Ο κόσμος εισέρχεται σε «αχαρτογράφητο έδαφος»,
αναφέρει σε άρθρο της η Daily Mail, καθώς τρία καταστροφικά κύματα
καύσωνα έχουν πλήξει την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία ταυτόχρονα.
Το δημοσίευμα κάνει λόγο για «πυρκαγιές που κυριεύουν την Ελλάδα», την ίδια ώρα που ένας θανατηφόρος «θόλος θερμότητας» χτυπά τις ΗΠΑ και την Κίνα, καταγράφοντας μέγιστη θερμοκρασία 52,2 βαθμών Κελσίου.
Οι πυρκαγιές έχουν σαρώσει μεγάλες εκτάσεις των ΗΠΑ και της νότιας Ευρώπης, απειλώντας τα σπίτια και τις ζωές των ανθρώπων . Όπως αναφέρει και η Daily Mail, 1.200 παιδιά διασώθηκαν από τις ελληνικές αρχές από καλοκαιρινές κατασκηνώσεις που απειλήθηκαν χθες από τις φλόγες.
Η Ευρώπη, η ήπειρος όπου παρατηρείται πιο έντονα η υπερθέρμανση του πλανήτη, προετοιμάζεται για την κορύφωση του καύσωνα σήμερα ή αύριο, με θερμοκρασίες που θα φθάσουν έως και τους 49 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές.
Το χωριό Σανμπάο στη βορειοδυτική Κίνα κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία στη χώρα την Κυριακή, εν μέσω μιας σειράς καταστροφικών καιρικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένου ενός τυφώνα που εκδηλώθηκε χθες (17/7) το βράδυ και ανάγκασε περίπου 230.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Ο κόσμος μόλις βίωσε την πιο καυτή εβδομάδα που έχει καταγραφεί ποτέ, και τώρα οι μετεωρολόγοι λένε ότι ακόμη τα χειρότερα δεν έχουν ακόμη έρθει, με τον Ιούλιο να γίνεται, πιθανότατα, ο πιο ζεστός μήνας που έχει ποτέ καταγραφεί στην σύγχρονη ιστορία.
Ο Karsten Haustein, ερευνητής στην ατμοσφαιρική ακτινοβολία, από Πανεπιστήμιο της Λειψίας, είπε στον Guardian: «Οι πιθανότητες είναι ότι ο μήνας Ιούλιος θα είναι ο πιο ζεστός μήνας ποτέ… Όταν λέμε “ποτέ”, εννοούμε κατά την μεσοπαγετώδη περίοδο του πλανήτη Γη, που ξεκίνησε περίπου 120.000 χρόνια πριν».
Καύσωνας: Γιατί η Ευρώπη κοντεύει να φθάσει τους 50 βαθμούς Κελσίου
Την περασμένη εβδομάδα, η MailOnline μίλησε με ειδικούς, οι οποίοι εξήγησαν ότι οι καυτές θερμοκρασίες σε όλη την Ευρώπη οφείλονται σε τρεις βασικούς παράγοντες.
Αυτά είναι το φαινόμενο Ελ Νίνιο – δηλαδή, η υπερθέρμανση της επιφάνειας του ωκεανού ή οι θερμοκρασίες πάνω από το μέσο όρο της θάλασσας που διαταράσσουν τη ροή του αέρα -, ένα σταθερό σύστημα υψηλής πίεσης γνωστό και ως «αντικυκλώνας» και η κλιματική αλλαγή.
«Η Ευρώπη δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα και άμεσα από τα γεγονότα του Ελ Νίνιο, επομένως είναι πιθανό το σύστημα υψηλής πίεσης και η κλιματική αλλαγή να είναι οι κύριοι συντελεστές σε αυτό το κύμα καύσωνα», δήλωσε η Δρ Melissa Lazenby, λέκτορας Κλιματικής Αλλαγής στο Πανεπιστήμιο του Sussex.
Θερμοκρασίες – ρεκόρ αναμένεται να πλήξουν δύο νησιά της Ιταλίας, την Σικελία και την Σαρδηνία, όπου το θερμόμετρο προβλέπεται να δείξει 48 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.
Το προηγούμενο ευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας ήταν οι 48,8 C και καταγράφηκε στη Σικελία το 2021, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία του ΟΗΕ.
Φέτος είχαμε ήδη τον πιο ζεστό Ιούνιο που έχει ποτέ καταγραφεί, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης καιρού της ΕΕ, και ο Ιούλιος φαίνεται επίσης έτοιμος να σπάσει ρεκόρ.
Νέα ρεκόρ έχουν ήδη καταγραφεί σε διάφορους μετεωρολογικούς σταθμούς σε περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου και ενδέχεται επίσης να σημειωθούν νέα εθνικά ρεκόρ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO).
«Η ζέστη προβλέπεται να ενταθεί μέχρι τα μέσα της εβδομάδας (19 Ιουλίου) σε περιοχές της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας», ανέφερε. «Μια περαιτέρω συνέχεια τον Αύγουστο είναι πιθανή». Ο WMO περιέγραψε τη ζέστη ως «ανησυχητικά νέα για τον πλανήτη» και παραδέχτηκε ότι «βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητη περιοχή».