Στα νησιά Φίτζι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας έχει αναγκάσει εκατοντάδες κατοίκους να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία ή να μετοικήσουν σε άλλα νησιά για να σωθούν. Μια πολύ δύσκολη απόφαση για πολλούς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατες μαρτυρίες, στο Σερουά των Φίτζι το νερό διαπερνά τα φράγματα όταν έχει παλίρροια, φτάνοντας μέχρι το χωριό, εκεί που οι βάρκες είναι δεμένες δίπλα από τα σπίτια.
Ως εκ τούτου, ολόκληρος ο πληθυσμός του πρέπει να
μετεγκατασταθεί στις μεγαλύτερες νήσους των Φίτζι, αφού η βύθιση του νησιού του δεν μπορεί πια να αποτραπεί. Έτσι, όλες οι πιθανότητες έχουν εξαντληθεί και η μέθοδος της τεχνητής ανάκτησης γης δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρει να αποτρέψει την καθολική βύθιση των νησιών στη θάλασσα. Πολλά άλλα χωριά έχουν επίσης εγκαταλειφθεί αρκετό καιρό τώρα από τους κατοίκους τους.Στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, τα κεφάλαια που αποφάσισαν να διαθέσουν οι αναπτυγμένες χώρες καλύπτουν μόνο μέτρα αναπροσαρμογής, αλλά όχι επανεγκατάστασης.
Στη δε COP26 οι χώρες αυτές αναφέρθηκαν σε αποζημιώσεις των χωρών που βιώνουν τις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής, δίχως όμως την λήψη δεσμευτικών μέτρων.
Ο πρόεδρος της COP26, Άλοκ Σάρμα, δήλωσε στη Σούβα ότι κατανοούσε την απογοήτευση των συμπατριωτών του. «Οι άνθρωποι αυτοί αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, μίας κρίσης που δεν δημιούργησαν οι ίδιοι» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Πηγή: Deutsche Welle