'
Εφάπαξ ενίσχυση για τα στελέχη του λιμενικού και της ΕΛ.ΑΣ. ύψους 600 ευρώ ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Τρίπολη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας βαθύτατα συλλυπητήρια προς την οικογένεια του παιδιού που έχασε τη ζωή του μετά την έκρηξη στις Σέρρες και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να στηρίξει τη διερεύνηση του περιστατικού και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει.
«Εκφράζω βαθύτατη οδύνη για τον τραγικό θάνατο ενός παιδιού στις Σέρρες ως αποτέλεσμα ενός ατυχήματος στο λέβητα στο σχολείο του. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου. Παρότι η συντήρηση των σχολείων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της κυβέρνησης, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει», είπε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κόσμο για τη «ζεστή υποδοχή του εδώ, στην καρδιά του Μοριά», και πρόσθεσε ότι η υποδοχή και το χειροκρότημα του κόσμου τού δίνουν «τεράστια δύναμη».
«Μπορούμε πια να μιλάμε για μια Ελλάδα που πέτυχε να γυρίσει σελίδα βαδίζοντας μπροστά και στοχεύοντας υψηλότερα» σημείωσε ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα έχει ανάπτυξη της οικονομίας της κοντά στο 6%, διπλάσια από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, με τη χαμηλότερη ανεργία εδώ και 12 χρόνια».
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «πίσω από τους αριθμούς, που πολλές φορές μοιάζουν απόμακροι στους πολίτες, κρύβεται μια ζωντανή πραγματικότητα».
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τόνισε ότι «ή είσαι με τον Πούτιν, τον πόλεμο και την ακρίβεια, ή είσαι με τη δημοκρατία, την ειρήνη και την ευημερία». «Στηρίζουμε την Ουκρανία και για έναν ακόμα ιδιαίτερο λόγο: με ανοιχτή την πληγή της Κύπρου δεν γίνεται ο ελληνισμός να δεχτεί κατοχή σε ευρωπαϊκό έδαφος», είπε ο πρωθυπουργός.
«Η βίαιη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία διαμορφώνει πρωτόγνωρο περιβάλλον αβεβαιότητας. Δεν χωρούν υπεκφυγές. Ή είσαι με τον Πούτιν, τον πόλεμο και την ακρίβεια, ή είσαι με την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ευημερία. Ήταν φυσικό η Ελλάδα να βρεθεί αμέσως στο πλευρό της αμυνόμενης Ουκρανίας. Εδώ, στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης είναι το άγαλμα του Κολοκοτρώνη, διαρκής υπενθύμιση για τη δική μας ελευθερία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε: «Με ανοικτή ακόμα την πληγή της Κύπρου δεν γίνεται ο ελληνισμός να δεχθεί μια νέα κατοχή σε ευρωπαϊκό έδαφος ούτε να αφήσουμε παράδειγμα επίθεσης σε μια χώρα. Μόνο με ειρήνη και σταθερότητα προοδεύουν οι οικονομίες και οι κοινωνίες. Το αποδείξαμε με τους πολίτες να έχουν απαλλαγεί από δεκάδες φόρους. Το αποδεικνύουμε και σήμερα. Την 1η Μαΐου θα αυξηθεί για τρίτη φορά ο κατώτατος μισθός. Καταργούμε από την 1η Ιανουαρίου οριστικά και για όλους τους Έλληνες την εισφορά αλληλεγγύης και προχωράμε ύστερα από 10 χρόνια σε αύξηση κοντά στο 8% στις αποδοχές 2,5 εκατ. συνταξιούχων. Περίπου ένας στους δύο θα έχουν κέρδος ουσιαστικά μία πρόσθετη σύνταξη. Ενισχύουμε για τις γιορτές, στις 20 Δεκεμβρίου, 2.300.000 συμπολίτες με ειδικό επίδομα 250 ευρώ και γιατρούς του ΕΣΥ με αύξηση μισθού. Αναλογιστείτε ότι μόνο το Δεκέμβριο ο κρατικός προϋπολογισμός, εκτός από τη στήριξη στους λογαριασμούς ενέργειας, θα εκταμιεύσει ποσό πάνω από 800 εκατ. ευρώ».
