Στην Αθήνα βρίσκεται ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, για μία επίσκεψη που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Η πρώτη αυτή επίσκεψη του Όλαφ Σολτς, ως καγκελαρίου, στην Αθήνα καταγράφεται ως βήμα περαιτέρω ενίσχυσης των ελληνογερμανικών σχέσεων. Πραγματοποιείται δε σε ένα momentum κατά το οποίο η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και βαδίζει στο δρόμο της ευρωπαϊκής κανονικότητας, με την οικονομία της, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, να καταγράφει θετικές επιδόσεις, μέσα σε αυτό το σκηνικό των πολλαπλών διεθνών κρίσεων.
Με τον τουρκικό αναθεωρητισμό να είναι παρών σε πολλαπλά επίπεδα, και τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο να αποτελούν καθημερινότητα, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να βρεθούν ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης των κ.κ Μητσοτάκη και Σολτς την Πέμπτη, με την Αθήνα να διαπιστώνει ότι τα μηνύματα του Βερολίνου κατά του επεκτατισμού της Άγκυρας είναι πλέον σαφώς πιο αιχμηρά.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι γεωπολιτικοί κλυδωνισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν επίσης βασικά θέματα, ενώ αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της ενέργειας, στο οποίο η στάση της Γερμανίας θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την εξεύρεση τελικής λύσης.
“Η Ελλάδα προάγει τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά η τουρκική στρατηγική των απειλών εκμηδενίζει τις πιθανότητες διαλόγου“, διαμηνύει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. “Το τελευταίο διάστημα η Τουρκία δείχνει να επιλέγει πάλι την όξυνση, με κλιμάκωση των προκλήσεων, με επαναφορά των γνωστών πρακτικών και με προβολή νέων ανυπόστατων θέσεων για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας. Είμαστε ανοικτοί στον διάλογο, αλλά είμαστε επίσης έτοιμοι προασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία” σημείωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Να αγωνιζόμαστε ώστε η πατρίδα μας και σήμερα στις εποχές μεγάλης δυσκολίας και των πολύ σύνθετων προβλημάτων, ιδίως γεωπολιτικών, να δυναμώνει, ζήτησε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Την ίδια ώρα και καθώς η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί παραμένει νωπή στη μνήμη, ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ καταγγέλλει ανυπόστατα την Ελλάδα για ασέβεια οθωμανικού μνημείου στο νησί της Ρόδου. “Η συστηματική πολιτική αποταυτοποίησης των οθωμανικών τουρκικών στοιχείων από τις ελληνικές αρχές αποτελεί ασέβεια προς την κοινή πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας” έγραψε στο Twitter ο Ομέρ Τσελίκ.
Με αναφορές στα γεγονότα πέριξ του Καστελλόριζου το 2020, ο Αλέξης Τσίπρας ζητά και πάλι την επέκταση των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης στα 12 ναυτικά μίλια. “Θεωρώ ότι είναι λάθος η στρατηγική ότι κόκκινη γραμμή μας είναι τα 6 ναυτικά μίλια. Εδώ πρόκειται για ένα αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας, να πάει την αιγιαλίτιδα ζώνη, τα χωρικά της ύδατα, μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
“Δεν απεμπολούμε κανένα από τα δικαιώματά μας. Και τα 12 μίλια είναι ένα τέτοιο αναφαίρετο δικαίωμά μας. Τι βάρος να δώσω σε αυτή την τοποθέτηση, όταν την ίδια στιγμή, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του καταδικάζει συμφωνίες πολύ σημαντικές, αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία και με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής” δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Η όξυνση της τουρκικής ρητορικής οφείλεται κυρίως στην αναβάθμιση των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων, καθώς και στη ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας, δηλώνει στην ΕΡΤ ο Ευάγγελος Βενιζέλος. “Αυτό που λέει ο κ. Ερντογάν προς τους Αμερικανούς είναι μη μου αμφισβητείς το γεωπολιτικό μου μεινόκετημα, αποδεχτείτε με ως μια χώρα του ΝΑΤΟ, δυτική με εξαιρέσεις” σημείωσε.