Δημήτρης Παπαγιαννίδης: Οι βασικοί άξονες για επενδύσεις στη βιώσιμη γεωργία
Στις προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας, σε σχέση με τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη, την πράσινη γεωργία και την πράσινη κτηνοτροφία αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών, του υπουργείου κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης στη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου Green Deal Greece 2022 του ΤΕΕ, που λαμβάνει χώρα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εκπροσωπώντας τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαγιαννίδη, μεταξύ άλλων, βασικό στόχο αποτελεί οι αγροτικές περιοχές να καταστούν περισσότερο ελκυστικές για την προσέλκυση νέων γεωργών και κτηνοτρόφων και η αντιμετώπισή τους ως επιχειρηματίες και όχι ως χειρώνακτες όπως παλιά.
Όπως τόνισε, οι πολιτικές της Πράσινης Συμφωνίας διέπει την αγροτική πολιτική του υπουργείου και ανέλυσε τους άξονες επάνω στους οποίους θα κινηθούν οι δράσεις, αναφέροντας τους εξής: Η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση των παραγωγών και του πληθυσμού των αγροτικών περιοχών, η συμβουλευτική υποστήριξη, η παροχή δυνατότητας εκπαίδευσης και κατάρτισης, παροχή κινήτρων μέσω προγραμμάτων για επενδύσεις σε τεχνολογίες και υποδομές.
Οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι ένα μεγάλο ζητούμενο στον μετασχηματισμό, ανέφερε ενώ επεσήμανε ότι συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας αποτελεί η ποιότητα των προϊόντων με μεγάλη προστιθέμενη αξία.
Τέλος ο κ. Παπαγιαννίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη προώθησης της γεωργίας ακριβείας, της γεωθερμίας για θερμοκηπιακές καλλιέργειες, αλλά και της συνεταιριστικής οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής, στα πρότυπα του εξωτερικού.
Η Πιστοποίηση ως Επιταχυντής του Πράσινου Μετασχηματισμού
Την άμεση και επιτακτική ανάγκη εποπτείας της αγοράς αλλά και τον καθοριστικό ρόλο που παίζουν πιστοποίηση και διαπίστευση στην πράσινη μετάβαση τόνισαν οι ομιλητές του πάνελ “Η Πιστοποίηση ως Επιταχυντής του Πράσινου Μετασχηματισμού.”
Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο Κώστας Κούρταλης, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διαπίστευσης ΕΣΥΔ σημείωσε ότι η Ευρώπη πιο εύστοχος θα ήταν ο τίτλος “Η Πιστοποίηση ως ποιοτικός καταλύτης του Πράσινου Μετασχηματισμού” αφού η διαπίστευση είναι ο δρόμος της ποιότητας.
Ο Κ. Κούρταλης σημείωσε ότι η Ευρώπη είναι πεπεισμένη ότι πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο της ποιότητας, γιατί έτσι θα διασφαλίσει το βέλτιστο αποτέλεσμα για τον καταναλωτή.
Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα παραδείγματα, ο Κ Κούρταλης σημείωσε ότι πάνω από το 80% του κτιριακού αποθέματος της χώρας χρειάζεται ενεργειακή αναβάθμιση. «Τι υλικά θα χρησιμοποιήσουμε; τα ακριβότερα ή τα καλύτερα; » αναρωτήθηκε. «Αυτά που είναι πιστοποιημένα με το σωστό τρόπο» απάντησε και συμπλήρωσε «Η πιστοποίηση παίζει καταλυτικό ρόλο. Σε ποιον τεχνίτη θα εμπιστευτούμε αυτά τα υλικά; Σε πιστοποιημένους επαγγελματίες για παράδειγμα από το ΤΕΕ. Και θέλω να προτρέψω το επιμελητήριο να είναι πιο αποφασιστικό σε αυτό τον τομέα γιατί υπάρχει ανάγκη στην αγορά.»
Ο πρόεδρος του ΕΣΥΔ δήλωσε ότι έρχονται πολλοί νέοι κανονισμοί και διαβεβαίωσε ότι ο Οργανισμός «παρά τη λειψανδρία ετοιμάζεται εντατικά για να προσαρμοστούμε άμεσα και να μη μείνουμε πίσω. Στο εθνικό σύστημα διαπίστευσης έχουμε καταφέρει να εκδώσουμε οδηγίες από τους πρώτους στην Ευρώπη σε διάφορα πεδία. Το ΕΣΥΔ είναι πρωτοπόρο σε πολλά σημεία και η ελληνική διαπίστευση είναι αρκετά μπροστά» διαβεβαίωσε.
«Υπάρχουν εργαλεία που ενημερώνουν τον καταναλωτή ότι ένα προϊόν έχει ελεγχθεί και πληρεί τις απαιτήσεις δηλ κάνει τη δουλειά για την οποία το θέλουμε» σημείωσε ο Ιωάννης Μπερτσάτος, Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της HELLASCERT.
