Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Ολομέλεια Βουλής των Ελλήνων: Ρομπέρτα Μέτσολα: «Η Ελλάδα θα είναι πάντα το σύμβολο της δημοκρατίας»- Ιωάννης Πλακιωτάκης: «Μέγιστο καθήκον η συμμετοχή στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου»

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Ρομπέρτα Μέτσολα, απηύθυνε σήμερα ομιλία στην αίθουσα Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, κατά την κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και των Διαρκών Επιτροπών Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Οικονομικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης «H Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει των Ευρωεκλογών (The EU ahead of the European Elections)».

 

Κατά τη συνεδρίαση προήδρευσε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος, αφού καλωσόρισε την κ. Μέτσολα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, αναφέρθηκε στο «μέγιστο καθήκον το οποίο καλούμαστε να επιτελέσουμε ενεργά στην αμέσως προσεχή περίοδο και δεν είναι άλλο από εκείνο των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου». Και όπως επεσήμανε, «είναι μέγιστο γιατί  η Ευρώπη θα πρέπει να απαντήσει με κάθε δυνατό τρόπο σε ένα θεμελιώδες ερώτημα που αγγίζει τη ρίζα των αξιών που βρίσκονται στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή τη Δημοκρατία».

 

Στο σημείο αυτό ο κ. Πλακιωτάκης, επεσήμανε πως «το ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε πρόσφατα νόμο που εμβαθύνει τη Δημοκρατία, αντικατοπτρίζει την αταλάντευτη δέσμευσή μας για αύξηση της εκλογικής συμμετοχής και της προσβασιμότητας για όλους τους ψηφοφόρους και ειδικότερα τους ομογενείς μας», αναφερόμενος στη δυνατότητα να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές όλοι οι Έλληνες εκλογείς, εντός και εκτός της επικράτειας, με επιστολική ψήφο.

 

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων αναφέρθηκε στην εξαιρετικά σύνθετη σημερινή συγκυρία, καθώς «κανείς δεν ανέμενε ότι εβδομήντα επτά χρόνια μετά τη λήξη του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η Ευρώπη θα ξαναζούσε πόλεμο από την επιθυμία απρόκλητης κατάληψης κυριαρχικών εδαφών ενός κράτους από κάποιο άλλο, εν προκειμένω της Ουκρανίας από την Ρωσία». Έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό, τονίζοντας πως πενήντα χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα στην Κύπρο, η Ελλάδα «δεν θα σταματήσει να επιδιώκει λύση η οποία μπορεί να εξευρεθεί μόνο με διαπραγματεύσεις στη συμπεφωνημένη και δεσμευτική για όλους βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Ο κ. Πλακιωτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συνεχιζόμενη κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντυ Μπελέρη, στη γειτονική Αλβανία, ζήτημα που για τη χώρα μας, που «υπήρξε ανέκαθεν πρωταγωνίστρια στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων» αποτελεί, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ένα ζήτημα κράτους δικαίου». Όπως υπογράμμισε, «δεν μπορεί να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας όταν υπάρχει τέτοιου τύπου περιφρόνηση του κράτους δικαίου, του τεκμηρίου της αθωότητας και του σεβασμού των πολιτικών δικαιωμάτων».

 

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε τη χαρά και την τιμή που αισθάνεται καθώς μιλά «στον ελληνικό Οίκο της Δημοκρατίας», τονίζοντας πως «όλοι ξέρουμε ότι η Ελλάδα θα είναι πάντοτε το σύμβολο της Δημοκρατίας. Αυτό το αρχαίο έθνος, το οποίο δημιούργησε την αρχιτεκτονική, την τέχνη και τη φιλοσοφία, που διαμόρφωσαν τον πολιτισμό μας και τη σκέψη μας. Κι επομένως αρμόζει στην κοιτίδα της Δημοκρατίας που κατηγοριοποιήθηκε πρόσφατα μεταξύ των είκοσι δυνατότερων Δημοκρατιών του κόσμου». Επέλεξε μάλιστα, εδώ, στην κοιτίδα της Δημοκρατίας, ν’ αποτίσει φόρο τιμής «στον Αλεξέι Ναβάλνι, του οποίου στέρησαν πρώτα την ελευθερία και στη συνέχεια του στέρησαν τη ζωή. Όμως το κληροδότημά του και ο αγώνας του θα ζήσουν. Ανήκουν στον λαό της Ρωσίας αλλά και σε όλους μας. Για μένα είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε το θάρρος του, το κουράγιο του, εδώ σε αυτό το μέρος, γιατί η Δημοκρατία χρειάζεται θάρρος», όπως είπε.

