Νέες διαστάσεις που προκαλούν τρόμο απειλεί να λάβει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία μετά το σημερινό άγριο σφυροκόπημα από το ρωσικό στρατό. Όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης υπάρχουν τουλάχιστον δύο νεκροί από δύο ρουκέτες, πιθανώς ρωσικές, που χτύπησαν πολωνικό έδαφος, πολύ κοντά στα σύνορα με την Λβιβ στη δυτική Ουκρανία.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι πύραυλοι ήταν «αδέσποτοι» από τους μαζικούς βομβαρδισμούς της Ρωσίας σήμερα (15.11.2022) στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Radio ZET, το οποίο επικαλείται ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι ρουκέτες φέρεται να χτύπησαν ξηραντήρες σιτηρών, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους.
Ανώτερος αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ανέφερε, σύμφωνα με το Associated Press, ότι ρωσικοί πύραυλοι πέρασαν στην Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους.
Μέσα ενημέρωσης στην Πολωνία αναφέρουν δύο εκδοχές για το πώς βρέθηκαν οι πύραυλοι σε πολωνικό έδαφος. Είναι πιθανό, αφενός, ότι η ουκρανική άμυνα κατέρριψε τον πύραυλο και να άλλαξε την τροχιά του ή, αφετέρου, οι Ρώσοι να εισήγαγαν εσφαλμένα τα δεδομένα για τον στόχο.
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αναφορές ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
«Γνωρίζουμε τα δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρουν ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια τοποθεσία στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Μπορώ να σας πω ότι επί του παρόντος δεν έχουμε καμιά πληροφορία που να επιβεβαιώνει αυτές τις αναφορές και εξετάζουμε περαιτέρω το θέμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ.
«Πρέπει να υπάρξει υπεράσπιση για κάθε σπιθαμή (σ.σ. εδάφους) του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο πρόεδρος της Λιθουανίας. Το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας εξέφρασε την ανησυχία του για τις αναφορές ότι δύο πύραυλοι ή ρουκέτες προσγειώθηκαν σε ένα αγρόκτημα στην Πολωνία κοντά στα ουκρανικά σύνορα.
«Τα τελευταία νέα από την Πολωνία είναι άκρως ανησυχητικά. Συμβουλευόμαστε στενά την Πολωνία και άλλους συμμάχους. Η Εσθονία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε σπιθαμή του εδάφους του ΝΑΤΟ» δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας, μέσω Twitter.
«Είμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τη στενή μας σύμμαχο Πολωνία», υπογράμμισε το ΥΠΕΞ της Εσθονίας. Ο Λετονός υπουργός Άμυνας Άρτις Πάμπρικς δήλωσε ότι «η Λετονία στέκεται πλήρως στο πλευρό των Πολωνών φίλων».
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε σήμερα ότι οι αναφορές από πολωνικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχους σχετικά με ρωσικούς πυραύλους που έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας αποτελούν «προβοκάτσια» με στόχο την κλιμάκωση της κρίσης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.
Τι προβλέπει το άρθρο 5 της συμφωνία του ΝΑΤΟ
Η ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει παρέμβαση της Συμμαχίας σε περίπτωση που μέλος της δεχτεί ένοπλη επίθεση, ήρθε στο νου αρκετών μετά την είδηση πως δυο ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν την Πολωνία, με αποτέλεσμα, να υπάρχουν πληροφορίες για δύο νεκρούς.
Τι προβλέπει το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ
Στην επίσημη ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ, για το τι προβλέπεται σύμφωνα με τη συνθήκη του Βόρειο Ατλαντικού, αναφορικά με την επίκληση από μέλος της Συμμαχίας του άρθρου 5 αναφέρονται τα εξής:
«Τα Συμβαλλόμενα Μέρη συμφωνούν ότι, ένοπλος επίθεσις εναντίον ενός ή πολλών εξ αυτών εν Ευρώπη ή Βορείο Αμερική θέλει θεωρηθεί επίθεσις εναντίον απάντων και, συνεπώς, συμφωνούν ότι, εν περιπτώσει τοιαύτης ενόπλου επιθέσεως, έκαστον εξ αυτών, εν τη ασκήσει του υπό του άρθρου 51 του Χάρτου των Ηνωμένων Εθνών αναγνωριζομένου δικαιώματος της ατομικής ή συλλογικής αυτοαμύνης, θα συνδράμη τα υφιστάμενα την επίθεσιν εν ή πλείονα Μέρη δια της αμέσου λήψεως, τόσον ατομικώς όσον και από συμφώνου μετά των ετέρων Μερών, των μέτρων άτινα θεωρεί αναγκαία περιλαμβανομένης της χρήσεως ενόπλου βίας προς αποκατάστασιν και διατήρησιν της ασφαλείας της περιοχής του Βορείου Ατλαντικού.