«Είμαι πρωθυπουργός της χώρας γιατί είμαι πρόεδρος της ΝΔ και θέλω να ευχαριστήσω τους αγωνιστές της παράταξής μας για τη διαχρονική τους στήριξη. Θέλω να σκεφτείτε πόσο διαφορετικά ήταν τα πράγματα πριν από ένα χρόνο. Τότε το βλέμμα μας ήταν στραμμένο στην πανδημία, στην αμυντική μας θωράκιση, αλλά έκαναν ήδη την εμφάνισή τους οι πρώτοι καρποί φοροελαφρύνσεων».
«Σήμερα μπορούμε να μιλάμε για Ελλάδα που γύρισε σελίδα στοχεύοντας μπροστά και ψηλότερα. Μια Ελλάδα εκτός εποπτείας, με ανάπτυξη στο 6% διπλάσια του μ.ο της ευρωζώνης, έχοντας δημιουργήσει 250.000 νέες θέσεις εργασίας, με τις εθνικές μας εξαγωγές να ξεπερνούν τα 70 δις και έχοντας αυξήσει το δημόσιο πλούτο σε σχέση με το 2019 κατά 39 δις ευρώ. Πίσω από αυτούς τους ουδέτερους αριθμούς υπάρχει μια ζωντανή πραγματικότητα. Πιο πολλές επενδύσεις, σημαίνει μεγαλύτερη απασχόληση. Και στην Τρίπολη συντελείται μεγάλη αναπτυξιακή αναγέννηση. Παρότι οι μισθοί είναι ακόμα χαμηλοί αυξάνονται. Αυξάνονται και οι συντάξεις. Ήδη η πατρίδα μας καλείται να κερδίσει νέα στοιχήματα τα οποία οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες».
«Είναι ένα μέτωπο που πάλι η Ελλάδα άνοιξε δρόμους στην Ευρώπη. Πρώτοι εμείς από το Σεπτέμβριο του 21 υψώσαμε αναχώματα στις αυξήσεις. Πρώτη χώρα που έχει φορολογήσει υπερέσοδα από εταιρείες ενέργειας. Κινηθήκαμε με στοχευμένες επιδοτήσεις. Χρέος μας να στηρίζουμε τους πιο αδύναμους. Να μην ξεχνάμε τη μεσαία τάξη. Πήραμε τολμηρές πρωτοβουλίες όπως το Καλάθι του Νοικοκυριού το οποίο βοηθά. Οι τιμές στο Καλάθι διαρκώς μειώνονται. Αυτό δεν αφορά κάποιους ισχυρούς ή κάποιους που θεωρούν τους εαυτούς τους υπεράνω. Έχουν το δικό τους Καλάθι. Ξέρω ότι οι μισθοί παραμένουν ακόμα χαμηλοί, ότι η ακρίβεια ροκανίζει το εισόδημα και ότι οι επιχειρήσεις αγωνιούν για το αυξημένο κόστος ενέργειας. Θέλω να τονίσω για τον πρωτογενή τομέα ότι ο ΕΛΓΑ ήταν εκεί να στηρίξει τους παραγωγούς».
«Δεν είμαι εδώ να πω ότι όλα πάνε περίφημα. Είμαι εδώ να επαναλάβω
τρία ρήματα. Νοιώθω, ακούω, προσπαθώ. Θα ήταν άδικο αν δεν ζυγίζαμε την
πορεία μας στη ζυγαριά των αλλεπάλληλων δοκιμασιών που πετύχαμε να
υπερβούμε. Είναι πολύ σημαντικό να δει κανείς με ρεαλισμό την πραγματική
εικόνα της Ελλάδος το 2022. Να δει τα επιτεύγματά μας και τις αστοχίες
μας. Ιδίως να δει τη δυναμική του τόπου και των ανθρώπων του».
«Όπως το αποδείξαμε χθες και σήμερα, έτσι να αποδείξουμε και αύριο ότι μπορούμε να μετατρέπουμε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες. Μεσολάβησαν τόσα πολλά που δύσκολα τα συγκρατεί η μνήμη. Θεωρούμε δεδομένο ότι μπορούμε να εξυπηρετούμαστε από το gov.gr. Συμπλήρωσε πάνω από 1 δις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Το ίδιο και για τις αλλαγές που αθόρυβα συμβαίνουν στην παιδεία. Για πρώτη φορά έγιναν μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών μετά από 12 χρόνια. Αναβαθμίστηκε η Ανώτατη και Επαγγελματική Εκπαίδευση. Θα μπορούσαμε να μιλάμε επί ώρες για όσα πετύχαμε στο μεταναστευτικό. Εγκλήματα εξιχνιάζονται από την Αστυνομία. Μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο ήταν να πείσω μεγάλους κολοσσούς να επενδύσουν. Σήμερα είναι πολύ πιο εύκολο. Θα μπορούσαμε να μιλάμε για τα μεγάλα έργα, το Μετρό της Θεσσαλονίκης το οποίο τελειώνει πια. Υπάρχει Μετρό, δεν υπάρχουν μουσαμάδες. Στο Ελληνικό υλοποιείται η μεγαλύτερη ανάπλαση της Ευρώπης. Ο κατάλογος είναι μακρύς».
