Διευκρινίσεις για το τρέχον επιδημικό κύμα, αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης και ανάλυση σε σχέση με το τι αναμένεται από εδώ και στο εξής, δίνονται σε σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη και τον αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Δημήτρη Παρασκευή. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), σε τελευταία του έκθεση προβλέπει αυξητικές τάσεις σε κρούσματα και θανάτους και αυτή την εβδομάδα, έως τις 10 Ιουλίου.
Τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται συνεχώς, με την πίεση στο ΕΣΥ να έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή, με τους “σκληρούς δείκτες” (σ.σ. θάνατοι και εισαγωγές στις ΜΕΘ) να καταγράφουν ανοδική πορεία τόνισε ο Θεοκλής Ζαούτης. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ξεκίνησε την ενημέρωση με στοιχεία για την εξάπλωση του κορονοϊού στην Ευρώπη και την αύξηση του δείκτη θετικότητας.
Η Ελλάδα, είπε, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στις εισαγωγές ΜΕΘ ανά 100.000 πληθυσμού. Αναφερόμενος στις δυο νέες υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον, η Ελλάδα είναι πάνω από 50% της μετάλλαξης.
Για την επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα ενημέρωσε ο Δημήτρης Παρασκευής. Οι περιοχές που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων είναι τα νησιά του Ιονίου, του Νοτίου Αιγαίου και η Αττική. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στις ηλικίες 18 έως 24.
Ειδικότερα, στοιχεία από δέκα χώρες δείχνουν σταθερές τάσεις στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, φτάνοντας τις 6,7 νέες εισαγωγές λόγω Covid ανά 100.000 πληθυσμού.
Όλα τα κράτη στην Ευρώπη έχουν αύξηση κρουσμάτων, σημείωσαν οι καθηγητές με βάση τον αριθμό των τεστ που κάνει κάθε χώρα.
Η Ελλάδα είναι δεύτερη μετά την Κύπρο στον αριθμό των τεστ ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού.
Τα κρούσματα στους άνω των 65 ετών παρουσιάζουν αύξηση. Τα περισσότερα κράτη που έχουν δώσει στοιχεία νοσηλείας δεν βρίσκονται στο «κόκκινο» αυτή τη στιγμή, ενημέρωσαν οι καθηγητές.
Στο κύμα της πανδημίας που βρισκόμαστε, όπως τονίστηκε, έχουν περάσει 28 ημέρες και δεν έχει φανεί ακόμη σημαντική αύξηση στις νοσηλείες στις ΜΕΘ. Αυτό δείχνει, σύμφωνα με τους καθηγητές, ότι πρόκειται για ένα ήπιο κύμα.
Ενδεχομένως η έξαρση με την παραλλαγή Όμικρον να είναι ακόμη πιο ήπια σε σχέση με άλλες εξάρσεις, σημειώθηκε.
Για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου τονίστηκε ότι: «Η τέταρτη δόση παραμένει αποτελεσματική και σημαντική ακόμη και την πρόσφατη περίοδο ειδικά στις ομάδες άνω των 60 ετών».
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τους καθηγητές, 150 με 200 χιλιάδες είναι τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα. Σχετικά με την αύξηση θανάτων τις τελευταίες ημέρες, οι καθηγητές επισήμαναν ότι πρέπει να αξιολογηθεί σε επίπεδο εβδομάδας, «θεωρούμε πως πρόκειται για μια συγκυρία», υπογράμμισαν.