 

Όπως ανέφερε η κ. Μέτσολα, «η προοπτική της ΕΕ συνοδεύεται από ευκαιρίες αλλά συνοδεύεται και από ευθύνες», υπογραμμίζοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισε η χώρας μας σε κρίσιμες στιγμές, όπως ο χειρισμός κατά την πανδημία του covid, καθώς «η Ελλάδα ηγήθηκε στη θέσπιση των ψηφιακών πιστοποιητικών εμβολιασμού για όλη την Ευρώπη».  Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη της «στον λαό της Ελλάδας και στην ηγεσία σας για την εποικοδομητική σας συνεργασία και τη δέσμευσή σας στους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφερόμενη στο καταφύγιο και τη φροντίδα που πρόσφερε η χώρας μας στους Ουκρανούς πρόσφυγες, αναγνωρίζοντας πως  «τίποτε από αυτά δεν ήταν εύκολο».

 

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες λέγοντας: «Πρέπει να δείξουμε ότι η Ευρώπη είναι ένα κοινό καλό, ένα όχημα για θετικές αλλαγές στις κοινωνίες και τις κοινότητές μας. Με αυτό τον τρόπο θα πείσουμε τους ανθρώπους να προσέλθουν και να ψηφίσουν στις επόμενες ευρωεκλογές τον Ιούνιο. Άλλωστε ο Πλάτων, ο μεγάλος Έλληνας, είπε ότι η βαρύτερη ποινή από το να μην κυβερνήσεις είναι το να σε κυβερνήσει κάποιος κατώτερος από εσένα. Μην αφήσετε να συμβεί αυτό, να πάτε να ψηφίσετε». 

Ομιλία του Αντιπροέδρου της Βουλής και Προέδρου της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και των Διαρκών Επιτροπών Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων, Οικονομικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Παραγωγής και Εμπορίου

 

Θέμα ημερήσιας διάταξης:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών

 

Ομιλήτρια:

RobertaMetsola, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 

20-02-2024

 

Κυρίες και κύριοι Ευρωβουλευτές,συνάδελφοι,

 

Έχουμε σήμερα τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε στη Βουλή των Ελλήνων την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. ΡομπέρταΜέτσολα. Η κ. Μέτσολα, εξελέγη ευρωβουλευτής για πρώτη φορά το 2013, ενώ το 2020 θήτευσε ως η Πρώτη Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπεύθυνη -μεταξύ άλλων-  για τις σχέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τα εθνικά κοινοβούλια. Τον Ιανουάριο του 2022 εξελέγη Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το δεύτερο μισό της 9ης βουλευτικής περιόδου.

 

Η παρουσία σας εδώ κ. Πρόεδρε είναι ιδιαίτερης σημασίας, λίγους μήνες πριν την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής περιόδου και ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κατ’ αρχήν έναν απολογισμό του έργου του Ευρωκοινοβουλίου που επετεύχθη την τελευταία πενταετία. Μια πενταετία που σημαδεύτηκε από πρωτοφανείς εξωγενείς κρίσεις, όπως η πανδημία και ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος.

 

Χαρακτηρίστηκε όμως και από την επίδειξη της ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την εσωτερική της δύναμη να αλλάζει και να λαμβάνει θαρραλέες αποφάσεις, όπως η δημιουργία του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για την οποία πρωταγωνίστησε και η ελληνική κυβέρνηση.

