Τρίπολη 20-12-2022
Με πρόσφατη απόφαση το ΣτΕ (2/12/2022), έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις των νόμων 4623/19 και 4625/19 που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ, επιβεβαιώνοντας την στάση και την κριτική της Λαϊκής Συσπείρωσης, που είχε διαφωνήσει και καταγγείλει εξ’ αρχής.
Με τους εν λόγω νόμους, στο όνομα της κυβερνησιμότητας, έδωσε με το έτσι θέλω τεχνητή πλειοψηφία στην παράταξη του περιφερειάρχη ή του δημάρχου, στην Οικονομική Επιτροπή, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στις άλλες επιτροπές, όπως και στα νομικά πρόσωπα Περιφερειών και Δήμων, ακόμα και σε όσους δεν την είχαν στο λαό και μετέφερε σημαντικές αρμοδιότητες από τα συμβούλια σ’ αυτές τις επιτροπές.
Επιπλέον ψήφισε νέο ληστρικό εκλογικό νόμο (4804/21), με τον οποίο η πρώτη δύναμη, γίνεται παντοδύναμη, εφόσον πάρει 43%+1 ψήφο, θα βγαίνει περιφερειακή ή δημοτική αρχή και μάλιστα θα παίρνει τα 3/5 των εδρών.
Οι αποφάσεις από τις πλασματικές πλειοψηφίες των επιτροπών ενισχύουν περαιτέρω την αδιαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών των δήμων και λειτουργούν στο πλαίσιο των πολιτικών ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της ανταποδοτικότητας και των προτεραιοτήτων των τεχνικών προγραμμάτων με τη λογική της επιλεξιμότητας, η οποία αποκλείει τα αναγκαία έργα (αντιπλημμυρικά έργα, αντισεισμικά, αντιπυρικά κλπ) και τις υποδομές προς όφελος του λαού.
Οι ρυθμίσεις αυτές προστέθηκαν στο νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ, που προσέδωσαν στην περιφερειακή και τοπική διοίκηση τον χαρακτήρα του «τοπικού κράτους», συνέχεια του κεντρικού, που εξειδικεύει και υλοποιεί τις αντιλαϊκές πολιτικές για την υλοποίηση των αστικών σχεδιασμών, (Κλεισθένης, Καλλικράτης, Καποδίστριας, μνημονιακούς νόμους, κ.α.)
Αυτές είναι οι πολιτικές που ασκούν σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων και περιφερειών, που συγκροτούνται από τις δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ. Η όποια αντιπαράθεση όλων των αστικών δυνάμεων σχετικά με την απόφαση του ΣΤΕ είναι ψευδεπίγραφη, αφού έχουν συμφωνήσει στο πλαίσιο και υλοποιούν κατά γράμμα το σύνολο των αντιδραστικών ρυθμίσεων που πέρασαν όλα τα προηγούμενα χρόνια για την τοπική διοίκηση.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση, αγωνιζόμαστε για την κατάργηση όλου αυτού του αντιλαϊκού νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας Περιφερειών και Δήμων (ν.4623/19 και 4625/19 για την λεγόμενη κυβερνησιμότητα περιφερειών και δήμων, Κλεισθένης, Καλλικράτης, Καποδίστριας, μνημονιακοί νόμοι, οικονομικό παρατηρητήριο), καθώς και του ληστρικού εκλογικού νόμου 4804/21.
Είμαστε υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος για την εκλογή όλων των οργάνων περιφερειών και δήμων, όπως και των βουλευτών και στους μαζικούς φορείς, χωρίς β’ γύρο και πλαφόν, από την σκοπιά της ισοτιμίας της λαϊκής ψήφου, όσο αυτή μπορεί να εξασφαλισθεί μέσα στο εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε. Ζητάμε να καταργηθούν οι ποσοστώσεις στα ψηφοδέλτια, τα παράβολα για να είναι κάποιος υποψήφιος, οι τραπεζικοί λογαριασμοί και ΑΦΜ των συνδυασμών.
Να μην αφυδατώνονται τα εκλεγμένα συμβούλια από τις αρμοδιότητές τους που μεταφέρονται στην Ο.Ε και στις άλλες επιτροπές. Να ισχύουν όλες οι ψήφοι (ΛΕΥΚΟ, ΚΑΤΑ) για την λήψη αποφάσεων. Να έχουν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης τη δυνατότητα να φέρνουν θέματα για συζήτηση και ψήφιση στα συμβούλια, να έχουν περισσότερο χρόνο ομιλίας, όπως και οι εκπρόσωποι μαζικών φορέων.
Να μη μεταφέρονται αρμοδιότητες στις Περιφέρειες και στους Δήμους, που πρέπει να ανήκουν στο κεντρικό κράτος, όπως της υγείας-πρόνοιας, παιδείας, που πρέπει να είναι ενιαίες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν για όλους.
Κατάργηση των «Αναπτυξιακών Οργανισμών» και του νομικού πλαισίου που καθιστά Περιφέρειες και Δήμους, πεδίο επιχειρηματικής δράσης και φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση ζητάμε όλα τα σημαντικά θέματα να συζητιούνται στο περιφερειακό συμβούλιο και όχι στην οικονομική επιτροπή και στις άλλες επιτροπές.
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