Πάσα τοιαύτη ένοπλος επίθεσις ως και παν μέτρον λαμβανόμενον συνεπεία ταύτης θα φέρωνται αμέσως εις γνώσιν του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τα μέτρα ταύτα θα λήξουν όταν το Συμβούλιον Ασφαλείας θα έχη λάβει τα αναγκαία μέτρα προς αποκατάστασιν και διατήρησιν της διεθνούς ειρήνης και ασφαλείας».
Στην ουσία, το ΝΑΤΟ είναι υποχρεωμένο εκ του άρθρου αυτού να επέμβει σε περίπτωση που ένα ή περισσότερα μέλη του δεχτούν επίθεση, ανεξάρτητα με το ποιος είναι ο επιτιθέμενος. Φυσικά, για να μην σπέρνουμε τον πανικό, κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποφασιστεί σε συλλογικό επίπεδο. Επιπλέον, αν πράγματι ο ρωσικός πύραυλος έπεσε από λάθος σε πολωνικό έδαφος, δεν είναι βέβαιο πως κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε ενεργοποίηση του άρθρου 5.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε εξέλιξή η μεγαλύτερη πυραυλική επίθεση των Ρώσων.
H «πληγωμένη» Ρωσία μετά την άτακτη υποχώρηση από την Χερσώνα αλλά και τις πιέσεις που δέχεται στην σύνοδο των G20 έχει ξεκινήσει την μεγαλύτερη πυραυλική επίθεση στα Δυτικά της Ουκρανίας από την έναρξη του πολέμου.
Σύμφωνα με το Ουκρανικό ΥΠΕΣ, οι Ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν υποδομές ηλεκτροδότησης στις μεγαλύτερες πληθυσμιακά πόλεις της Ουκρανίας. Η χώρα αντιμετωπίζει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως προς την ηλεκτροδότηση ενώ έχει γίνει μερικό μπλακ άουτ σε μεγάλο μέρος της χώρας.
«Τουλάχιστον οι μισοί κάτοικοι του Κιέβου είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μετά τη μαζική επίθεση ρωσικών πυραύλων», ανακοίνωσε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο. «Στην πρωτεύουσα, τουλάχιστον οι μισοί κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα», έγραψε στο Telegram. «(Ο εθνικός φορέας εκμετάλλευσης) προκάλεσε έκτακτες διακοπές ρεύματος σε όλη την Ουκρανία», κυρίως στο Κίεβο, «για να εξισορροπήσει το δίκτυο»
Σύμφωνα
με τις αναφορές πέραν της επίθεσης με τους δύο πυραύλους στο Κίεβο
έχουν γίνει επιθέσεις και σε Χάρκοβο, το Ντιεπροπετρόφσκ, το Ζυτομίρ το
Βολύν, το Μικολάεφ, η Βίνιτσα το Ρίβνι, το Κιρόβογκραντ το
Ιβάνο-Φρανκίσκ, Σούμι, το Τερνοπίλ, το Τσερνίγκοφ, η Ζαπορίζια, η
Οδησσός και το Τσερκάσι.
Σύμφωνα με την Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, στην σημερινή επίθεση που είναι σε εξέλιξη έχουν χρησιμοποιηθεί πάνω από 100 πύραυλοι εναντίον της Ουκρανίας. Αυτό είναι ένα γεγονός που καθιστά την σημερινή πυραυλική επίθεση την μεγαλύτερη από την έναρξη του πολέμου.