 

Επίσης μας δίνεται η ευκαιρία για διαβούλευση και δημόσιο διάλογο, εντός και εκτός του εθνικού Κοινοβουλίου, για την επόμενη μέρα, για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σαφώς, το μέγιστο καθήκον το οποίο καλούμαστε να επιτελέσουμε ενεργά στην αμέσως προσεχή περίοδο δεν είναι άλλο από εκείνο των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Και είναι μέγιστο γιατί η Ευρώπη θα πρέπει να απαντήσει με κάθε δυνατό τρόπο σε ένα θεμελιώδες ερώτημα που αγγίζει τη ρίζα των αξιών που βρίσκονται στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλαδή τη Δημοκρατία.

 

Και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω πως το ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε πρόσφατα νόμο που εμβαθύνει τη Δημοκρατία. Αντικατοπτρίζει την αταλάντευτη δέσμευσή μας για αύξηση της εκλογικής συμμετοχής και της προσβασιμότητας για όλους τους ψηφοφόρους και ειδικότερα τους ομογενείς μας. Αναφέρομαι στη δυνατότητα να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές όλοι οι Έλληνες εκλογείς, εντός και εκτός της επικράτειας, με επιστολική ψήφο.

 

Η σημερινή συγκυρία, κ. Πρόεδρε, είναι εξαιρετικά σύνθετη εντός και εκτός Ευρώπης. Κανείς δεν ανέμενε ότι εβδομήντα επτά χρόνια μετά τη λήξη του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου η Ευρώπη θα ξαναζούσε πόλεμο από την επιθυμία απρόκλητης κατάληψης κυριαρχικών εδαφών ενός κράτους από κάποιο άλλο, εν προκειμένω της Ουκρανίας από την Ρωσία.

 

Όμως ποιος θα ανέμενε να συμπληρώνονται φέτος το καλοκαίρι πενήντα χρόνια από το Κυπριακό. Δεν θα σταματήσουμε να επιδιώκουμε λύση η οποία μπορεί να εξευρεθεί μόνο με διαπραγματεύσεις στη συμπεφωνημένη και δεσμευτική για όλους βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Για το λόγο αυτό χαιρετίσαμε τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο της κ. Ολγκίνκαι βέβαια μια πρωτοβουλία που μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

 

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,  η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σήμερα μια μεγάλη οικογένεια 27 κρατών. Πολύ πρόσφατα ελήφθη η απόφαση από τους αρχηγούς των κρατών-μελών για μία νέα διεύρυνση. Η Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν πρωταγωνίστρια στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων. Θέλω να θυμίσω ότι η διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, πριν από 21 χρόνια, φέρει την ελληνική σφραγίδα. Αλλά αυτή η προσέγγιση έχει και κανόνες. Είναι μια διαδικασία όπου κάθε χώρα αξιολογείται ξεχωριστά για την πρόοδο που κάνει σε μια σειρά από θέματα, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του θέματος του κράτους δικαίου. Και για εμάς  το θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, του ΦρέντυΜπελέρη, είναι βασικά ένα ζήτημα κράτους δικαίου. Όπως έχει τονίσει και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν μπορεί να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας όταν υπάρχει τέτοιου τύπουπεριφρόνηση του κράτους δικαίου, του τεκμηρίου της αθωότητας και του σεβασμού των πολιτικών δικαιωμάτων.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω πως από τη σύνθεση του νέου κοινοβουλίου και τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν θα εξαρτηθεί η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη πενταετία. Συνεπώς οι ευρωεκλογές αποτελούν ύψιστο διακύβευμα και η  ψήφος δεν μπορεί να είναι ψήφος διαμαρτυρίας ούτε αδιαφορίας αλλά ψήφος συνειδητής επιλογής των θεμελιωδών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και επειδή πολλές φορές θεωρούμε όλοι μας αυτονόητες τις κατακτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποτελούν πια αναπόσπαστο μέρος του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, αρκεί μια ματιά γύρω μας για να συνειδητοποιήσουμε ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Στις μεγάλες προκλήσεις οι απερίσκεπτες επιλογές δεν δίνουν λύσεις, το αντίθετο θα έλεγα. Προκαλούν νέα προβλήματα ή μεγαλοποιούν τα υπάρχοντα. Η Μεγάλη Βρετανία αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με σημαία τον κίνδυνο της μετανάστευσης. Σήμερα η μετανάστευση στη Βρετανία του Brexit έχει τριπλασιαστεί.

