Θετική – υπό προυποθέσεις, ωστόσο – ήταν η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Πελοποννήσου, όσον αφορά το θέμα της μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, του μεγάλου έργου του αγωγού EastMed.
Η σχεδιαζόμενη διαδρομή του αγωγού, αφορά και την Περιφέρεια Πελοποννήσου και πιο συγκεκριμένα, τους δήμους Μονεμβασίας, Ευρώτα, Σπάρτης, Μεγαλόπολης και Γορτυνίας.
Σε σχετικό ρεπορτάζ του θεματικού διαδικτυακού ιστότοπου ypodomes.com., αναφέρεται, ότι, το
Περιφερειακό Συμβούλιο της Πελοποννήσου, ζητά ” εάν είναι εφικτό, να εξεταστεί η δυνατότητα εφαρμογής, εναλλακτικής λύσης ως προς τη θέση προσαιγιάλωσης, στη νότια Πελοπόννησο.Σύμφωνα με το Περιφερειακό Συμβούλιο, στην περιοχή Αγιος Φωκάς ο αγωγός περνά μέσα από προστατευόμενη περιοχή Νatura 2000. Επιπλέον σημειώνεται πως η θαλάσσια όδευση του αγωγού στην περιοχή Μονεμβασιάς – Σπήλαιο Σολωμού, Τρύπα και Πύργος Αγίου Στεφάνου και θαλάσσια ζώνη έως ακρωτήριο Καμήλι, πρόκειται να διαταράξει την επιβεβαιωμένη παρουσία του οικοτόπου προτεραιότητας.
Επιπροσθέτως ζητεί να προστατευθούν οι παραλίες ωοτοκίας της χελώνας καρέτα – καρέτα, στην περίπτωση που η διέλευση του αγωγού δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί από άλλο σημείο.
Τέλος, στις προϋποθέσεις που έθεσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι και η υλοποίηση των ειδικών θεματικών Σχεδίων Διαχείρισης, για την αντιμετώπιση πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και κινδύνων που συνδέονται με το έργο, πριν την κατασκευή και μετά.
Τα σχέδια να ενσωματωθούν στο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Παρακολούθησης του έργου και να εγκριθούν από την αρμόδια Αρχή Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης “.