Την Τετάρτη το απόγευμα υπήρξε η τελευταία σύσκεψη του συντονιστικού των «6+6», εκεί όπου αποφασίστηκε ο τρόπος της αποχώρησης των 9 βουλευτών και των 57 μελών της Κεντρικής Επιτροπής από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το σχέδιο υλοποιήθηκε με αποτελεσματικότητα αλλά και μυστικότητα, καθώς
το σημαντικότερο για τα στελέχη της τάσης ήταν να μη διαρρεύσουν όλα τα
ονόματα των βουλευτών που θα αποχωρήσουν και προλάβει να τα διαγράψει ο
κ. Κασσελάκης, όπως έκανε με τον κ. Τσακαλώτο και την κ. Πέρκα. Ακολούθως
να ανακοινώσουν τη σύμπραξη των 11 βουλευτών που έχουν αποχωρήσει από
τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συγκροτηθεί η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα. Δεδομένου ότι έχουν προχωρήσει οι συνεννοήσεις, είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθεί η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση.
Οι 11 βουλευτές της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι οι εξής:
1. Σία Αναγνωστοπούλου
2. Έφη Αχτσιόγλου
3. Νάσος Ηλιόπουλος
4. Πέτη Πέρκα
5. Δημήτρης Τζανακόπουλος
6. Μερόπη Τζούφη
7. Ευκλείδης Τσακαλώτος
8. Οζγκιούρ Φερχάτ
9. Θεανώ Φωτίου
10. Αλέξης Χαρίτσης
11. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Παραλλήλως, να υπάρξει συμφωνία όλων αυτών των δυνάμεων στο πρόσωπο που θα ηγηθεί του σχήματος, παρότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο για τις ευρωεκλογές. Εκεί απαιτείται ένα καλό ψηφοδέλτιο, προκειμένου το νέο σχήμα να ξεκινήσει με τις καλύτερες προοπτικές την προσπάθεια που κάνει για να εδραιωθεί στο πολιτικό σκηνικό.
Ποιοι θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή
Σε σχέση με την ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, όπου θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ο κ. Χαρίτσης, στην πρώτη γραμμή θα είναι επίσης ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος θα εκτελεί χρέη εκπροσώπου Τύπου, ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Σία Αναγνωστοπούλου, η Μερόπη Τζούφη, η Θεανώ Φωτίου, ο Κώστας Πουλάκης, ο Νίκος Μπίστης, ο Μιχάλης Σαμπατακάκης κ.ά. Σημαντικό στοιχείο για τη νέα προσπάθεια είναι η οργανωτική συγκρότηση, καθώς τον δρόμο της αποχώρησης πήραν πολλά έμπειρα κομματικά στελέχη, αλλά και η αξιοποίηση της νεολαίας. Είναι ενδεικτικό πως το μεγαλύτερο τμήμα της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει το νέα σχήμα, αποχωρώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ.Κομβικό ζήτημα είναι επίσης και αυτό της φυσιογνωμίας του νέου φορέα, καθώς θα πρέπει να συγκεραστούν οι διαφορετικές απόψεις που συνυπάρχουν στις διάφορες τάσεις της ευρύτερης Αριστεράς. Κυρίως αν το σχήμα θα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ή θα κοιτάζει προς τα αριστερά και ιδιαίτερα προς το ΜέΡΑ25 του κ. Βαρουφάκη και άλλων εξωκοινοβουλευτικών κινήσεων.