία αυτών.
Συσπείρωση
Πάντως, η εκτίμηση στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι η κλιμάκωση των
επιθέσεων με στόχο τον κ. Μητσοτάκη, αλλά και τη σύζυγό του, θα
λειτουργήσουν συσπειρωτικά για ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας,
καθώς το κυβερνών κόμμα εμφανίζεται βαλλόμενο, σε μια προσπάθεια
αποσταθεροποίησης. Αυτό, βεβαίως, μένει να φανεί και στην πράξη, μιας
και αυτές τις μέρες τρέχουν κυλιόμενες έρευνες που θα αποτυπώσουν την
κατάσταση που διαμορφώνεται μετά και την «ηλεκτρισμένη» συζήτηση στη
Βουλή επί της πρότασης μομφής.
Το διακύβευμα της ευρωκάλπης για τη ΝΔ
Με περιοδείες ανά την Ελλάδα, οι οποίες θα κλιμακωθούν μετά το Πάσχα, ο Πρωθυπουργός επιδιώκει να έρθει σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες και σε άλλη κατεύθυνση από τους πολιτικούς του αντιπάλους, να επικοινωνήσει το διακύβευμα της ευρωκάλπης, που συμπυκνώνεται στη φράση «ποιος μπορεί να εκπροσωπήσει καλύτερα την Ελλάδα στην Ευρώπη σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία».
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστιάζει στο έργο της κυβέρνησης στη διάρκεια της πενταετούς θητείας της και σε όσα πέτυχε, από την οικονομία και τα εθνικά θέματα, ως το μεταναστευτικό, αναδεικνύοντας και τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η χώρα.
Η… γκλίτσα και η… συσπείρωση
Παίρνοντας χθες, στον Συνεταιρισμό Καλαβρύτων, δώρο από τους κτηνοτρόφους μία γκλίτσα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε και τον δεύτερο βασικό στόχο της ΝΔ ενόψει των Ευρωεκλογών. «Είναι για να εξασφαλίσω τη μέγιστη συσπείρωση στις εκλογές» δήλωσε, δείχνοντας πως θα χρησιμοποιήσει τον γάντζο της γκλίτσας για να συγκρατήσει όποιον θέλει να φύγει από το «γαλάζιο» μαντρί.
Η κινητοποίηση του κόσμου της ΝΔ είναι το ζητούμενο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην επαφή του με τους πολίτες να τους καλεί να πουν «όχι» στη χαλαρή ψήφο και να αντιμετωπίσουν την ευρωκάλπη όπως την εθνική, αναδεικνύοντας τη Ν.Δ. την ισχυρή δύναμη στο πολιτικό σκηνικό.
Το μήνυμα του 15ου συνεδρίου της ΝΔ
Μεγάλη έμφαση δίνει η ΝΔ και στο συνέδριο της που θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 7 Απριλίου στο Ζάππειο Μέγαρο και το οποίο θα έχει επετειακό χαρακτήρα, καθώς η Ν.Δ. θα γιορτάσει ταυτόχρονα τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και τα 50 χρόνια από την ίδρυση της παράταξης από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Με την παρουσία πρώην Προέδρων και Πρωθυπουργών, ιστορικών στελεχών αλλά και των «γαλάζιων» στελεχών του σήμερα, η επιδίωξη είναι της Πειραιώς είναι να εκπέμψει μήνυμα ενότητας και να κινητοποιήσει τον κόσμο της Ν.Δ. για την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου.
Στη ΝΔ στέκονται στο γεγονός ότι τόσο ο Κώστας Καραμανλής, όσο και ο Αντώνης Σαμαράς θα δώσουν το παρών στην επετειακή εκδήλωση, και σχολιάζοντας την απόφαση τους να μην πραγματοποιήσουν ομιλία, στελέχη της Πειραιώς σημείωναν ότι είναι δικαίωμα τους η επιλογή αυτή. «Την Παρασκευή όλη η ΝΔ θα είναι παρούσα στη μεγάλη γιορτή» σημείωναν με έμφαση.
Το παρών στο επετειακό συνέδριο θα δώσουν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.) Μάνφρεντ Βέμπερ.