«Πριν 10 χρόνια υπήρχαν 2-3 πρότυπα πιστοποίησης, πλέον υπάρχει πλειάδα κανονισμών, νέα πρότυπα και εξελίξεις παλαιότερων προτύπων» σημείωσε «ο κλάδος εξελίσσεται και προσαρμόζεται συνεχώς, το απόθεμα τεχνογνωσίας και εργαλείων επιθεώρησης και πιστοποίησης αυξάνεται συνεχώς, υπάρχει διαρκώς ανανεούμενη παλέτα υπηρεσιών προτύπων για τις ανάγκες του κλάδου.»
Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Ι. Μπερτσάτος «υπάρχουν πολλά ανοικτά μέτωπα που δεν καλύπτει η ελληνική νομοθεσία και η εποπτεία είναι από τα σημαντικότερα. Η εποπτεία θα συνδράμει σε όλο το έργο της αγοράς με την επιβράβευση των αρίστων» τόνισε.
Στην ανάγκη εποπτείας της αγοράς αναφέρθηκε με έμφαση και ο Σάββας Πελτέκης, Διευθύνων Σύμβουλος της TUV HELLAS.
«Αν μπορούσα να ζητήσω κάτι από τα υπουργεία αυτό θα ήταν να υπάρχει εποπτεία της αγοράς, αυτό θα άλλαζε ριζικά την εικόνα» είπε και εξήγησε «για παράδειγμα, δεν πρέπει κάποιος να ελέγχει αν αυτά που δηλώνουν οι εταιρείες για τους περιβαλλοντικούς ρύπους είναι σωστά; Ως λαός δεν μας αρέσει η αξιολόγηση, αλλά η πιστοποίηση έρχεται να λύσει αυτό το πρόβλημα, γιατί ως τρίτο μέρος διαλύει τους μύθους και το σκοτάδι και φέρνει διαφάνεια μεταξύ δημόσιου φορέα και επιχειρήσεων, μεταξύ προμηθευτή και αγοραστή» τόνισε και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω 15 χρόνια σε αυτό τον τομέα.
Επίσης, δίνοντας ένα ορισμό της ποιότητας ο Σ. Πελτέκης είπε ότι «ποιότητα είναι η συμμόρφωση με τη νομοθεσία, τα πρότυπα και τις προδιαγραφές. Η πιστοποίηση και η επιθεώρηση ελέγχουν την ποιότητα δηλαδή τη συμμόρφωση»
Σε ότι αφορά στη θέση της Ελλάδας, σε σύγκριση και με όσα γίνονται στη Γερμανία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της TUV HELLAS είπε «Δεν υστερούμε σε τίποτα και μπορούμε να προλάβουμε το τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, μπορούμε να είμαστε μέσα στα γεγονότα. Οι προοπτικές για την χώρα είναι εξαιρετικές» κατέληξε.
Από την πλευρά του ο Αντώνης Τσακαλίδης μέλος του ΔΣ του HELLASLAB σημείωσε ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 800 διαπιστευμένα εργαστήρια από τα συνολικά 2500, άλλα μικρότερα ή μεγαλύτερα και άλλα δημόσια ή ανεξάρτητα. Υπάρχουν πολλές νομοθεσίες που έχουν ψηφιστεί αλλά δεν εφαρμόζονται και για αυτό δεν δημιουργήθηκαν και αντίστοιχα εργαστήρια για τις σχετικές μετρήσεις » σημείωσε ο Α Τσακαλίδης που επίσης πρόσθεσε: «Μέχρι τώρα ο κρατισμός είναι πολύ ισχυρός. Το βίωσα ήδη από το 1981 όταν τότε μας αντιμετώπιζαν ως μας άχρηστους ή λωποδύτες.»
Επίσης ο Α Τσακαλίδης επεσήμανε ότι όλη η συζήτηση γύρω από την ποιότητα και την διαπίστευση δείχνει ότι η κοινωνία δεν τα γνωρίζει αυτά τα θέματα και ότι απομένει αρκετός δρόμος ακόμα να καλυφθεί, ότι υπάρχουν όροι και έννοιες που είναι δυσνόητες για παράδειγμα στις διαβαθμίσεις της ποιότητας.
-Το Συνέδριο «Green Deal Greece 2022», με τίτλο «Προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, σήμερα, για τον πράσινο μετασχηματισμό» διοργανώνεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) σε συνεργασία με το economix.gr. Τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).
Το διήμερο συνέδριο διοργανώνεται σε υβριδική μορφή, με φυσική παρουσία μόνο των ομιλητών και των προσκεκλημένων και με ελεύθερη διαδικτυακή μετάδοση και παρακολούθηση από τα κανάλια του ΤΕΕ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο youtube και στις ιστοσελίδες των διοργανωτών. Platinum χορηγοί του συνεδρίου είναι οι εταιρείες: ΔΕΗ, ΑΚΤΩΡ, AVAX, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, INTRAKAT, ΜΥΤΙLINEOS. Το συνέδριο υποστηρίζει πληθώρα εταιρειών και φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, εκπρόσωποι των οποίων θα συμμετέχουν στις εργασίες του. Η ιστοσελίδα του συνεδρίου, διαθέσιμη από την έναρξη του συνεδρίου είναι:
https://greendealgreece22.
Το συνέδριο συνεχίζεται.