Ο σεισμός των 4,8 ρίχτερ που έγινε κοντά στην Αταλάντη και έγινε αισθητός μέχρι την Αττική και Κορινθία έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής.
Μιλώντας στο Live News ο Ευθύμιος Λέκκας είπε: «Δεν είναι το τελικό μέγεθος του σεισμού και δεν συνδέεται με το ρήγμα της Αταλάντης. Το ρήγμα της Αταλάντης το αντιμετωπίζουμε με δέος και «γεμίζει» σε διάστημα 600 ετών και άνω. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ρήγμα προς τη μέσα πλευρά, προς τον Ορχομενό και την Αμφίκλεια. Είναι εκεί που έγινε ο σεισμός το 2013 με παρόμοιο μέγεθος. Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Αθήνα. Πρέπει να δούμε και την εξέλιξη του φαινομένου με άλλα σεισμικά φαινόμενα που ενδεχομένως θα ακολουθήσουν και ποιο ακριβώς ρήγμα συνδέεται με τον σεισμό. Είναι μάλλον ένα κοντινό ρήγμα που απέχει 20 χλμ από το ρήγμα της Αταλάντης αλλά δεν τονίζω ότι δεν είναι ακόμα ώριμο να δώσει τέτοιο σεισμό. Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο να δούμε τι συμβαίνει. Οι κάτοικοι να
μην προσεγγίζουν περιοχές που μπορεί να γίνουν κατολισθήσεις αλλά και παλιά κτίσματα» τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας.«Δεν είμαστε ακόμα βέβαιοι αν ο σεισμός 4,8 ρίχτερ που έγινε το μεσημέρι προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης η από κάποιο άλλο», δήλωσε επίσης o σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Επισημαίνει «ναι μεν ο σεισμός έγινε στην περιοχή της Αταλάντης αλλά δεν σημαίνει ότι είναι πάνω στο ίδιο συγκεκριμένο ρήγμα». Το ρήγμα της Αταλάντης είναι ευρέως γνωστό και όπως αναφέρει ο σεισμολόγος έχει “δώσει” δύο μεγάλους σεισμούς πριν ενάμιση αιώνα. «Τον Απρίλιο 1894 έγιναν δύο ισχυροί σεισμοί με διαφοράς μιας εβδομάδας ο ένας 6,4 και ο άλλος 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ».
Όσον αφορά στο εάν ήταν ο κύριος σεισμός ο κ. Παπαδοπουλος τονίζει ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε. «Το 4,8 ρίχτερ δεν είναι και ιδιαίτερα μεγάλος για να πούμε “ναι, θα έχουμε μετασεισμούς”, πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί».
Στους δρόμους βγήκαν οι κάτοικοι στην Αταλάντη μετά τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ με τις Πυροσβεστικές δυνάμεις σε Φθιώτιδα και Βοιωτία να είναι σε ετοιμότητα, ενώ υπάρχουν και κάποιες μικροζημιές και ρωγμές σε σπίτια.
Συνεχίζει να κουνιέται η γη στη Λοκρίδα μετά το μεγάλο σεισμό των 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 15:33’ το μεσημέρι της Πέμπτης με επίκεντρο 14 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αταλάντης.
Οι κάτοικοι έντρομοι στα πρώτα λεπτά του σεισμού, αλλά και μετά τους απανωτούς μετασεισμούς, βγήκαν στους δρόμους περιμένοντας ενημέρωση κυρίως για το αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό και αν έχει σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης.
Από τα πρώτα λεπτά του μεγάλου σεισμού, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στερεάς Ελλάδας, Αρχιπύραρχος Σίμος Αποστόλου βρέθηκε στους δρόμους, ενώ Παρόλα αυτά βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια Αταλάντης, Αμφίκλειας και η Π.Υ. Λιβαδειάς, μαζί με την 7η ΕΜΑΚ, ενώ είναι έτοιμες να συνδράμουν αν χρειαστεί δυνάμεις και από τη Λαμία και την υπόλοιπη Βοιωτία.
άμεση επαφή με τους Διοικητές Νομών και ειδικά με τους επικεφαλής σε Φθιώτιδα και Βοιωτία ώστε να βρίσκονται όλοι σε επιφυλακή
Ο κ. Αποστόλου βρέθηκε γρήγορα σε Καλαπόδι, Έξαρχο, Σφάκα στη Φθιώτιδα και στον Προφήτη Ηλία Βοιωτίας, όπου εντοπίζονται και οι περισσότερες ζημιές σε σπίτια και εκκλησίες σύμφωνα με το lamiareport.gr.Ειδικότερα στο Καλαπόδι και στον Έξαρχο υπάρχουν ζημιές (ρωγμές) σε σπίτια και στις εκκλησίες του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Καλαπόδι) και Αγίου Γεωργίου (Έξαρχου). Καταγράφονται επίσης ζημιές στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στον Προφήτη Ηλία Βοιωτίας αλλά και σε σπίτια στο συγκεκριμένο χωριό.
Δεν επήλθε, προς το παρόν, στη γνώση των πυροσβεστικών υπηρεσιών, περιπτώσεις κατολισθήσεων, τουλάχιστον όχι σε αστικό περιβάλλον ή σε δρόμους.
Ο πρόεδρος του ποδοσφαιρικού συλλόγου Αγρότη Τραγάνας, Παντελής Καμος, είχε πάει στο γήπεδο για εργασίες και κατά την διάρκεια του σεισμού όπως σημειώθηκε κατολίσθηση αφού έφυγαν κομμάτια βράχου από την πλαγιά του βουνού.