 

Σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση κυρία Πρόεδρε έχουμε επί της αρχής μία ιστορική συμφωνία για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Δεν ήταν μία εύκολη διαδικασία. Απαιτήθηκαν επίπονες διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις, όμως τελικά τα καταφέραμε και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι γιατί η Ελλάδα πρωτοστάτησε σε μία συμφωνία που λαμβάνει υπόψη τις εθνικές ιδιαιτερότητες των κρατών-μελών, ιδίως εκείνων που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Πάμε  λοιπόν στο πολιτικό αφήγημα, που ισχυρίζεται ότι η Ευρώπη είναι ανίκανη να λύσει τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας, ο λόγος του διχασμού και της ανασφάλειας βρίσκει γόνιμο έδαφος. Όμως η ιστορία δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσαρμόζεται και τελικά μαθαίνει από τα λάθη της.

 

Κυρία πρόεδρε θεωρώ ότι είναι χρέος μας να υπενθυμίζουμε στους πολίτες ότι από τις κρίσεις και τις προκλήσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση βγαίνει πιο ανθεκτική και πιο συνειδητοποιημένη για τα επόμενα κρίσιμα βήματά της. Η διαδικασία αυτή είναι κοπιώδης, απαιτεί χρόνο, όμως η στόχευση θα πρέπει να είναι σαφής. Μία ένωση στρατηγικά αυτόνομη σε όλους τους τομείς προς μία Ευρώπη πιο ενωμένη, πιο δυνατή και με αναμφισβήτητη δημοκρατική υπεροχή. Δεν υπάρχει χρόνος για παρεκκλίσεις., υπάρχει όμως πάντα χώρος για διάλογο, συνεννόηση και συμβιβασμούς. Κυρία Πρόεδρε, χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή ο λόγος σε εσάς.

 

Ομιλία της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ.  RobertaMetsola στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, με θέμα «H Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει των Ευρωεκλογών (TheEUaheadoftheEuropeanElections)» στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου

 

20-02-2024

 

Πρόεδρε, κύριε Τασούλα, Πρόεδρε, κύριε Πλακιωτάκη, αξιότιμα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, πρέσβεις, κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστώ πολύ που μου κάνατε την τιμή να μιλήσω στον ελληνικό Οίκο της Δημοκρατίας.

 

Στην κοιτίδα της Δημοκρατίας.Καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από την αποκατάσταση, θα ήθελα να αποτίνω φόρο τιμής στη Δημοκρατία, τιμώντας τον ΑλεξέιΝαβάλνι, του οποίου στέρησαν πρώτα την ελευθερία και στη συνέχεια του στέρησαν τη ζωή. Όμως το κληροδότημά του και ο αγώνας του θα ζήσουν.Ανήκουν στον λαό της Ρωσίας αλλά και σε όλους μας. Για μένα είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε το θάρρος του, το κουράγιο του, εδώ σε αυτό το μέρος, γιατί η Δημοκρατία χρειάζεται θάρρος. Ο ΑλεξέιΝαβάλνι το γνώριζε αυτό και κάθε Ουκρανός που αγωνίζεται, που μάχεται στο πεδίο το ξέρει αυτό. Όλοι το γνωρίζουμε αυτό και όλοι ξέρουμε ότι η Ελλάδα θα είναι πάντοτε το σύμβολο της Δημοκρατίας. Αυτό το αρχαίο έθνος, το οποίο δημιούργησε την αρχιτεκτονική, την τέχνη και τη φιλοσοφία, που διαμόρφωσαν τον πολιτισμό μας και τη σκέψη μας. Κι επομένως αρμόζει στην κοιτίδα της Δημοκρατίας που κατηγοριοποιήθηκε πρόσφατα μεταξύ των είκοσι δυνατότερων Δημοκρατιών του κόσμου. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν έχουμε άλλα να κάνουμε, απλώς σημαίνει ότι η ευθύνη για όλους μας είναι ακόμα μεγαλύτερη.

