Ο Κάρολος ο Γ’ είναι και επίσημα ο βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, σε μια ιστορική αλλαγή σελίδας για τη χώρα μετά από τα 70 χρόνια της βασίλισσας Ελισάβετ στο θρόνο.
Για πρώτη φορά στην ιστορία, η τελετή στο Συμβούλιο Διαδοχής, που νωρίτερα συνεδρίασε στο παλάτι του Αγίου Ιακώβου, μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε ολόκληρο τον κόσμο.Ο βασιλιάς Κάρολος δεν ήταν παρών στο πρώτο σκέλος της τελετής, όπου υπεγράφη το επίσημο κείμενο της ανάρρησής του στο θρόνο, αλλά στη συνέχεια συγκάλεσε το πρώτο μυστικό συμβούλιο, την παλαιότερη νομοθετική συνέλευση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το παρών έδωσαν ο γιος του, πρίγκιπας Ουίλιαμ, η βασιλική σύζυγος Καμίλα . Στη συνεδρίαση βρέθηκαν συνολικά 250 αξιωματούχοι, μέλη του Μυστικού Συμβουλίου, το οποίο συμβουλεύει τον μονάρχη για κρατικά ζητήματα και υπουργοί της κυβέρνησης μαζί οι πρώην πρωθυπουργοί, Μπόρις Τζόνσον, Τόνι Μπλερ, Τερέζα Μέι και Ντέιβιντ Κάμερον, και ανώτερα στελέχη της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Οι παραδοσιακοί προσκεκλημένοι περιλαμβάνουν μέλη της Βουλής των Λόρδων, τον Δήμαρχο και άλλους εξέχοντες πολίτες της πόλης του Λονδίνου, καθώς και τους ύπατους αρμοστές της Κοινοπολιτείας.
Η ανακήρυξη του Καρόλου ως βασιλιά αναγνώστηκε δημόσια από τον εξώστη αυτής της κατοικίας. Η παράδοση υπαγορεύει επίσης ότι η πρώτη δημόσια διακήρυξη του νέου μονάρχη θα διαβαστεί στον υπαίθριο χώρο του Παλατιού του Αγίου Ιακώβου από τον Βασιλιά των Όπλων», παρουσία του Κόμη Στρατάρχη (που είναι ο Δούκας του Νόρφολκ) και δύο αξιωματικών της φρουράς του Παλατιού.
Οι περίπου 200 επίσημοι προσκεκλημένοι φώναξαν: «God save the King» («Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά») προτού να ξεκινήσει η υπογραφή των εγγράφων.
Στις πρώτες του δηλώσεις ως βασιλιάς, ο Κάρολος δήλωσε πως:
«Είναι θλιβερό μου καθήκον να σας ανακοινώσω το θάνατο της πολυαγαπημένης μητέρας του, της Βασίλισσας. Ξέρω πόσο ολόκληρο το έθνος -νομίζω ότι μπορώ να πω ολόκληρος ο κόσμος- συμπάσχει μαζί μου στην ανεπανόρθωτη απώλεια που έχουμε όλοι βιώσει» και συμπλήρωσε:
«Αποτελεί για εμένα παρηγοριά η συμπόνοια που εκφράστηκε από τόσους πολλούς στην αδελφή και τους αδελφούς μου και την απίστευτη στοργή και στήριξη που δέχτηκε ολόκληρη η οικογένεια αυτή την ώρα της απώλειας».
Στη συνέχεια, ο Κάρολος μίλησε για τη μητέρα του, που όπως είπε υπηρέτησε ανιδιοτελώς και έγινε παράδειγμα για όλους.
«Η βασιλεία της μητέρας μου ήταν απαράμιλλη σε διάρκεια και αφοσίωση. Ακόμη και ενώ θρηνούμε, ευχαριστούμε για αυτή την πίστη που έδειξε στη ζωή της».
Δήλωσε δε, πως αναγνωρίζει την μεγάλη κληρονομιά και τη σημασία των ευθυνών που πλέον περνούν σε αυτόν και πως θα προσπαθήσει να ακολουθήσει το εμπνευσμένο παράδειγμα που έλαβε.
Ο Κάρολος αναφέρθηκε και στην Καμίλα, λέγοντας ότι θα έχει τη στήριξη της «πολυαγαπημένης του συζύγου».
Κλείνοντας, ο βασιλιάς Κάρολος ο Γ' δήλωσε πως για να σηκώσει το μεγάλο αυτό έργο, στο οποίο θα αφιερώσει το υπόλοιπο της ζωής του, προσεύχεται στην καθοδήγηση και βοήθεια του παντοδύναμου Θεού.
Οι σημαίες που κυμάτιζαν μεσίστιες από την Πέμπτη σε ένδειξη πένθους για τη βασίλισσα, θα υψωθούν και πάλι στον ιστό τους, για μικρό χρονικό διάστημα, προς τιμή του νέου βασιλιά. Μια από τις πρώτες αποφάσεις του Καρόλου ως βασιλιά ήταν να εγκρίνει την κήρυξη δημόσιας αργίας την ημέρα που θα κηδευτεί η μητέρα του.
Η διακήρυξη της αναγόρευσης του Καρόλου θα διαβαστεί μέχρι αύριο δημοσίως σε όλες τις πρωτεύουσες του Ηνωμένου Βασιλείου –στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας και στο Κάρντιφ της Ουαλίας– καθώς και σε άλλες πόλεις.
Το βράδυ της Παρασκευής, για πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια, ακούστηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο ο βρετανικός εθνικός ύμνος με την αλλαγή στους στίχους "God save the King" (Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά).
Η εκδοχή αυτή που αναφέρεται σε άνδρα μονάρχη αντικαθιστά το"God save the Queen" (Ο Θεός να σώζει τη βασίλισσα), τον ύμνο που ακουγόταν από την άνοδο της Ελισάβετ στον θρόνο το 1952.
Στο πρώτο του διάγγελμα προς το έθνος, ο Κάρολος Γ’ ευχαρίστησε τον κόσμο για τη συμμετοχή του στο πένθος για τη μητέρα του, ενώ δεσμεύτηκε πως θα ακολουθήσει το παράδειγμά της.
Το απόγευμα, η πρωθυπουργός της χώρας και τα βασικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα γίνουν δεκτά από τον Κάρολο.
Ο Κάρολος Γ’ ανέρχεται στον θρόνο σε μια δύσκολη περίοδο, με το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 40 ετών, έχοντας αλλάξει τέσσερις πρωθυπουργούς σε έξι χρόνια.
Στα 73 του χρόνια, ο Κάρολος είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία Βρετανός μονάρχης που ανεβαίνει στον θρόνο.