Ουκρανία: Διπλή πυραυλική επίθεση στο Κίεβο – Καπνοί πάνω από την πόλη
Τουλάχιστον δύο εκρήξεις ακούσθηκαν σήμερα στο Κίεβο, ενώ καπνός φαίνονταν να υψώνεται πάνω από την πόλη, ανέφερε ο ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Οι εκρήξεις σημειώθηκαν μετά από συναγερμό για αεροπορικές επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία, ώρες αφότου ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε μέσω βιντεοκλήσης στους ηγέτες της ομάδας των χωρών της G20 που συναντώνται στο Μπαλί.
« Η Ρωσία απάντησε στην δυνατή ομιλία του Ζελένσκι στην G20 με μια νέα πυραυλική επίθεση. Πιστεύει κανείς ότι το Κρεμλίνο θέλει πραγματικά την ειρήνη; Θέλει υποταγή. Αλλά στο τέλος της ημέρας, οι τρομοκράτες πάντα χάνουν» έγραψε στο Twitter, ο επικεφαλής των προεδρικών υπηρεσιών Άντριι Γιερμάκ.
Σύμφωνα με το δήμαρχο του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο από τις πυραυλικές επιθέσεις επλήγησαν δύο κτίρια στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Πεσκόφ: Η Ρωσία θα πετύχει τους στόχους της στην Ουκρανία
Η Ρωσία θα πετύχει τους στόχους, που έχει θέσει στην Ουκρανία, συνεχίζοντας την «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Λίγες ώρες μετά την παρέμβαση Ζελένσκι στην G20 και ενώ οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυαν πυραυλική επίθεση στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, ο εκπρόσωπος του Πούτιμν σημείωνε ότι «το Κίεβο δεν επιθυμεί συνομιλίες».
«Διαπιστώνουμε το βασικό, ότι και de facto και de jure η θέση της ουκρανικής πλευράς, η οποία επανειλημμένως έχει εκτεθεί από τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μαρτυρά ότι η Ουκρανία και de facto και de jure δεν μπορεί και δεν θέλει να διεξάγει συνομιλίες», είπε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. «Επομένως οι στόχοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα υλοποιηθούν μέσω της συνέχισης της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», είπε ο κ. Πεσκόφ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι «αναμφίβολα» θα πρέπει προηγουμένως να πειστεί το Κίεβο να επιστρέψει στις συνομιλίες, καθώς στη Μόσχα «προς το παρόν δεν βλέπουμε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Σύνοδος G20: Υπό πίεση η Ρωσία για να σταματήσει τον πόλεμο
Παρά τις διαφορές μεταξύ χωρών απέναντι στην εισβολή στην Ουκρανία, η πίεση επί της Ρωσίας αυξήθηκε σήμερα στην σύνοδο κορυφής των μεγάλων οικονομιών της G20 για να τερματίσει τον πόλεμο που έχει σημαντικές παγκόσμιες επιπτώσεις.
Η σημαντικότερη διεθνής συνάντηση ηγετών από την έναρξη της πανδημίας πραγματοποιείται χωρίς τον απομονωμένο διεθνώς Βλαντίμιρ Πούτιν στο Μπαλί, σχεδόν εννέα μήνες από την έναρξη του πολυαίμακτου πολέμου που έχει προκαλέσει παγκόσμια ενεργειακή και διατροφική κρίση.
Η σύνοδος εκθέτει επίσης τις διαφωνίες ανάμεσα στους Δυτικούς που υποστηρίζουν την Ουκρανία και τις άλλες χώρες, με επικεφαλής την Κίνα, που αποφεύγουν να καταδικάσουν την Μόσχα.
Παρά ταύτα, τα μέλη του κλαμπ συμφώνησαν σε σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος, πράγμα που εθεωρείτο σχεδόν απίθανο τις τελευταίες ημέρες λόγω του ρήγματος ανάμεσα στις χώρες, αλλά και της ανάγκης για την έγκρισή του από την Μόσχα.
