Τρίτη 18 Απριλίου 2023

Εκδήλωση με θέμα «Romama: Ψυχική Υγεία & Μητρότητα» στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο

  

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ρομά, το Κέντρο Ημέρας για Ρομά, του φορέα για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού «ΚΛΙΜΑΚΑ» πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα «Romama: Ψυχική Υγεία & Μητρότητα» στη Βιβλιοθήκη της Βουλής στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, με την ευγενική υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος Romama, στόχος του οποίου είναι η ενημέρωση, η υποστήριξη και η ψυχική ενδυνάμωση των κοριτσιών Ρομά, με την παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, για να αντιμετωπίσουν τη μητρότητα και τις δυσκολίες που επιφέρει. Το πρόγραμμα Romama αποτελεί μια ανοιχτή διαδικασία μέσω της οποίας οι συμμετέχουσες λειτουργούν ως πρέσβειρες ενεργού και ισότιμης συμμετοχής των γυναικών Ρομά στην κοινωνία, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινότητα των Ρομά.

Η αναπλ. προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διοίκησης, Βιβλιοθήκης και Εκδόσεων κ. Μαρία Καμηλάκη υπογράμμισε ότι «η Βουλή των Ελλήνων υποδέχεται τη δράση “Romama: Ψυχική Υγεία & Μητρότητα” διά της Βιβλιοθήκης της, μιας βιβλιοθήκης ανοικτής, συμπεριληπτικής, προσβάσιμης σε όλες και όλους τους πολίτες», σημειώνοντας πως εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, λέσχες ανάγνωσης και φυσικά τα αναγνωστήρια είναι στη διάθεση των Ρομά. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η συνέργεια αυτή «δεν θα είναι περιστασιακή ή μεμονωμένη, αλλά θα αποτελέσει την αφετηρία μιας πιο μόνιμης, συστηματικής σχέσης».  

Η προϊσταμένη του Τμήματος Μπενακείου Βιβλιοθήκης και Συλλογών Πολιτικών Προσωπικοτήτων κ. Μαρία Βλασσοπούλου ανέφερε ότι «το Καπνεργοστάσιο είναι ένα κτήριο με μεγάλη ιστορία που χωράει τις ιστορίες όλων μας» και τόνισε πως «οφείλουμε να διασώσουμε τις αφηγήσεις των γυναικών Ρομά και γραπτά, όπως έγινε με την έκδοση της Βιβλιοθήκης της Βουλής “Από το στόμα στο χαρτί”, ώστε να περάσουν από τη μια γενιά στην άλλη, και να προσφέρουμε τις συνθήκες για να βρει έκφραση η κοινή μας, ανθρώπινη ανάγκη να μοιραστούμε τις αφηγήσεις μας και να διασώσουμε μέσα από αυτές την ιστορία και τον πολιτισμό μας».

Η προϊσταμένη του Τμήματος Βιβλιοθήκης Πόλης και Διαχείρισης Συστημάτων Βιβλιοθήκης κ. Ελένη Μουζουράκη, αναφερόμενη στις δράσεις εξωστρέφειας που πραγματοποιούνται στον ανοικτό και φιλόξενο χώρο της Βιβλιοθήκης της Βουλής στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, έδωσε έμφαση στα δύο εκπαιδευτικά προγράμματα με άξονα τη φιλαναγνωσία και τον σχολικό εκφοβισμό προσκαλώντας το Κέντρο Ημέρας για Ρομά της «ΚΛΙΜΑΚΑ» σε έναν συμμετοχικό σχεδιασμό δράσεων για τα παιδιά Ρομά.

Ο Επιστημονικός Διευθυντής της «ΚΛΙΜΑΚΑ», ψυχίατρος κ. Κυριάκος Κατσαδώρος, τόνισε ότι «η συμμετοχή κοριτσιών, εγκύων και νέων μητέρων Ρομά, περιγράφοντας την ιστορία και την προσωπική τους εμπειρία, χωρίς ωραιοποιήσεις και φίλτρα στα συναισθήματα και τις σκέψεις, είναι καθοριστικής σημασίας για την επικοινωνία της πραγματικής διάστασης των όσων διαγενεακά διαδραματίζονται στη ζωή των γυναικών Ρομά».

Στην αίθουσα της εκδήλωσης εκτέθηκε μέρος της έκθεσης φωτογραφίας «Οι Ρομά μέσα από τα μάτια των Ρομά», η οποία υλοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων 8-11/10/2022 υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης οι συμμετέχουσες ξεναγήθηκαν στους χώρους του Καπνεργοστασίου και στις εκθέσεις «Ιστορίες επιβίωσης», «Το 1922 στον Τύπο» και «Πρόσφυγες: 1922+ επιβίωση-ενσωμάτωση».