Στην ανατολική ακτογραμμή του Μεσσηνιακού κόλπου, νοτιοανατολικά από την Καλαμάτα και σε μικρή σχετικά απόσταση από τη γοητευτική Καρδαμύλη, βρίσκεται ένα σημαντικό παραθεριστικό κέντρο της Μεσσηνιακής Μάνης, η Στούπα.
Η γραφική παραλιακή ζώνη της Στούπας, η αξιόλογη τουριστική υποδομή της και οι θαυμάσιες γειτονικές ακρογιαλιές (είναι προσπελάσιμες και με βάρκες που νοικιάζονται στο λιμανάκι του οικισμού) αποτελούν κάθε χρόνο πόλο έλξεως για πολυάριθμους έλληνες και ξένους επισκέπτες.
Μονοπάτια με αφετηρία τη Στούπα οδηγούν τους περιπατητές σε παραδοσιακά χωριά της Μεσσηνιακής Μάνης, ενώ εκδρομικό σκάφος μεταφέρει τους παραθεριστές από το λιμανάκι της Στούπας στις Κιτριές Μεσσηνίας ή στον Πύργο Διρού Λακωνίας.
Σε μικρή απόσταση από τη Στούπα βρίσκεται το παλαιό λιγνιτωρυχείο της Πραστοβάς. Το 1917 ο πεζογράφος και ποιητής Nίκος Kαζαντζάκης και ο Γιώργης Zορμπάς, γνωστός ως Αλέξης Ζορμπάς από το διάσημο μυθιστόρημα του Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», οργάνωσαν την εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου αυτού.
Σε λόφο πάνω από τη Στούπα, σε θέση που προσφέρει υπέροχη θέα, σώζονται τα ερείπια φράγκικου κάστρου («Γιστέρνα» ή «Μποφώρ»), που οικοδομήθηκε το 13ο αιώνα από τον Γουλιέλμο Βιλεαρδουίνο.
Ανατολικά από τη Στούπα βρίσκονται ο οικισμός Λεύκτρο, με την εκκλησία της Παναγίας (1802), και το χωριό Πύργος, ένα «μπαλκόνι» με εξαίρετη θέα, παραδοσιακό χρώμα και τη βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας, την Πάνω Παναγία όπως ονομάζεται.
Μετά τον Πύργο οι ταξιδιώτες μπορούν να κινηθούν προς δύο κατευθύνσεις: είτε προς το Καρυοβούνι, ορεινό χωριό με γραφική πλατεία, βρύση και τρεχούμενα νερά, είτε προς την Καστανιά, ένα θαυμάσιο οικιστικό σύνολο με αξιόλογες εκκλησίες, τον πύργο του καπετάνιου Δουράκη (Ντουράκη) και το φαράγγι Λαγκάδι κοντά του.
Οι ακρογιαλιές της Στούπας (ξεχωρίζει η φημισμένη Καλογριά), τα Δελφίνια και ο Φονέας (στη διαδρομή προς την Καρδαμύλη) προσφέρουν στους παραθεριστές στιγμές πραγματικής απόλαυσης.