Το κείμενο, αν εγκριθεί από τους ηγέτες, αναγνωρίζει τις αρνητικές επιπτώσεις του «πολέμου στην Ουκρανία» και χρησιμοποιεί τον όρο «πόλεμος» που απορρίπτεται από την Μόσχα η οποία εννέα μήνες μετά κάνει λόγο για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Αναφέρει ότι «η πλειονότητα των μελών», «καταδικάζει σθεναρά» την σύρραξη, κρίνει «απαράδεκτη» την προσφυγή στην απειλή των πυρηνικών όπλων και ζητεί την ανανέωση της συμφωνίας για την εξαγωγή των σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
«Η φτώχεια σκοτώνει»
Αν οι υποστηρικτές της Ρωσίας, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Νότια Αφρική, δεν έφθασαν μέχρι την ευθεία επίκριση της Μόσχας κατά την διάρκεια της συνόδου, οι διαπραγματευτές τους αποδέχθηκαν ένα κείμενο στο οποίο υπογραμμίζεται ότι οι επιπτώσεις του πολέμου είναι ο βασικός παράγοντας των παγκόσμιων προβλημάτων τροφοδοσίας σε ενέργεια και είδη διατροφής.
Η Αργεντινή και η Τουρκία, επίσης μέλη της G20 περιλαμβάνονται στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τις κρίσεις αυτές.
«Στο βόρειο ημισφαίριο, οι έμποροι του θανάτου κλείνουν συμφωνίες για πωλήσεις όπλων, αλλά στο νότιο ημισφαίριο τα τρόφιμα λείπουν και είναι ακριβά. Εκεί, δεν σκοτώνουν οι σφαίρες και οι πύραυλοι, αλλά η φτώχεια και η πείνα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής Σαντιάγκο Καφιέρο.
Μετά την επιστροφή του από την απελευθερωμένη Χερσώνα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε την επ’ αόριστον επέκταση της συμφωνίας για την εξαγωγή των σιτηρών, από την οποία εξαρτώνται πολλές φτωχές χώρες.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν ένας από τους πρώτους που πήρε τον λόγο μέσω τηλεδιάσκεψης ενώπιον της «G19», αποκλείοντας την Ρωσία.
«Είμαι πεπεισμένος ότι είναι καιρός τώρα να σταματήσει ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. «Πρέπει και μπορεί να σταματήσει», είπε παρουσιάζοντας το σχέδιό του για την ειρήνη και την σωτηρία χιλιάδων ζωών: καμία εμπιστοσύνη στην Ρωσία, καμία ανοχή στον πυρηνικό εκβιασμό και στις παρανοϊκές απειλές της Μόσχας και ολική ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου.
«Οι Ρώσοι είναι πολύ απομονωμένοι»
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που εκπροσωπεί τον Πούτιν στο Μπαλί, παρέμεινε στην αίθουσα κατά την διάρκεια της ομιλίας.
Χαρακτήρισε «εξωπραγματικούς» τους ουκρανικούς όρους για την έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο τον τερματισμό του πολέμου.
«Οι Ρώσοι είναι πολύ απομονωμένοι. Νομίζω ότι ορισμένες χώρες μίλησαν με την Ρωσία, αλλά η επαφή ήταν πολύ προσεκτική», δήλωσε δυτικός αξιωματούχος.
Ολα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Κίνα, μεγάλη δύναμη ο πρόεδρος της οποίας, ο Σι Τζινπίνγκ, ενίσχυσε τις σχέσεις του με τον Βαλντίμιρ Πούτιν τις παραμονές του πολέμου, σχηματίζοντας κοινό μέτωπο κατά αυτού που Μόσχα και Πεκίνο περιέγραψαν ως «ηγεμονικές βουλήσεις της Δύσης».
Αν και το Πεκίνο έχει αποφύγει να καταδικάσει την ρωσική εισβολή, από το βήμα της G20 ο Σι Τζινπίνγκ απέρριψε την εργαλειοποίηση των ειδών διατροφής και της ενέργειας, σε μία έμμεση επίκριση της Μόσχας. Αλλά το ισορρόπησε ζητώντας από τους Δυτικούς την άρση των κυρώσεων, όπως είναι αυτές που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας.
