Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Αντιδράσεις και αποδοκιμασές στην αποφυλάκση Λιγνάδη - Nέα εισαγγελική παρέμβαση στο αθωωτικό σκέλος της απόφασης .

 Δημήτρης Λιγνάδης: Οι πρώτες του δηλώσεις μετά την αποφυλάκισή του και η νέα εισαγγελική παρέμβαση 

Την άσκηση έφεσης στο αθωωτικό σκέλος της απόφασης που εξέδωσε χθες το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας μελετά η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.

Έπειτα από επείγουσα παραγγελία που έδωσε προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Μαρία Γκανέ ζήτησε να της διαβιβαστούν άμεσα τα πρακτικά και η χθεσινή απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για τον Δημήτρη Λιγνάδη προκειμένου να μελετηθεί το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης.

Ζήτησε από τον εισαγγελέα της έδρας Κωνσταντίνο Κούντρια να της διαβιβάσει άμεσα την αναφορά του, στην οποία θα περιλαμβάνονται οι προτάσεις του επί της ενοχής, των ποινών και της αναστολής εκτέλεσης της ποινής του, οι αποφάσεις και οι μειοψηφίες τους.

Τις επόμενες ημέρες η Εισαγγελία Εφετών θα μελετήσει τόσο το εάν είναι επαρκώς αιτιολογημένες οι αποφάσεις της πλειοψηφίας των δικαστών για την αθώωση του σκηνοθέτη για τον ένα από τους τρεις βιασμούς, ενώ θα αξιολογήσει και τις ποινές που επιβλήθηκαν για τους δύο βιασμούς που καταδικάστηκε, αλλά και την απόφαση χορήγηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του μέχρι να δικαστεί από το Εφετείο.

Eλεύθερος είναι από το μεσημέρι της Πέμπτης ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος αποφυλακίστηκε από τον Κορυδαλλό, επιστρέφοντας σπίτι του.

Ο σκηνοθέτης, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για δύο βιασμούς αλλά του δόθηκε αναστολή ως την εκδίκαση του εφετείου, βρήκε το ποσό των 30.000 ευρώ που είχε οριστεί ως εγγύηση και έτσι αφέθηκε ελεύθερος. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη (13/07) και παρά την ποινή κάθειρξης 12 ετών που επιβλήθηκε στον Δ. Λιγνάδη, το δικαστήριο έκρινε ότι θα πρέπει να του χορηγηθεί ανασταλτικό έως την έφεση. Η απόφαση ελήφθη και πάλι κατά πλειοψηφία. Μειοψήφησαν δύο ένορκοι και μία σύνεδρος. Επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι: Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση 3 φορές στο ΑΤ της περιοχής του, την καταβολή εγγύησης ύψους 30.000 ευρώ που θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 29 Ιουλίου.

Η απόφαση αποφυλάκισης, επί της ουσίας, του Δημήτρη Λιγνάδη έριξε την «αυλαία» της δίκης σε πρώτο βαθμό, καθορίζοντας και την αίσθηση που κυριάρχησε στο ακροατήριο, με μέλη του να ξεσπούν σε αποδοκιμασίες μόλις η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε πως «λύεται η συνεδρίαση».

Νωρίτερα, ο Δ. Λιγνάδης είχε κριθεί ένοχος με ψήφους 4-3 για το βιασμό του δεύτερου μηνυτή, Σ.Σ., που είχε καταγγείλει πως ο σκηνοθέτης του επιτέθηκε σεξουαλικά την ώρα που κοιμόταν, τον Ιούλιο του 2015, στην Επίδαυρο, καθώς και για το βιασμό του τρίτου μηνυτή, Π.Φ. (με ψήφους 5-2), του ανήλικου ουκρανικής καταγωγής που έπεσε θύμα βιασμού, όπως κατήγγειλε, την εποχή που φιλοξενείτο στο σπίτι του σκηνοθέτη, στις αρχές του 2015. 

Αντίθετα, ο κατηγορούμενος κρίθηκε αθώος με ψήφους 5-2 για την κατηγορία του βιασμού του πρώτου μηνυτή, Α.Ε., που είχε καταγγείλει πως ο σκηνοθέτης τον νάρκωσε και τον βίασε στο διαμέρισμά του το 2011, όπως επίσης αθώος ομόφωνα κρίθηκε και για την καταγγελία του τέταρτου μηνυτή, Δ.Μ, ο οποίος δεν εμφανίστηκε στο ακροατήριο για να υποστηρίξει τα όσα είχε καταγγείλει.

Η απόφαση του δικαστηρίου να δοθεί αναστολή αναμφίβολα μοιάζει οξύμωρη: Το ότι κάποιος καταδικάστηκε σε δύο βιασμούς, αλλά παρ’ όλα αυτά μένει ελεύθερος, φαίνεται πράγματι τουλάχιστον αντίθετη στην κοινή λογική.

Νομικά μιλώντας ωστόσο, ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας αναφέρει πως «αναστολή στην έφεση δεν δίνεται μόνο όταν κρίνεται αιτιολογημένα ότι οι περιοριστικοί όροι δεν αρκούν και ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει γνωστή και μόνιμη διαμονή στη χώρα ή κατά το παρελθόν υπήρξε φυγόδικος ή (εάν) κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα».