 

Με την επιστροφή λοιπόν του πολέμου στην ήπειρό μας θυμηθήκαμε την ανάγκη να αντισταθούμε στα αυτοκρατορικά απολυταρχικά καθεστώτα και στις αξίες που μας στηρίζουν, για τις οποίες αγωνίστηκε αιώνες ολόκληρους η Ελλάδα. Κυρίες και κύριοι, η Ελλάδα μου είναι πάντοτε πολύ αγαπητή χώρα, πολύ κοντά στην καρδιά μου, όχι μόνο επειδή οι πρόγονοί μου ήταν από εδώ και όχι μόνο επειδή, όπως κι εσείς, είμαι κι εγώ υπερήφανη που είμαι από τη Μεσόγειο, αλλά κυρίως επειδή καταλαβαινόμαστε μεταξύ μας. Ξέρουμε ότι η προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνοδεύεται από ευκαιρίες αλλά συνοδεύεται και από ευθύνες.

 

Γνωρίζουμε ότι είμαστε καλύτεροι, δυνατότεροι και ότι μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα όταν ενεργούμε μαζί, από κοινού. Και αν οι γεωπολιτικές προκλήσεις μας έχουν διδάξει κάτι τα τελευταία χρόνια είναι ακριβώς αυτό. Μετά από την παγκόσμια πανδημία όπου η Ευρώπη παρήγαγε εμβόλια για όλους και η Ελλάδα ηγήθηκε στη θέσπιση των ψηφιακών πιστοποιητικών εμβολιασμού για όλη την Ευρώπη. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν τα τελευταία δύο χρόνια εστιάσαμε στην οικονομική μας ανάκαμψη και στην ανάκαμψη των κοινωνιών μας, στην επένδυση στις  πράσινες και τις ψηφιακές τεχνολογίες, την ενδυνάμωση της Ευρώπης. Όλα αυτά τα κάνουμε αντιμετωπίζοντας έναν πόλεμο στην ήπειρό μας, στην Ευρώπη που μπαίνει στην τρίτη χρονιά του, έναν πόλεμο που κανείς δεν τον ήθελε, έναν πόλεμο που κανείς δεν τον προκάλεσε και επιτίθεται σε όλα όσα πρεσβεύουμε στην Ευρώπη. Είμαστε μια ήπειρος η οποία είναι βασισμένη στην ειρήνη. Η ένωσή μας είναι η υπόσχεση που κάναμε στη γενιά που γνώρισε τον πόλεμο μόνο και υποσχεθήκαμε ότι θα προστατεύεται, ακόμα και ενόψει της επιθετικότητας στη γειτονιά μας.

 

Εμείς υπερασπιζόμαστε τις αξίες μας, την ειρήνη και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορέσαμε να διστάσουμε και ούτε διστάσαμε στο να υπερασπιστούμε την Ουκρανία όταν χρειαζόταν. Και γι’ αυτό τον λόγο ακόμα στεκόμαστε στο πλευρό τους και θα στεκόμαστε στο πλευρό τους για όσο χρόνο χρειαστεί.

 

Κι εδώ επιτρέψτε μου να πω πόσο ευγνώμων είμαι στον λαό της Ελλάδας και στην ηγεσία σας για την εποικοδομητική σας συνεργασία και τηδέσμευσή σας στους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να σας πω πόσο ιδιαίτερα ευγνώμονες είμαστε που προσφέρατε καταφύγιο και φροντίδα στους Ουκρανούς πρόσφυγες. Ξέρω ότι τίποτε από αυτά δεν ήταν εύκολο. Η Ελλάδα πήρε περίπου 15 δισεκατομμύρια σε επιχορηγήσεις και δάνεια από το μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ευρώπης από το 2021 και πολύ περισσότερα μπορούν να γίνουν στην Ευρώπη για να προστατευθεί καλύτερα η Ευρώπη από τον κοινωνικό και τον οικονομικό αντίκτυπο όλων αυτών των προκλήσεων.

 

ΗΕυρώπηαρχίζει από τις πόλεις, τα χωριά της, τους πολίτες της και ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μαζί με τους Έλληνες ευρωβουλευτές -κάποιους από αυτούς βλέπω σήμερα εδώ- αποστολή μας είναι να φέρουμε την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της και να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη Ευρώπη, μια Ευρώπη που θα κάνει τη ζωή όλων λίγο ευκολότερη, λίγο πιο δίκαιη και λίγο πιο ασφαλή. ΗΕυρωπαϊκή Ένωση δεν είναι βεβαίως τέλεια, μακράν απέχει της τελειότητας. Είναι πολλά που μένει να γίνουν και να υλοποιηθούν. Οι διαδικασίες μας πολλές φορές στεναχωρούν ακόμα και μένα αλλά σκοπός μας δεν είναι να καταστρέψουμε αλλά να χτίσουμεκαλύτερα πράγματα, πιο βιώσιμα και να ακούσουμε περισσότερο τους αγρότες μας, να ακούσουμε τους νέους μας, να ακούσουμε όλους αυτούς για τους οποίους η υπόσχεση της Ευρώπης μοιάζει να είναι μακρινή. Να θεσπίσουμε αποτελεσματικούςνόμους που να βοηθούν τους ανθρώπους να καταπολεμούν τη διαφθορά, να καταπολεμούν τη φτώχεια, την ανισότητα. Ο ενθουσιασμός για την Ευρώπη είναι ακαταμάχητος. Πρέπει να δείξουμε ότι η Ευρώπη είναι ένα κοινό καλό, ένα όχημα για θετικές αλλαγές στις κοινωνίες και τις κοινότητές μας. Με αυτό τον τρόπο θα πείσουμε τους ανθρώπους να προσέλθουν και να ψηφίσουν στις επόμενες ευρωεκλογές τον Ιούνιο. Άλλωστε ο Πλάτων, ο μεγάλος Έλληνας, είπε ότι η βαρύτερη ποινή από το να μην κυβερνήσεις είναι το να σε κυβερνήσει κάποιος κατώτερος από εσένα. Μην αφήσετε να συμβεί αυτό, να πάτε να ψηφίσετε.

Φίλοι μου, είναι μνημειώδης στιγμή αυτή για την ευρωπαϊκή ιστορία και είναι πολλά αυτά για τα οποία μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι. Για την ισότητα έχουμε ήδη θεσπίσει αρκετούς νόμους για να βοηθήσουμε να σπάσουν οι “γυάλινες οροφές”, να καταπολεμηθούν οι διακρίσεις και να μπορούν οι γυναίκες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Και στο πλαίσιο αυτό επιτρέψτε μου να τονίσω πόσο σημαντική είναι η θέσπιση του νόμου για την ισότητα στους γάμους. Ξέρω ότι ήταν δύσκολο. Η ισότητα ανέκαθεν ήταν δύσκολη έννοια, αλλά θα τα καταφέρουμε και στην ψηφιακή μετάβαση. Οι νόμοι μας είναι κρίσιμοι γιατί χρειαζόμαστε εκσυγχρονισμό και αποτελεσματικότητα για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας online και για να τονώσουμε την οικονομική μας ανάπτυξη. Για να υπερασπιστούμε την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, να ενισχύσουμε την αυτονομία μας και την ελευθερία μας.

 

Και εδώ θέλω να τονίσω την κεντρική έννοια της βιωσιμότητας του οικονομικού μας μοντέλου, στο οποίο τελικά πρέπει να αφορά η ψηφιακή μετάβαση. Αλλά για να λειτουργήσει σωστά θα πρέπει να ενταχθεί σε μία ευρύτερη στρατηγική. Θα πρέπει να ενσωματώσει κάθε τομέα,  θα πρέπει να προσφέρει πραγματικά κίνητρα και δίχτυ ασφαλείας. Και πάνω από όλα πρέπει να λειτουργήσει για τους ανθρώπους, για τους Έλληνες αγρότες, για τις οικογένειες, για τις επιχειρήσεις. Όλοι έχουν κάθε λόγο να αναμένουν να εκπληρωθεί η υπόσχεση της Ευρώπης. Αυτό ισχύει και για την επόμενη γενιά των ευρωπαίων και γι’ αυτό μέσω του ErasmusPlus και τις εγγυήσεις για τη νεολαία του Horizon Europe, του Invest EU,YouvegotaTeam, με όλα αυτά δίνουμε την ευκαιρία στους νέους στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους.

