Η Ναύπακτος
είναι μία πανέμορφη παραθαλάσσια πόλη, με μακραίωνη ιστορία. Με πολλά
αξιοθέατα και μοναδική γραφικότητα, συγκεντρώνει τα βλέμματα των
επισκεπτών όλο τον χρόνο. Λέγεται ότι πήρε το όνομά της από τη λέξη ναυς
και πήγνυμι, που σημαίνει κατασκευή πλοίων.
Για πρώτη φορά εμφανίζεται το 1104 π.Χ. με τους Δωριείς, οι οποίοι στην κάθοδό τους
χρησιμοποίησαν τη Ναύπακτο για να κατασκευάσουν υποτυπώδη πλοιάρια (σχεδίες για την ακρίβεια), οπότε και το «Ναύπακτος» έμεινε κληρονομιά. Το κάστρο της πόλης είναι το πρώτο που βλέπει ο επισκέπτης, το μοναδικό στην Ευρώπη με πέντε αμυντικές ζώνες από το λιμάνι μέχρι την κορυφή του λόφου, που φθάνει μέχρι τα 200 μ. υψόμετρο. Πρώτοι οι Πελασγοί οχύρωσαν την πόλη για να λάβει την τελική του μορφή το 1204 από τους Ενετούς.Στην Ιστορία η Ναύπακτος κατέχει τιμητική θέση για τη σπουδαία νίκη των ευρωπαϊκών ναυτικών δυνάμεων έναντι του οθωμανικού στόλου στις 7 Οκτωβρίου 1571. Στη Ναύπακτο θα ακούσετε πολλούς ντόπιους να χρησιμοποιούν τις παλιές ονομασίες της, «Λεπάντο» ή «Επακτος». Επίσης, στον χώρο του λιμανιού θα δείτε το γλυπτό του Ανεμογιάννη, που στέκει όρθιο σε μια βάρκα, κρατώντας αναμμένο πυρσό. Πρόκειται για τον αγωνιστή που τον Μάιο του 1821, σε ηλικία 23 ετών, θυσιάστηκε στον αγώνα για την ελευθερία, πυρπολώντας μια κορβέτα του τουρκικού στόλου που ήταν αγκυροβολημένη ανοιχτά της Ναυπάκτου.
Η Ναύπακτος μυρίζει θάλασσα σε κάθε της γωνιά και κάθε ώρα της ημέρας τα πλακόστρωτα στενά και τα αρχοντικά σπίτια της βάφονται από τα πινέλα του ήλιου και της σελήνης σε αποχρώσεις θαλασσινές. Από τα πιο όμορφα και γραφικά λιμάνια της χώρας, με δύο πύργους στην είσοδό του, είναι ίσως το σημαντικότερο αξιοθέατο της Ναυπάκτου και θα το ερωτευτείτε με την πρώτη ματιά. Είναι το σημείο συνάντησης των κατοίκων και εκεί όπου θα πιείτε το καφεδάκι σας κάτω από τη σκιά των πλατάνων και με θέα τη θάλασσα που την κυκλώνουν τα ενετικά τείχη – οι απολήξεις του κάστρου.
Ορεινή Ναυπακτία
Μία εκδρομή που πραγματικά αξίζει να πραγματοποιήσετε είναι στα ορεινά της χωριά. Ξεκινήστε από μία βόλτα με το αυτοκίνητο στο καταπράσινο Χάνι Μπανιά (όπου μπορείτε να επιδοθείτε και σε extreme games, όπως rafting, κανόε καγιάκ κ.λπ.), ανεβείτε στο Τρίκορφο με το περίφημο μοναστήρι των Παπαροκάδων (που μόνο μοναστήρι δεν θυμίζει) και συνεχίστε έπειτα στην Ανω Χώρα. Το χωριό είναι γνωστό τόσο για τη φυσική ομορφιά του και την επιβλητική του θέση (σε υψόμετρο 1.060 μ.) όσο και για τη γραφικότητά του, με το στενό δρομάκι στην παλιά αγορά, τα παραδοσιακά καφενεία και την εντυπωσιακή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Η δε εκδρομή στα γύρω χωριά είναι μοναδική χάρη στις μυρωδιές των ανθισμένων λουλουδιών, στον ευχάριστο ήλιο, στις καλοδιατηρημένες ασβεστωμένες αυλές και το απέραντο γαλάζιο.
Παραλίες
Οι δύο παραλίες της Ναυπάκτου, η Ψανή και το Γρίμποβο, ξεχωρίζουν για τα αιωνόβια πλατάνια δίπλα στο κύμα. Βραβευμένες με Γαλάζιες Σημαίες θα σας χαρίσουν ώρες δροσιάς στα καταγάλανα νερά τους και χαλάρωσης τις ώρες του περιπάτου. Είναι ιδανικές για οικογενειακές διακοπές. Η παραλία Ψανή βρίσκεται στα δυτικά του λιμανιού της Ναύπακτου. Είναι πολύ μεγάλη με συνολικό μήκος περίπου 5 km και με εστιατόρια, ταβέρνες, καφενεία και ζαχαροπλαστεία να είναι στη διάθεσή σας. Συστήνεται για μπάνιο όταν φυσάει μαΐστρος ή ελαφρύς βοριάς. Εκτός από το καλοκαίρι, τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου προσφέρεται για περιπάτους στον παραλιακό δρόμο με τα πλατάνια και θέα τη γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου.
Η παραλία Γρίμποβο σημαίνει περιοχή με πολλά νερά. Σε μήκος είναι περίπου 200 μ. μικρότερη από την Ψανή και βρίσκεται ανατολικά του παλαιού λιμανιού. Απλώστε την πετσέτα στα βότσαλα και βουτήξτε στα κρυστάλλινα νερά του Γρίμποβου, της δεύτερης μεγάλης παραλίας της Ναυπάκτου. Η παραλία είναι πλήρως εξοπλισμένη με ντουσιέρες, αποδυτήρια και ναυαγοσώστη κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, ενώ καθαρίζεται καθημερινά και έχει λάβει βραβείο Γαλάζιας Σημαίας. Στα δυτικά της παραλίας υπάρχει μια λιμνούλα με πάπιες και κύκνους, που δείχνουν εξαιρετικά δείγματα εξοικείωσης με τους περαστικούς, ενώ το 2016 εγκαινιάστηκε και σύγχρονη πιστοποιημένη παιδική χαρά για την αναψυχή των παιδιών.
Στην ανατολική πλευρά της παραλίας βρίσκεται η γειτονιά της Αφροδίτης, όπου μπορείτε να δείτε τη βρύση της αγάπης. Ενας τοπικός μύθος ήθελε τη θεά Αφροδίτη να λούζεται εδώ. Ολες οι ανύπαντρες και οι χήρες έρχονταν στην πηγή, ευελπιστώντας πως τα ευλογημένα νερά της θα τις βοηθούσαν να βρουν ταίρι. Οι δυσανάγνωστες αρχαίες ελληνικές επιγραφές που υπάρχουν πάνω σ’ έναν βράχο, δίπλα στην πηγή, εικάζεται ότι ανήκουν στο ιερό του Ασκληπιού που βρισκόταν εδώ.
Ενα από τα πολλά χωριά της πεδιάδας του Μόρνου είναι η Χιλιαδού, ένα
μικρό καμποχώρι δίπλα στη θάλασσα. Βρίσκεται 10 χιλιόμετρα από την πόλη
της Ναυπάκτου με κατεύθυνση προς Ιτέα. Διασχίζοντας το χωριό συναντά
κανείς χαμηλά διώροφα σπιτάκια με κεραμοσκεπή, απλωμένα εκατέρωθεν του
κεντρικού φιδίσιου δρόμου που καταλήγει στην παραλιακή ζώνη. Εκεί, το
μικρό καταφύγιο για τα ψαροκάικα και η αμμώδης παραλία μήκους 2
χιλιομέτρων χάρισαν στον τόπο μια ανερχόμενη τουριστική κίνηση και
υποδομή προσελκύοντας παράλληλα επισκέπτες από διάφορα μέρη της Ελλάδος
αλλά και του εξωτερικού...