Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Σημαντικές παρεμβάσεις των Ελλήνων βουλευτών στην 71η Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC)

  

Με επίκεντρο τέσσερις ενότητες α) Απολογισμό περιόδου 2019-2024 και στρατηγική ατζέντα 2024-2029, β) Η πολιτική φύλου και η εκπροσώπηση γυναικών και αντρών στα Κοινοβούλια γ) Ανοιχτή στρατηγική αυτονομία: ανταγωνιστικότητα και  ανθεκτικότητα,  και δ) Δημοκρατία και Κράτος Δικαίου στην Ευρώπη: η μελλοντική πορεία, πραγματοποιήθηκε (Βρυξέλλες, 24-26 Μαρτίου) η 71η Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC) στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της Βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησαν οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κκ Δημήτρης Κούβελας ως επικεφαλής και Γιάννης Λοβέρδος, Κατερίνα Νοτοπούλου και Στέφανος Παραστατίδης. 

Στην εναρκτήρια ενότητα αναφορικά με τον «Απολογισμό της περιόδου 2019-2024 και τη

στρατηγική ατζέντα 2024-2029», ο κ. Κούβελας επανέλαβε την στήριξη της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές και ΝΑΤΟικές φιλοδοξίες της Ουκρανίας, καθώς και την πρόθεση της να συμβάλλει στην ανοικοδόμηση της Οδησσού, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της χώρας για την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή.

Ο κ. Κουβέλας αναφέρθηκε, επίσης, στις επερχόμενες ευρωεκλογές και την θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες πολίτες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό,  με στόχο την εμβάθυνση της δημοκρατίας μέσω της ευρύτερης δυνατής εκλογικής συμμετοχής χωρίς αποκλεισμούς.

Με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, στάθηκε στη σημασία της ενότητας, με οδηγό την οποία  οι Έλληνες διεκδίκησαν και κέρδισαν την ελευθερία τους.

Στη δεύτερη ενότητα με θέμα «Η πολιτική φύλου και η εκπροσώπηση γυναικών και αντρών στα Κοινοβούλια», η κα Νοτοπούλου ανέφερε ότι ο αγώνας για την ισότητα των φύλων είναι σήμερα εξαιρετικά επίκαιρος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα κενά στην εφαρμογή της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, τη μη αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία, την ύπαρξη έμφυλου, μισθολογικού χάσματος  και την έλλειψη κοινωνικού κράτους που θα εξισορροπούσε τις ανάγκες των γυναικών.

Η βουλευτής κλείνοντας έθεσε το ζήτημα υιοθέτησης πολιτικών ενδυνάμωσης της φωνής των γυναικών στα κοινά και της διερεύνησης καλών πρακτικών που θα διασφαλίσουν την εκπροσώπηση των γυναικών οι οποίες φέρουν πολλαπλές ευαλωτότητες και την αντιμετώπιση του σεξιστικού, κακοποιητικού λόγου που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που εμπλέκονται στα κοινά.

Στην τρίτη ενότητα για την «Ανοιχτή στρατηγική αυτονομία: ανταγωνιστικότητα και  ανθεκτικότητα» τοποθετήθηκε ο κ. Παραστατίδης, ο οποίος τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρώπη και της μείωσης των εξαρτήσεων από χώρες με τις οποίες η Ε.Ε. δεν μοιράζεται κοινές αρχές και αξίες, υπενθυμίζοντας ότι  κατά τη διάρκεια της πανδημίας η Ευρώπη τελούσε σε εξάρτηση από την Κίνα για την προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού.

Ο κ. Παραστατίδης, τόνισε, ότι αντίστοιχα, ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε την έλλειψη ενεργειακής αυτονομίας της Ένωσης. Κι’ έκλεισε λέγοντας ότι η συμβολή όλων των κρατών μελών, ανεξαρτήτως μεγέθους προς την κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε. είναι εξίσου σημαντική, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει μέσω των ενεργειακών λεωφόρων και αξιοποιώντας τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Στην τελευταία ενότητα με θέμα «Δημοκρατία και Κράτος Δικαίου στην Ευρώπη: η μελλοντική πορεία» ο κ. Κούβελας ενημέρωσε τη Διάσκεψη για τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της ταχύτερης και αποδοτικότερης απονομής της δικαιοσύνης και της ευχερέστερης πρόσβασης των πολιτών σε αυτήν, ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την εμπιστοσύνη τους στο θεμελιώδη αυτό θεσμό.

Οι πρόσφατες αλλαγές στον ποινικό κώδικα, συνέχισε, ενίσχυσαν την ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ, ενώ καθιερώθηκε αυστηρότερο πλαίσιο ποινών για την έμφυλη βία, την κακοποίηση των ανηλίκων, τη διαφθορά των δημοσίων λειτουργών και τις ομοφοβικές και ρατσιστικές επιθέσεις.

Στον επίλογο του, ο κ. Κούβελας επεσήμανε ότι οι αρχές του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων είναι αδιαπραγμάτευτες στους κόλπους της ΕΕ, και συνεπώς δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εκπτώσεων ως προς αυτές, για τα υποψήφια κράτη μέλη.

Από τη πλευρά της, η κα Νοτοπούλου στην παρέμβαση της σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή έχει θέσει το κράτος δικαίου ως προτεραιότητα, όλο και περισσότερα κράτη μέλη εκτροχιάζονται, ενώ οι ετήσιες εκθέσεις δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τις παραβιάσεις που σημειώνονται ή να επιλύουν προβλήματα.

Υποστήριξε δε, ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα παραβιάζεται συστηματικά το κράτος δικαίου, επικαλούμενη την κατάταξη της χώρας στη λίστα για την ελευθερία του Τύπου, τις καταγγελίες για παράνομες υποκλοπές και παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων και για συγκάλυψη στοιχείων στην έρευνα του δυστυχήματος των Τεμπών, καλώντας την Επιτροπή να αναλάβει τις ευθύνες της.