 

Τώρα ως προς την ασφάλεια και την άμυνα, θα πρέπει να χτίσουμε μια πραγματική ένωση. Mία ένωση ασφάλειας, που να συμπληρώνει το ΝΑΤΟ χωρίς όμως να ανταγωνίζεται με αυτό. Γιατί με αυτό τον τρόπο μπορούμε να διασφαλίσουμε την ειρήνη. Επίσης, πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε για το κράτος δικαίου και για τα δημοκρατικά πρότυπα. Και περιμένουμε όλα τα κράτη-μέλη και όλες οι χώρες, που προτίθενται να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να την υπερασπιστούν επίσης, διότι οι απειλές θέτουν σε κίνδυνο όλους μας. Γι’ αυτό μιλάμε για αυτά τα θέματα και γι’ αυτό οι ευρωβουλευτές πιέζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει μία άσκηση παρακολούθησης του κράτος δικαίου και να εξετάσει την κάθε χώρα και να κάνει συστάσεις για το πως θα πρέπει να βελτιωθεί η κάθε χώρα. Γιατί για εμάς τελικά δεν είναι μια άσκηση πολιτικής ρητορικής αλλά ένα σχέδιο για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των ανθρώπων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε η Ευρώπη να έχει τα εργαλεία που χρειάζεται για να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που δώσαμε εμείς οι ίδιοι.

 

Στην Ελλάδα βλέπω ότι έχουν γίνει συγκεκριμένα βήματα. Θεσπίστηκε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, θεσπίζονται εθνικά σχέδια δράσης κατά της μισαλλοδοξίας για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία. Αυτά είναι σημαντικά βήματα σε εθνικό επίπεδο, τα οποία βοηθούν. Διότι τελικά κυρίες και κύριοι η Ελλάδα κάνει την Ευρώπη δυνατότερη. Η Ελλάδα έδωσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιρροή και σταθερότητα στη Μεσόγειο. Και οι ναυτικές αποστολές το αποδεικνύουν. Και χαίρομαι που θα υπάρξουν εδώ τα κεντρικά αυτής της επιχείρησης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ανοίξει μία νέα οδό προς τα εμπρός, αναπτύσσοντας τις δυνάμεις της και αξιοποιώντας την ενότητά της. Η Ελλάδα καταλαβαίνει τι διακυβεύεται για την ευρωπαϊκή δημοκρατία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια και μαζί επιταχύνουμε, επανεξετάζουμε τις αλυσίδες εφοδιασμού ενέργειας. Έχουμε αποδεσμευτεί από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, αξιοποιούμε νέες ευκαιρίες και εδώ η Ελλάδα και πάλι είχε ηγετικό ρόλο με την πράξη για την κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη, με μία συνεργασία μεταξύ των μεσογειακών κρατών για την κλιματική αλλαγή. Σύντομα θα συνδεθεί το ελληνικό ενεργειακό δίκτυο με τη Μέση Ανατολή και την Αφρική και με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα διευκολύνει την εισαγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χαμηλότερου κόστους στην Ευρώπη. Άρα, η Ελλάδα χρησιμοποιεί τα περιουσιακά της στοιχεία προς όφελός της αλλά και προς όφελος της Ευρώπης. Και τελικά πρόκειται για μία κατάσταση αμοιβαίου οφέλους για όλους. Και αυτή η νοοτροπία είναι winwin, η νοοτροπία αμοιβαίου οφέλους θα πρέπει να είναι η φιλοσοφία πίσω και από την προσέγγισή μας προς τη μετανάστευση. Πρόκειται για ευρωπαϊκό ζήτημα, το οποίο απαιτεί και ευρωπαϊκή ανταπόκριση. Και η ανταπόκριση αυτή, όπως είπατε και εσείς κύριε πρόεδρε, τελικά βρίσκεται εδώ. Χαίρομαι που μαζί καταφέραμε να φτάσουμε σε μία μνημειώδη ευρωπαϊκή συμφωνία, που είναι δίκαιη, μια συμφωνία προστασίας, σταθερή για αυτούς που δικαιούνται άσυλο. Μία συμφωνία η  οποία τιμωρεί αυστηρά τους διακινητές ανθρώπων και κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν θα μείνει μόνο του. Η Ελλάδα δεν θα μείνει μόνη της σε αυτό.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι, είμαστε υπερήφανοι για τις επιτυχίες μας. Πολύ ορθά αλλά θα πρέπει να είμαστε και ειλικρινείς για το τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα, για το που ίσως υπερβάλλαμε, που βιαστήκαμε και που η γραφειοκρατία μας καθυστέρησε την καινοτομία ή την πρόσβαση στη χρηματοδότηση ή που δεν φτάσαμε αρκετά μακριά και που δεν ανταποκριθήκαμε στις προσδοκίες των ανθρώπων. Με αυτές τις ανοιχτές συζητήσεις μπορούμε να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στο εγχείρημά μας. Γιατί με ανησυχεί που βλέπω ότι σε πολλά μέρη υπάρχει μία νέα γενιά, η οποία παρόλο που έχει όλη την πληροφορία του κόσμου στα δάχτυλά της, παρόλα αυτά είναι πιο διστακτική, πιο σκεπτικιστές, πιο επιφυλακτικοί από ότι πριν. Έχω τέσσερα αγόρια, τρία από αυτά είναι συνέχεια στο τηλέφωνο, ο ένας απλός είναι πολύ μικρός ακόμα. Για τη γενιά αυτή λοιπόν είναι πειρασμός οι λαϊκίστικες προσπάθειες, που προσπαθούν να χρωματίζουν μαυρόασπρες εικόνες, ενώ στην πραγματικότητα υπάρχει και ένα μέσο έδαφος, που έχει χιλιάδες αποχρώσεις του γκρι. Είναι, λοιπόν, αυτή η νέα γενιά μια γενιά που είναι πιο κυνική σε σχέση με την πολιτική γενικότερα, μια γενιά η οποία τα δικαιώματα που υπερασπίζεται η Ευρώπη και τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ευρώπη τα θεωρεί όλα δεδομένα. Και εγώ πιστεύω ακράδαντα ότι είναι συλλογική ευθύνη όλων μας να φροντίσουμε να μην επιτρέψουμε στην γενιά αυτή να αποσυρθεί και να υποχωρήσει στις παρυφές του λαϊκιστικού εξτρεμισμού.

