Ακροκόρινθος, Επίδαυρος και Μυστράς, συμπεριλαμβάνονται στους 20 πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, που θα καταγραφεί και θα προστατευθεί η σπάνια βιοποικιλότητα.
Όπως γνωστοποίησε, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, το έργο αναμένεται να ξεκινήσει εντός των ημερών, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού – Αθλητισμού, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το έργο, έχει προγραμματισμό 285.500 ευρώ.
Οι εργασίες των επιστημόνων, αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, ώστε να επιτευχθεί επιτόπια αναγνώριση και καταγραφή των ειδών της πανίδας και της χλωρίδας στους αρχαιολογικούς αυτούς χώρους.
Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης, η οποία θα διαρκέσει 18 μήνες, το ΥΠΠΟΑ, θα προσδιορίσει το γεωγραφικό αντικείμενο της μελέτης, σε κάθε επιλεγμένο αρχαιολογικό χώρο και θα συνεισφέρει με τα διαθέσιμα στοιχεία της βιοποικιλότητας.
Όπως αναφέρει η ανάρτηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, το ΥΠΕΝ, θα εξασφαλίσει τη χορήγηση των απαραίτητων αδειών, για τις εργασίες πεδίου, το ΕΚΠΑ αναλαμβάνει την επιστημονικό συντονισμό εξειδικευμένων επιστημόνων, από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας -Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων και Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, ενώ ο ΟΦΥΠΕΚΑ, αναλαμβάνει την πλήρη χρηματοδότηση του έργου.
Μετά την ολοκλήρωση του έργου, ο ΟΦΥΠΕΚΑ, θα αξιοποιήσει όλα τα δεδομένα που θα έχουν προκύψει.