Το πώς οι δικαστές θα τεκμηριώσουν το σκεπτικό τους, ώστε να «απαντήσουν» στα προηγούμενα δικαστικά βουλεύματα και τα εισαγγελικά πορίσματα, που έκαναν λόγο για «εγκληματική ροπή», «μεθοδευμένη δράση πολλών ετών» και «συγκεκριμένο τρόπο προσέγγισης ευάλωτων θυμάτων» από πλευράς του κατηγορουμένου, θα φανεί με την έκδοση του σκεπτικού της απόφασης σε μερικούς μήνες.

Πρέπει να λεχθεί, ωστόσο, ότι τέτοια φαινόμενα δεν είναι καθόλου σπάνια σε δικαστικές αποφάσεις (ειδικά αυτές που περιλαμβάνουν ενόρκους), παρόλο που δεν δικαιολογούνται από το γράμμα του νόμου. Οταν, π.χ., εμφιλοχωρήσει αμφιβολία σε μία δικαστική απόφαση και ο κατηγορούμενος καταδικαστεί κατά πλειοψηφία, η εμπειρία δείχνει πως είναι πολύ πιο εύκολο να έχει καλύτερη μεταχείριση στην ποινή που θα του επιβληθεί, καθώς και στο αίτημα αναστολής. Στην πρόσφατη δίκη του πρώην ντράμερ των Πυξ Λαξ, που κατηγορήθηκε για γενετήσιες πράξεις σε βάρος ανήλικης 8 ετών, το δικαστήριο είχε καταδικάσει τον κατηγορούμενο με ψήφους 5-2 και τελικά αποφάσισε επίσης να του δώσει αναστολή ως την έφεση.

Αυτή η λογική πιθανώς να κυριάρχησε και στην περίπτωση του Δ. Λιγνάδη, ο οποίος καταδικάστηκε κατά πλειοψηφία και για τους 2 βιασμούς, στη μία μάλιστα περίπτωση εντελώς οριακά με 4-3. Ετσι, ενδεχομένως να κρίθηκε σκόπιμη η «λογική της μέσης οδού», από τη στιγμή που δεν υπήρξε βέβαιη κρίση και των 7 δικαστών (3 τακτικοί και 4 ένορκοι) περί της ενοχής του κατηγορουμένου. Η πρακτική αυτή, αν και δεν προβλέπεται από το νόμο, δεν σπανίζει στα ελληνικά δικαστήρια, προσπαθώντας κατά κάποιο τρόπο να αφήσει όλες τις πλευρές (κατηγορουμένου και μηνυτών) ευχαριστημένες – με τον κίνδυνο, ωστόσο, να αφήσει, τελικά, μεγάλα ερωτηματικά…

Δημήτρης Λιγνάδης: 6 παρατηρήσεις
– Εντυπωσιακό ήταν το ότι, παρά την εξονυχιστική και πολύμηνη διαδικασία, καμία σχεδόν απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου δεν ήταν ομόφωνη, με τις περισσότερες μάλιστα να κρίνονται με οριακή πλειοψηφία 4-3.

– Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε ποινή 10 ετών για το βιασμό του Π.Φ. και σε ποινή 5 ετών για το βιασμό του Σ.Σ., η οποία συγχωνεύτηκε σε 12 έτη κατά την επιμέτρηση της ποινής – ο εισαγγελέας είχε ζητήσει πολύ μεγαλύτερες ποινές (συγκεκριμένα 12 έτη για κάθε βιασμό).

– Η περίπτωση του δεύτερου μηνυτή, Σ.Σ., αφορά πράξη βιασμού χωρίς συνουσία, η οποία τιμωρείται με μικρότερη ποινή, για αυτό και υπάρχει αυτή η μεγάλη διάκριση στις δύο περιπτώσεις. Παρ’ όλα αυτά, η ποινή των 5 ετών είναι η μικρότερη δυνατή που προβλέπει ο νόμος για το αδίκημα του βιασμού.

– Οι χαμηλές αυτές ποινές, σχετικά με τη βαρύτητα του αδικήματος του βιασμού, επιβλήθηκαν παρόλο που δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό στον Δ. Λιγνάδη.

– Χαρακτηριστικά παραδείγματα μεγαλύτερων ποινών σε αντίστοιχες υποθέσεις υπάρχουν πολλά: Εκτός του ντράμερ που καταδικάστηκε σε 12 έτη για μία περίπτωση ασέλγειας, πρόσφατα εκδόθηκε η απόφαση για τον καθηγητή ιστιοπλοΐας, στον οποίο υπεβλήθη ποινή 13 ετών χωρίς αναστολή, ενώ απηλλάγη για το αδίκημα του βιασμού και καταδικάστηκε μόνο για κατάχρηση ανηλίκου.

– Η πρόεδρος του δικαστηρίου ψήφισε υπέρ της αθώωσης του κατηγορουμένου για όλες τις κατηγορίες, καθώς και για μικρότερες ποινές σε όλες τις περιπτώσεις.