 

Στις προηγούμενες ευρωεκλογές πάνω από το 50% των Ελλήνων ψηφοφόρων συμμετείχαν στις εκλογές και πήγαν στην κάλπη. Ελπίζω αυτή τη φορά -και ιδιαίτερα τώρα με την επιστολική ψήφο- ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων να κάνει τη φωνή του να ακουστεί. Και γι’ αυτό ήρθα σήμερα στην Ελλάδα, για να εξηγήσω στους Έλληνες πολίτες γιατί έχει σημασία η ψήφος τους. Αλλά ήρθα, επίσης, και για να ακούσω τους νέους ανθρώπους ειδικότερα.

Στην «Πολιτεία» ο Πλάτων λέει πως η δημοκρατία χρειάζεται πολίτες που να καταλαβαίνουν, που να μπορούν να αγγίξουν τον παλμό της κοινωνίας, να μπορούν να ηγηθούν, να κυβερνήσουν. Και προσθέτει,επίσης, ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να επιλέγουν τυχαία αλλά πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις επιλογές τους και γι’ αυτό βασίζομαι στον ελληνικό λαό να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου για να ψηφίσει και για να επιλέξει προσεκτικά τα 21 μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου που θα πάνε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα γίνουν ευρωβουλευτές για να φροντίσουν για το μέλλον τους. Και είμαι πεπεισμένη ότι αυτό μπορούμε να το κάνουμε μαζί.

 

Επιτρέψτε μου, ως τελευταία λόγια, να ευχηθώ σε αυτό το πνεύμα στον Μανώλη Μαυρομμάτη, πρώην συνάδελφό μου στο Ευρωκοινοβούλιο, καλή ανάρρωση. Του εύχομαι το καλύτερο. Ευχαριστώ πολύ.