Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜέΡΑ25 ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ

 

ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Με την κατάθεση ερώτησης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ25, υπογραμμίζει την εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης που έχει οδηγήσει σε αφανισμό και χρεωκοπία χιλιάδες σταφιδοκαλλιεργητές της χώρας.

Η επί της ουσίας άρνηση της πολιτείας για την απορρόφηση των αποθεμάτων της κορινθιακής σταφίδας με κρατική χρηματοδότηση έχει καταστήσει σήμερα περισσότερο από ποτέ ορατό τον κίνδυνο της οριστικής εγκατάλειψης της συγκεκριμένης καλλιέργειας που χαρακτηρίζεται ως υπερτροφή και η οποία θα μπορούσε να διατεθεί σε οποιοδήποτε πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας καθώς και διάθεσης των αποθεμάτων της μέσα από κρατικές δομές σε σχολεία, στις Ένοπλες δυνάμεις, στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και εν γένει ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Χαρακτηριστικό της κυβερνητικής αντιμετώπισης του θέματος είναι και το γεγονός πως παρόλο που η κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ25 κατέθεσε σχετική ερώτηση το περασμένο έτος, απάντηση δεν δόθηκε ποτέ.

Ερωτάται επομένως η κυβέρνηση αν ενδιαφέρεται για τη συνέχιση της εμβληματικής για την αγροτική οικονομία τη χώρας καλλιέργειας της κορινθιακής σταφίδας και τη διάσωση των σταφιδοπαραγωγών ή το ενδιαφέρον της περιορίζεται στη δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού υπέρ ιδιωτικών επιχειρήσεων μεταποίησης και εμπορίας του συγκεκριμένου προϊόντος;

 

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Η κυβέρνηση επιθυμεί την εγκατάλειψη της καλλιέργειας κορινθιακής σταφίδας ή θα προχωρήσει σε άμεση απορρόφηση των αποθεμάτων;

 

Σε μακροχρόνιο «σήριαλ» έχει εξελιχθεί η υπόθεση της απορρόφησης των αποθεμάτων κορινθιακής σταφίδας από την πλευρά της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ορατός ο κίνδυνος οριστικής εγκατάλειψης της εν λόγω καλλιέργειας, παρά το γεγονός πως χαρακτηρίζεται ως υπερτροφή, καθώς η εκτόξευση του κόστους παραγωγής υπερκαλύπτει τα όποια έσοδα έχουν να λάβουν οι παραγωγοί από την αγορά.

Ήδη από το 2020 υπήρξαν έντονες προειδοποιήσεις και διαμαρτυρίες καλλιεργητών και συνεταιριστικών οργανώσεων από τις σταφιδοπαραγωγικές περιοχές της Ηλείας, της Αχαΐας, της Κορίνθου, της Μεσσηνίας και της Ζακύνθου, και ενώ στην συνέχεια δόθηκε
πλήθος κυβερνητικών υποσχέσεων, μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί τίποτε με συνέπεια να κυριαρχούν τα συναισθήματα της οργής και της θλίψης στους σταφιδοπαραγωγούς για το επερχόμενο τέλος της μαύρης σταφίδας.

Χαρακτηριστικό της κυβερνητικής αντιμετώπισης του θέματος είναι και το γεγονός πως παρόλο που η κοινοβουλευτική μας ομάδα έχει καταθέσει σχετική ερώτηση (Αριθμός Πρωτοκόλλου Βουλής 2915 – 04/02/2022) πριν από ένα χρόνο, απάντηση δεν δόθηκε ποτέ.

Υπενθυμίζεται πως το πρόβλημα ξεκίνησε με τους περιορισμούς στην αγορά που επέβαλε η πανδημία του κορωνοϊού και επιδεινώθηκε με την Ρωσο – Ουκρανική κρίση, που εκτίναξε τις τιμές των αγροεφοδίων και το κόστος παραγωγής.

Επειδή, όπως έχει πλέον καθομολογηθεί από όλους και προκύπτει αβίαστα από τα ιστορικά στοιχεία των τελευταίων ετών, αλλά και όπως έχουν επανειλημμένα επισημάνει οι συνεταιριστικές οργανώσεις που ασχολούνται με την συγκέντρωση και διάθεση του
συγκεκριμένου προϊόντος, με πληθώρα επιστολών προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα αποθέματα της κορινθιακής σταφίδας ήδη από του έτους 2020 – τα οποία μετακυλίονται από έτος σε έτος καθώς είναι προφανές ότι η αγορά αδυνατεί μέσα σε μια εμπορική περίοδο να απορροφήσει την εσοδεία του τελευταίου έτους καθώς και τα αδιάθετα αποθέματα του προηγούμενου κάθε φορά έτους, είναι η αποκλειστική αιτία για την δραστική συρρίκνωση των τιμών διάθεσης της σταφίδας στις διεθνείς αγορές και συνακόλουθα της τιμής κτήσης του προϊόντος από τους παραγωγούς.

Επειδή, είναι, μάλιστα, απολύτως βέβαιο ότι όσο θα υπάρχουν κάθε έτος αδιάθετα αποθέματα της προηγούμενης εσοδείας, οι τιμές θα συνεχίζουν να πιέζονται και εν τέλει ο σταφιδοπαραγωγός θα οδηγηθεί στην πλήρη και οριστική εγκατάλειψη της καλλιέργειάς του, αφού δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει ούτε τα έξοδα αυτής.