Κατά την συνάντησή τους στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον Σι να μεσολαβήσει προς τον Πούτιν για να τον πείσει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Ο ΟΗΕ κατήγγειλε βασανισμούς αιχμαλώτων στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας
Πολλοί αιχμάλωτοι πολέμου των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων κατά τη σύγκρουση στην Ουκρανία υποβάλλονται σε βασανιστήρια και κακομεταχείριση, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτροσόκ, προειδοποίησε σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
«Η απαγόρευση βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης είναι απόλυτη, ακόμα -για την ακρίβεια, κυρίως-σε περιόδους ένοπλης σύγκρουσης», ανέφερε η Ματίλντα Μπόγκνερ, επικεφαλής της αποστολής παρακολούθησης για τα δικαιώματα του ανθρώπου στην Ουκρανία, μέσω βιντεοδιάσκεψης από το Κίεβο.
Η ίδια ανέφερε ότι οι δύο χώρες συμμετέχουν στην Τρίτη Σύμβαση της Γενεύης, που ορίζει τις προϋποθέσεις για τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου.
Κατά τους τελευταίους μήνες, η αποστολή πραγματοποίησε συνεντεύξεις με 159 αιχμαλώτους πολέμου (139 άνδρες και 20 γυναίκες) που κρατούνταν από τη Ρωσία και συνδεόμενες με αυτή ένοπλες ομάδες και 175 αιχμαλώτους πολέμου (όλοι άνδρες) που κρατούνταν από την Ουκρανία.
Η αποστολή είχε απρόσκοπτη πρόσβαση στα σημεία περιορισμού των αιχμαλώτων που ελέγχονταν από την ουκρανική κυβέρνηση, αλλά ο ΟΗΕ, παρά τα αιτήματά του, δεν είχε πρόσβαση στους αιχμαλώτους πολέμου που κρατούνται από τη Ρωσία και συνδεόμενες με αυτή ένοπλες ομάδες.
Ο ΟΗΕ κατάφερε να πάρει συνεντεύξεις από Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου που απελευθερώθηκαν.
Σε ό,τι αφορά τους αιχμαλώτους πολέμου που βρέθηκαν στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων, «η μεγάλη πλειονότητα των προσώπων με τους οποίους μιλήσαμε υπέστησαν βασανισμούς και κακομεταχείριση κατά την κράτησή τους» σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με την Μπόγκνερ.
Κατά την αιχμαλώτισή τους, ορισμένοι υπέστησαν ξυλοδαρμό. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν προς τον τόπο κράτησής τους «συχνά με υπερπλήρη φορτηγά ή λεωφορεία», χωρίς πρόσβαση σε νερό ή σε τουαλέτα για τουλάχιστον μία ημέρα.
«Τα χέρια τους ήταν δεμένα και τα μάτια τους καλυμμένα με κολλητική ταινία τόσο σφιχτά που άφηναν τραύματα στους καρπούς και το πρόσωπό τους», είπε η Μπόγκνερ.
Κατά την άφιξή τους σε ορισμένα σημεία κράτησης, οι αιχμάλωτοι πολέμου υποβάλλονται σε «διαδικασίες υποδοχής», σύμφωνα με μαρτυρίες που συγκέντρωσε ο ΟΗΕ κατά τη διάρκεια των οποίων υπέστησαν παρατεταμένους ξυλοδαρμούς, δέχθηκαν απειλές, επιθέσεις από σκύλους ή ξεγυμνώθηκαν.
Ο ΟΗΕ δέχθηκε επίσης «αξιόπιστες αναφορές» για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες ρώσων αιχμαλώτων πολέμου που βρίσκονταν στα χέρια Ουκρανών και πολλές περιπτώσεις βασανισμών και κακομεταχείρισης.
«Καταγράψαμε περιπτώσεις βασανισμού και κακομεταχείρισης, κυρίως όταν οι άνθρωποι αυτοί αιχμαλωτίζονταν, ή όταν οι άνθρωποι αυτοί υποβάλλονται σε μια πρώτη ανάκριση ή μεταφέρονται σε προσωρινά στρατόπεδα και σημεία κράτησης», εξήγησε ο Μπόγκνερ.
ΝΕΧΤΑ - visegrad24 - radio ZET