Σήμερα Κυριακή στις 12 το μεσημέρι ξεκινά η κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα.
Η αιφνίδια παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει πολλές επιλογές καθώς θα πρέπει να διαμορφωθεί άμεσα ο οδικός χάρτης για την εκλογή προέδρου, αλλά και η δρομολόγηση διεξαγωγής συνεδρίου.
Όπως έγινε γνωστό το βράδυ του Σαββάτου (1/7), από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, δεν θα είναι υποψήφια στη μάχη της προεδρίας της κοινοβουλευτικής ομάδας η Όλγα Γεροβασιλη, η οποία δεν δέχθηκε την πρόταση που της έγινε.
Τέλος στις φήμες γύρω από πιθανή υποψηφιότητά του για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε χθες ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, για τον οποίο ήδη τόσο οι «προεδρικοί» όσο και η «Ομπρέλα» έλεγαν ότι η έξοδός του από τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από οκτώ χρόνια ήταν πρόβλημα που δύσκολα θα μπορούσε να ξεπεραστεί για να είναι υποψήφιος.
Μιλώντας στον Real FM ωστόσο, ο κ. Σακελλαρίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υποστηρίξει δημοσίως άλλον υποψήφιο, δείχνοντας ότι η προ ημερών επιστροφή του στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί.
Την ίδια στιγμή, η Εφη Αχτσιόγλου έκανε χθες ανάρτηση σύμφωνα με την οποία «ο Αλέξης
Τσίπρας είναι και θα παραμείνει ένα τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα και για την Aριστερά παγκοσμίως», ανάρτηση που εκλήφθηκε ως προαναγγελία υποψηφιότητας, αλλά και ένδειξη ότι έχει σκοπό να κινηθεί ενωτικά και όχι συγκρουσιακά, να προσεγγίσει δηλαδή και «προεδρικούς» και «Ομπρέλα».Σε αυτό το κλίμα, τη στάση που θα κρατήσουν στην εκλογή νέου προέδρου αλλά και τα άλλα ζητήματα που εγείρονται μετά τη διπλή συντριπτική εκλογική ήττα συζητούν οι τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να πάνε με συγκεκριμένες προτάσεις στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία αναμένεται μάλλον σήμερα, Κυριακή.
Ο χρόνος πραγματοποίησης του Συνεδρίου, η φυσιογνωμία του, δηλαδή αν θα πρόκειται για συνέδριο διαρκές ή έκτακτο, η αντιπολιτευτική τακτική από εδώ και στο εξής, ο τρόπος εκλογής αρχηγού (συνέδριο ή μέλη), αλλά και ο χρόνος (καθώς οι «προεδρικοί» μιλούν ήδη για 17 ή 24 Σεπτεμβρίου αλλά δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία) είναι τα θέματα που βρίσκονται στο προσκήνιο.
Χθες, συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης η «Κίνηση Μελών», δηλαδή η μεγαλύτερη τάση των «προεδρικών», ενώ για σήμερα είναι προγραμματισμένη η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της «Ομπρέλας», δηλαδή της μεγάλης τάσης της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης, όπου άτυπος επικεφαλής είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τηλεδιάσκεψη της «Ομπρέλας» έχει αποφασιστεί πολύ πριν από την παραίτηση Τσίπρα, με κεντρικό ζήτημα την υποψηφιότητα Τσακαλώτου, ο οποίος μετά από καιρό, χωρίς τον κ. Τσίπρα πλέον υποψήφιο αρχηγό, φαίνεται να το σκέπτεται σοβαρά.
Στην τηλεδιάσκεψη της «Ομπρέλας» θα παρθούν αποφάσεις και για άλλα ζητήματα, καθώς η «Ομπρέλα», πριν την παραίτηση Τσίπρα, ζητούσε αναλυτικό διάλογο και κριτική από το 2019 και έκτακτο Συνέδριο (δηλαδή με εκλογή νέων συνέδρων) το φθινόπωρο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Στην αυριανή Πολιτική Γραμματεία αναμένεται να γίνει γνωστός ο οδικός χάρτης μέχρι την εκλογή νέου αρχηγού, όπως και το μέχρι πότε θα δοθεί χρόνος για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων. Παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή οι πιθανοί υποψήφιοι για να διεκδικήσουν την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετοί (Εφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Αλέξης Χαρίτσης, Ρένα Δούρου, Διονύσης Τεμπονέρας, Παύλος Πολάκης), είναι βέβαιο ότι θα γίνει μεγάλη προσπάθεια τόσο από τους «προεδρικούς» όσο και από την «Ομπρέλα» να καταλήξει σε έναν υποψήφιο η κάθε τάση, ώστε οι υποψήφιοι να είναι δύο. Το ενδεχόμενο να καταλήξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία υποψηφιότητα, χωρίς εσωκομματικές αρχαιρεσίες σε όποιο επίπεδο (Συνέδριο ή μέλη του κόμματος) συζητήθηκε, ώστε σε αυτήν την πρώτη φάση να μην υπάρξει διχασμός αλλά να επικρατήσει ενότητα, ωστόσο έχει αποκλειστεί για δύο λόγους.
Πρώτον, επειδή δεν το θέλουν οι υποψήφιοι, θεωρώντας ότι εκλογή χωρίς ψηφοφορία καθιστά τον νικητή αδύναμο και «μεταβατικό».
Δεύτερον, κρίθηκε ότι μία αναμέτρηση ανάμεσα σε δύο (ή και περισσότερους, αν δεν καταλήξουν σε δύο) υποψηφίους θα αποβεί θετική για την ενίσχυση του ενδιαφέροντος, τη συμμετοχή κ.λπ. Μπορεί δηλαδή να είναι το αντίδοτο στην απογοήτευση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως μετά την παραίτηση Τσίπρα, από την κορυφή ως και τη βάση. Ηδη, μετά τη δεύτερη εκλογική ήττα στις 25 Ιουνίου αλλά κυρίως μετά την παραίτηση Τσίπρα, στην Κουμουνδούρου έχουν φτάσει πληροφορίες για επικείμενες αποχωρήσεις συνέδρων αλλά και μελών του κόμματος.