«Ήταν υποχρέωσή μας να αυξήσουμε τις αποδοχές των γιατρών. Όλες οι αυξήσεις θα είναι αναδρομικές και από τον Ιανουάριο θα υπάρξει νέα προσαύξηση των επιδομάτων. Δώσαμε τη δυνατότητα οι γιατροί πλήρους απασχόλησης να μπορούν να λειτουργούν και ως ιδιώτες. Τιμώ τους γιατρούς του ΕΣΥ, ειδικά αυτούς που ανθίστανται στον πειρασμό να μετακινηθούν στον ιδιωτικό τομέα. Χωρίς τέτοια απόφαση θα χάναμε γιατρούς στο ΕΣΥ».
«Όπως διαπιστώνετε έδειξα μια φωτογραφία της βασικής μας διαφοράς στο πολιτικό σκηνικό. ‘Αλλοι μόνο φωνασκούν και άλλοι σχεδιαζουν και δρουν. Να ανακοινώσω δυο κεντρικές αποφάσεις. Πρώτον, με βάση μεγάλες δυσκολίες της αγοράς διατηρείται για ένα χρόνο ακόμα το πλαφόν 3% στις επαγγελματικές μισθώσεις. Δεύτερον, με δεδομένη την 24ωρη αυξημένη αστυνόμευση, την επιτυχή αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, χορηγούμε εφάπαξ ενίσχυση σε όλους τους ενστόλους της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού. Όλο το προσωπικό θα λάβει το Δεκέμβριο και 600 ευρώ ανά υπάλληλο».
«Μπορούμε να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια και να τους πούμε το είπαμε και το κάναμε. Είμαστε συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Ο Γκάτσος έλεγε τα ποιήματα είναι εύκολα, η ποίηση δύσκολη. Τα πολιτικά συνθήματα εύκολα, δύσκολες οι πολιτικές πράξεις. Δεν υπάρχει καλύτερος καθρέφτης από την καταγραφή του κυβερνητικού έργου την τελευταία εβδομάδα. Ένας νέος νόμος ψηφίστηκε που ενισχύει με πρόσθετους γιατρούς τα νοσοκομεία μας αυξάνοντας τους μισθούς τους. Βεβαιώθηκαν 373,5 εκ από τους παραγωγούς ρεύματος για να επιδοτήσουν λογαριασμούς καταναλωτών. 99.900 νέες θέσεις εργασίας. Τέσσερα, ακόμη, μέτρα που διευκολύνουν τα άτομα με αναπηρία. Καταργήθηκε μία ακόμα δομή μεταναστών. Εξοικονομήσαμε 440 εκ ευρώ φαρμακευτικής δαπάνης, στο gov.gr προσφέρουμε νέες υπηρεσίες και υπήρξε και παρέμβαση στις τράπεζες για το ζήτημα των επιτοκίων. Βρέθηκε σε διαβούλευση το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Έτσι έκλεισε μια συνηθισμένη κυβερνητική εβδομάδα».
«Έχουμε τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους από όλες τις
ευρωπαϊκές χώρες. Το όραμά μου είναι κάθε Ελληνίδα και Έλληνας να έχει
τις ίδιες ευκαιρίες και την ίδια πρόσβαση σε ποιοτικά δημόσια αγαθά,
όπως τα μεγάλα αστικά κέντρα. Ξέρετε καλά πόσο εύκολα αιμορραγούν οι
τόποι σας. Ένας πραγματικά ευλογημένος τόπος αποκτά και τις δυνατότητες
και τα κεφάλαια. Γι’αυτό ήρθα σήμερα στην Τρίπολη για να παρουσιάσω πάνω
από 200 δράσεις. Επενδύσεις στην Πελοπόννησο που θα ξεπεράσουν τα 6,5
δις ευρώ, δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις».
