Τιτάνια μάχη με τις φλόγες και τα μποφόρ δίνουν για δεύτερη ημέρα στην Αλεξανδρούπολη πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι που προσπαθούν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους. Η φωτιά καίει κατά μήκος της παλαιάς Ε.Ο Αλεξανδρούπολης – Φερών η οποία κλείνει κατά διαστήματα. Κλειστή είναι και η συνοριακή διάβαση Υψάλων – Κήπων.
Επτά πυροσβέστες και ένας εθελοντής που επιχειρούσαν στην
περιοχή μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Πέντε διακομίστηκαν με αναπνευστικά προβλήματα ένας με τραύμα στο κάτω άκρο ενώ επιχειρούσε στην περιοχή Αγνάντια, ένας με οφθαλμολογικό πρόβλημα, και ένας με έγκαυμα στο χέρι.Τρία είναι τα πύρινα μέτωπα. Τα πιο επικίνδυνα φαίνεται να είναι αυτό που κινείται νοτιοανατολικά του οικισμού Λουτρός προς Δορίσκο και από τον Δωρικό προς Νιψα. Το τρίτο μέτωπο μεταξύ των περιοχών Μαΐστρος και Αμφιτρίτη θεωρείται πλέον διαχειρίσιμο. Συνολικά έχουν εκκενωθεί 12 οικισμοί, ενώ οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης έλαβαν νέο μήνυμα να παραμείνουν, λόγω του καπνού, σε εσωτερικούς χώρους. Η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, στρατός , εθελοντές και κάτοικοι δίνουν μάχη στη Νιψα, το Δωρικό και τον Άβαντα προκειμένου να συγκρατήσουν τη φωτιά και να μην περάσει στη Βιομηχανική περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να θωρακιστεί η βιομηχανική ζώνη της Αλεξανδρούπολης. Ο κ. Πέτροβιτς ανέφερε ότι θα είναι μία δύσκολη νύχτα καθώς στην περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι που δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης και δημιουργούν αναζοπυρώσεις. Πρόσθεσε ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον γγ Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου για τον συντονισμό των επιχειρήσεων.
Εννέα σπίτια και μία εκκλησία στα χωριά του δήμου της Τραϊανούπολης έχουν γίνει κάρβουνο, και αρκετά έχουν υποστεί ζημιές, η μεγάλη καταστροφή, όμως, έχει γίνει στις καλλιέργειες, τα μελίσσια και τις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής. Κόποι μιας ζωής έχουν γίνει στάχτη, λένε κάτοικοι στην ΕΡΤ.
Ύφεση παρουσιάζει το μέτωπο της φωτιάς στην Αμφιτρίτη καθώς τα εναέρια μέσα με συνεχείς ρίψεις νερού κατάφεραν να περιορίσουν τις φλόγες που λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα είχαν φθάσει στα 200 μέτρα από το χωριό. Ωστόσο λόγω των ισχυρών ανέμων ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων παραμένει.
Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 198 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 16 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και των Ο.Τ.Α.
Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ενισχύθηκε η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην επιχείρηση κατάσβεσης την πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης:
Πλέον επιχειρούν :
- 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415 έναντι τεσσάρων,
- 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL έναντι ενός και προστέθηκαν και
- 2 ελικόπτερα CH-47 (CHINOOK)
Λόγω των διαστάσεων που έλαβε η πυρκαγιά έχουν εκδοθεί σήμερα τέσσερα μηνύματα από το «112» με τελευταίο στις 15:25 για την απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Άβαντος προς Αλεξανδρούπολη.
Την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για τη δορυφορική καταγραφή των καμένων εκτάσεων και των ζημιών που έχει προκαλέσει η μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη ενεργοποίησε η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας “σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτών και δεδομένων για περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο 19 Αυγούστου προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου“.
Ρεπορτάζ: Ειρήνη Τσακίρη – Βασίλης Πρεμίδης / ertnews.gr