Τραγωδία στο Αιγαίο: Αυξάνει συνεχώς ο «μαύρος» απολογισμός από το ναυάγιο που έγινε στη Λέσβο ενώ στα Κύθηρα συνεχίζονται οι έρευνες για αγνοούμενους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, ανασύρθηκε μία σορός άνδρα από ομάδα δυτών
της Frontex. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 18 (16 γυναίκες, ένας άνδρας και ένα ανήλικο αγόρι). Στο μεταξύ, αγωνία επικρατεί για τους αγνοούμενους, ο αριθμός των οποίων δεν έχει διευκρινιστεί. Παράλληλα, μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 10 γυναίκες.Η επιχείρηση για τον εντοπισμό των αγνοούμενων συνεχίζεται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, νέες γυναίκες αφρικανικής καταγωγής (πιθανότατα από τη Σομαλία) είναι τα 16, μέχρι στιγμής, θύματα του ναυαγίου με μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή Πεταλίδι της Θερμής στην ανατολική Λέσβο. Νέες γυναίκες Αφρικανικής επίσης καταγωγής είναι και οι εννέα διασωθείσες που διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου και τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες. Το 17ο θύμα πως είναι ανήλικο αγόρι, σύμφωνα με το Λιμενικό.
Την ίδια στιγμή η Ελληνική Αστυνομία, η Πυροσβεστική και ο Στρατός με τη βοήθεια ελικοπτέρου Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούν στην περιοχή αναζητώντας τουλάχιστον ακόμα 15 αγνοούμενους, αφού σύμφωνα με μαρτυρία στη βάρκα επέβαιναν 40 άτομα. Η βάρκα όπως υπολογίζεται αναχώρησε αργά το βράδυ της Τετάρτης από την περιοχή του Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί της Τουρκίας, κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες.
Την ίδια στιγμή, μία άλλη ομάδα μεταναστών πάλευε να σωθεί στα Κύθηρα, σε άλλο ναυάγιο.
Και εκεί, η επιχείρηση διάσωσης είναι ακόμα σε εξέλιξη και – σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία – αναζητούνται ακόμα 15 άνθρωποι.
Αδιάκοπα συνεχίζονται και οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των Κυθήρων και μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 80 άνθρωποι. Μαρτυρίες ωστόσο κάνουν λόγο για τουλάχιστον έξι νεκρούς, ενώ – σύμφωνα με το Λιμενικό – αναζητούνται 15 άνθρωποι.
Το ναυάγιο στα Κύθηρα έγινε το βράδυ της Τετάρτης (05.10.2022) όταν το ιστιοφόρο βγήκε σε θαλάσσια απόκρημνη περιοχή στο Διακόφτι. Στο σκάφος επέβαιναν τουλάχιστον 95 πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού, 62 διασωθέντες είναι ενήλικες (55 άνδρες και 7 γυναίκες), διασώθηκαν επίσης 18 παιδιά (17 αγόρια και 1 κορίτσι).
Στο μεταξύ, την «εκτίμησή» της για τις προσπάθειες «όλων όσων εμπλέκονται στις επιχειρήσεις διάσωσης των προσφύγων εν μέσω αντίξοων συνθηκών» σε Λέσβο και Κύθηρα, εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ωστόσο υπογραμμίζει και την ανάγκη για πρόσβαση των ανθρώπων σε ασφαλέστερες οδούς.
Όπως σημειώνει ο διεθνής οργανισμός σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, τα δύο ναυάγια αποτελούν «ακόμη μία τρομερή υπενθύμιση της ανάγκης για πρόσβαση σε ασφαλέστερα, εναλλακτικά μονοπάτια για να σταματήσουν οι άνθρωποι να πέφτουν θύματα λαθροδιακινητών και να καταφεύγουν σε επικίνδυνα ταξίδια, τα οποία βλέπουν ως τη μόνη τους επιλογή».
Επίσης, αναφέρει ότι «απαιτείται επειγόντως περισσότερη περιφερειακή και διεθνής συνεργασία» και εκφράζει συλλυπητήρια στις οικογένειες όσων χάθηκαν.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών εξέφρασε τη θλίψη του για τα τραγικά γεγονότα στις θάλασσές μας που οδήγησαν σε θανάτους κι έβαλαν σε κίνδυνο πάρα πολλούς ανθρώπους.
Όπως είπε «οι ελληνικές αρχές, το Λιμενικό, η Αστυνομία, ο Στρατός, το Ναυτικό, το Πυροσβεστικό Σώμα υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες διέσωσαν ανθρώπινες ζωές. Έσωζαν ανθρώπους που ρίχτηκαν από ασυνείδητους διακινητές στα μανιασμένα νερά του Αιγαίου, πάνω σε σκάφη που δεν πληρούν κανέναν κανόνα ασφαλείας. Τέτοια ανεύθυνη συμπεριφορά και ταυτόχρονα οι πλημμέλειες της Τουρκίας απ’ τα παράλια της οποίας ξεκίνησαν τα σκάφη αυτά οδηγούν δυστυχώς νομοτελειακά σε τραγωδίες.
Παρά την οργάνωση και τις ηρωϊκές προσπάθειες του προσωπικού των ελληνικών αρχών οι οποίες συνεχίζονται είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα θρηνούμε θύματα όσο η Τουρκία δεν πράττει ό,τι επιβάλλουν οι διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει και το διεθνές Δίκαιο».