Πρόκειται για 5,25 δισ. ευρώ για επενδύσεις που προέρχονται απ’ το κράτος και 1,5 δισ. ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις.
Ο Πρωθυπουργός, περιέγραψε επτά στόχους, όσον αφορά τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου αυτού.
1. Την πύκνωση των αρδευτικών δομών
2. Την διασύνδεση των πόλεων
3. Την ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση
4. Την διασύνδεση Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με την οικονομία
5. Τις δομές υγείας
6. Την ανάδειξη του μεγάλου πολιτιστικού αποθέματος.
7. Τον τουρισμό της νέας εποχής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στα έντεκα έργα άρδευσης που είναι να ολοκληρωθούν μέχρι το 2025.
Πρόκειται για έργα, ύψους 350 εκατ. ευρώ.
Μίλησε για το ΣΔΙΤ Μιναγιώτικου φράγματος Μεσσηνίας, για τα δίκτυα της Πύλου, για το φράγμα Ασωπού στην Κορινθία, για το φράγμα της Κελεφίνας Λακωνίας και για τα αρδευτικά δίκτυα της λίμνης Τάκα Αρκαδίας.
Στα εμβληματικά έργα περιλαμβάνονται:
Κατασκευή Νέας σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Κιάτο - Διακοφτό.
Ηλεκτροκίνηση της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Κιάτο - Ροδοδάφνη.
Νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων στο τμήμα Κιάτο - Ροδοδάφνη.
Ο Πρωθυπουργός, στάθηκε και στα δώδεκα έργα ΣΔΙΤ για την διαχείριση των αποβλήτων σ’ όλη τη χώρα, ενώ γνωστοποίησε και τις ημερομηνίες που θα έχουν ολοκληρωθεί τα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων στο ΣΔΙΤ της Πελοποννήσου.
Μιλώντας για τα οδικά έργα (500 εκατ. ευρώ), στάθηκε στην αρτηρία Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, για την παράκαμψη της Γιάλοβας Μεσσηνίας, για την διασύνδεση του οδικού δικτύου των αρχαιολογικών χώρων της Αργολίδας, με τον κλειστό αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και για το Πύργος – Τσακώνα – Καλό Νερό (ζήτησε να προχωρήσουν γρήγορα οι μελέτες).
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε και στις μαρίνες που ετοιμάζονται, όπως αυτές σε Μονεμβασιά, Ναύπλιο και Πύλο. Ανακοίνωσε την ίδρυση και λειτουργία Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στη Νεάπολη Λακωνίας, καθώς και στην Σχολή του Εμπορικού Ναυτικού στη Μεσσηνία.
Για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, είπε, ότι θα δημιουργηθεί ερευνητικό κέντρο, αλλά και κόμβοι που θα προωθούν την ανάπτυξη, την καινοτομία κλπ.
Όσον αφορά την υγεία, μίλησε για τριάντα έξι έργα, ύψους 130 εκατ. ευρώ.
Στάθηκε στις προσλήψεις και στην ανακαίνιση των δομών.
Το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, γίνεται νοσοκομείο αναφοράς της Περιφέρειας Πελοποννήσου και θα επικουρεί το Νοσοκομείο της Κορίνθου.
Το νέο νοσοκομείο της Σπάρτης, θα είναι έτοιμο το 2026.
Ο Πρωθυπουργός, στάθηκε και στα έργα του πολιτισμού ( Μυστράς, Σπάρτη, Πύλος, Μονεμβασία, Τίρυνθα, Μεσσήνη, νέα μουσεία, Κορώνη), ενώ ανέφερε και τα προγράμματα που τρέχουν πάνω στον πολιτισμό.
Ειδική αναφορά έκανε και για τον τουρισμό και τις νέες μορφές του.
Μίλησε για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας, αλλά και για τα έργα στον Ισθμό της Κορίνθου (θα επιχειρηθεί μία γενικότερη αξιοποίηση της περιοχής).
Στο κομμάτι των ΑΠΕ, κάτι που απασχολεί έντονα τους Αρκάδες τις τελευταίες ημέρες, λόγω των εγκρίσεων για άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Μαίναλο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε τα εξής: ” Σας γνωστοποιώ ότι η οριστική απόφασή μου είναι, να ενταχθεί το Μαίναλο, στο δίκτυο των απάτητων βουνών, ώστε σε 40 χλμ. να υπάρξει προστασία μια για πάντα”.