Σίγουρος ότι θα βρεθεί λύση την Δευτέρα (19/12) στο
Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας όσον αφορά στο πλαφόν εμφανίστηκε ο
πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την λήξη τη Συνόδου Κορυφής της
Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Είμαι σίγουρος ότι αυτή την φορά οι υπουργοί ενέργειας θα βρουν λύση καθώς έχουμε φτάσει πια αρκετά κοντά στις επιμέρους διαπραγματεύσεις. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι χρειαστήκαμε τόσους μήνες για να καταλήξουμε σε μια αυτονόητη απόφαση να περιορίσουμε το ύψος των τιμών του φυσικού αερίου έτσι ώστε να αποτρέψουμε την εργαλειοποίησή του από την Ρωσία.
Όμως, αυτή την φορά είμαι πράγματι αισιόδοξος και η εντολή που δώσαμε στους υπουργούς μας είναι πολύ ξεκάθαρη ότι στις 19 Δεκεμβρίου θα έχουμε μια απόφαση, η οποία θα είναι εναρμονισμένη με τις ελληνικές επιδιώξεις. Υπάρχει καθολική κατανόηση από τους ομολόγους μου ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε τον χρόνο και να παραπέμψουμε μια λύση στο μέλλον», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η υπόθεση Qatargate είναι μεμονωμένη, δεν πλήττει το κύρος της χώρας, δεν αφορά τη ΝΔ», δήλωσε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας ότι δεν έσπευσε να κάνει κανένα σχόλιο, αλλά δεν πρόκειται να αποδεχθεί αυτό που λέει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ που προσπαθεί να το χρεώσει στην ΝΔ.Για την υπόθεση με τη Μαρία Σπυράκη είπε: “Πληροφορήθηκα την υπόθεση, είναι σοβαρή, δεν έχω πλήρη εικόνα. Θα επιστρέψω στην Αθήνα να ενημερωθώ για το ζήτημα και να σας απαντήσω αύριο”.
Για τον προϋπολογισμό τόνισε: «Πολλοί από εσάς δεν θα στοιχηματίζατε ότι η κυβέρνηση θα κατέθετε και θα ψήφιζε τον 4ο προϋπολογισμό της. Είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας για εξάντληση της 4ετιας. Θα περιγράψω το πλαίσιο των πολιτικών μας για τον επόμενο χρόνο και έναν συνολικό απολογισμός της επιτυχημένης οικονομικής πολιτικής μας και το σχέδιο μας για την επόμενη 4ετια. Έχουμε σχέδιο 8ετιας για πατρίδα μας. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν τα σχέδια των κομμάτων για διαχείριση οικονομικών θεμάτων».
Σχετικά με την αμερικανική παρέμβαση για τον περιορισμό του πληθωρισμού τόνισε: «Η αμερικανική παρέμβαση που φέρει μεν το όνομα νομοσχέδιο για τον περιορισμό του πληθωρισμού, ουσιαστικά είναι μια μεγάλη στήριξη των ΗΠΑ στις καθαρές τεχνολογίες και υπάρχει κατανόηση στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Δεν μπορούμε να μένουμε αμετακίνητοι και να βλέπουμε εταιρείες να δίνουν κίνητρα και να μην το κάνουμε εμείς στην Ευρώπη. Πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Μπορεί να έχουμε έκτακτο συμβούλιο τον Φεβρουάριο. Δεν μπορούμε να χάσουμε χρόνο και αν δεν κινηθούμε γρήγορα φοβάμαι ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα αποβιομηχάνισης. Πρέπει να αυξήσουμε την ευρωπαϊκή αντίδραση δηλαδή να βάλουμε και άλλα λεφτά στο τραπέζι».