Προκειμένου να αποτραπεί η οδυνηρή και απευκταία από όλους αυτή εξέλιξη, θα πρέπει να απορροφηθούν τα αδιάθετα αποθέματα της σταφίδας, ώστε το προϊόν να ανακτήσει στην αγορά την τιμή που κατείχε πριν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Επειδή, μετά από μαζικές κινητοποιήσεις σταφιδοπαραγωγών τον Νοέμβριο του 2021, ο προηγούμενος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύτηκε και με δικές του οδηγίες απορροφήθηκαν 2.600 τόνοι άριστης ποιότητας σταφίδας από τους οξοποιούς προς 40 λεπτά το κιλό, μέσω των αποθεμάτων που διατηρούσε η Παναιγιάλειος Συνεταιριστική Ένωση, για την οποία προβλεπόταν κρατική αποζημίωση του ενός (1) ευρώ το κιλό, ώστε η ζημία της να είναι στα 30 λεπτά το κιλό καθώς είχε πληρώσει τους παραγωγούς με 1,70 ανά κιλό σταφίδα.

Επειδή, 14 μήνες μετά η Παναιγιάλειος δεν έχει εισπράξει την υπεσχημένη αποζημίωση του ενός ευρώ το κιλό, δηλαδή το κράτος της χρωστάει 2.600.000 ευρώ, ενώ παράλληλα αποκλείστηκε από τα έκτακτες κρατικές οικονομικές ενισχύσεις που απλόχερα μοιράστηκαν κατά την διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου.

Επειδή, το συγκεκριμένο γεγονός καταγγέλλεται και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, το οποίο, με απόφασή του στην συνεδρίαση της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2023 ζητά από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τη δέσμευση της και να πληρώσει στην Παναιγιάλειο άμεσα τα 2.600.000 ευρώ που της χρωστάει εδώ και 14 μήνες. Παράλληλα, ζητά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την κυβέρνηση να αποδεχτούν τις προτάσεις της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών και των Συνεταιρισμών και να προχωρήσουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση στην απορρόφηση των αποθεμάτων με κρατική χρηματοδότηση.

Επειδή, υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες πως όλη αυτή η κωλυσιεργία εις βάρος των παραγωγών κορινθιακής σταφίδας και των συνεταιρισμών τους, δημιούργησε αθέμιτο ανταγωνισμό υπέρ ιδιωτικών επιχειρήσεων μεταποίησης και εμπορίας του συγκεκριμένου προϊόντος.

Επειδή, όπως αναφέρεται σε σχετικές επιστολές των συνεταιριστικών οργανώσεων, η κορινθιακή σταφίδα είναι ιδανικό προϊόν για ένταξη σε οποιοδήποτε πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας, καθόσον αποτελεί ένα ξηρό προϊόν, με εκτεταμένη χρονική διατηρησιμότητα, η οποία  πορεί να φθάσει τουλάχιστον τους δεκαοκτώ (18) μήνες από τη συσκευασία του, δεν χρειάζεται συντήρηση σε ψυκτικούς θαλάμους ή οποιαδήποτε άλλη εγκατάσταση, έχει σημαντική ενεργειακή απόδοση, σημαντική θερμογένεση που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό -, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική κατά τη χειμερινή περίοδο που διανύουμε λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν– αλλά και του μέτριου γλυκαιμικού δείκτη της που επιτρέπει την κατανάλωσή του από όλους. Η υψηλή διατροφική αξία, εξάλλου, της κορινθιακής σταφίδας, έχει επιβεβαιωθεί επανειλημμένα μέσα από επιστημονικές έρευνες που έχουν διενεργήσει, σε συνεργασία και με την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών, διάφορα Πανεπιστημιακά Τμήματα και Ερευνητικά Κέντρα της Χώρας μας, τα αποτελέσματα των
οποίων έχουν καταγραφεί και παρουσιαστεί επίσημα.

Επειδή, λόγω των προαναφερθέντων ιδιαίτερα ευεργετικών χαρακτηριστικών του προϊόντος για τον ανθρώπινο οργανισμό, οι συνεταιριστικές οργανώσεις πρόσφατα επανάφεραν την πρότασή τους για τη διάθεση των αποθεμάτων σταφίδας μέσα από κρατικές δομές και συγκεκριμένα για την υλοποίηση προγραμμάτων διάθεσής της στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και εν γένει στις δομές φιλοξενίας ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (όπως απόρων παιδιών, υπερηλίκων κ.λπ.), στα σχολεία, στο στρατό και εν γένει στις ένοπλες δυνάμεις της Χώρας.

 

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο Υπουργός

 

1. Αποδέχεται ή αμφισβητεί τις δεσμεύσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς την Παναιγιάλειο Συνεταιριστική Ένωση, για την απορρόφηση μέρους των αποθεμάτων κορινθιακής σταφίδας μέσω της οξοποιίας;

2. Θα προχωρήσει στην εξόφληση των κρατικών οφειλών ύψους 2.600.000 ευρώ προς την Παναιγιάλειο Συνεταιριστική Ένωση, ώστε να καταστεί δυνατή η συνέχιση της απορρόφησης της παραγωγής κορινθιακής σταφίδας από την πλευρά της, και με ποιο χρονοδιάγραμμα πληρωμών;

3. Επιθυμούν η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την συνέχιση της εμβληματικής για την αγροτική οικονομία της χώρας καλλιέργειας κορινθιακής σταφίδας και τι προτίθενται να πράξουν για την ανακούφιση των παραγωγών από τις διαδοχικές κρίσεις;

4. Έχει λάβει υπόψει τα αιτήματα και τις δυνατότητες ένταξης του εν λόγω προϊόντος σε κοινοτικά ή εθνικά προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας και τι προτίθεται να πράξει επ΄αυτού;

Θοδωρής Βασιλακόπουλος