H αναζήτηση πρωτοεμφανιζόμενων υποψηφίων που θα κληθούν να δώσουν τη μάχη με τους «παλαιούς» και η ισχυρή εκπροσώπηση κάθε τοπικής κοινωνίας
Tην ώρα που η συζήτηση περί πρόωρων εκλογών, παρά τις διαψεύσεις του πρωθυπουργού επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο, οι διεργασίες για τη συγκρότηση των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων κλιμακώνονται σε όλα τα επίπεδα, αφού, είτε τελικώς επιλεγεί η λύση του φθινοπώρου είτε ισχύσει η δέσμευση του πρωθυπουργού για στήσιμο καλπών στο τέλος της προσεχούς άνοιξης, άπαντες αναγνωρίζουν ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα πρέπει να υπάρχει, αν μη τι άλλο, μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις λίστες του κυβερνώντος κόμματος.
Βασικές στοχεύσεις του Μαξίμου και της Πειραιώς όσον αφορά την εξεύρεση των νέων υποψηφιοτήτων, που θα κληθούν να δώσουν τη μάχη με τις «παλαιότερες καραβάνες», είναι η ισχυρή εκπροσώπηση σε κάθε τοπική κοινωνία από πρόσωπα με ισχυρό στίγμα σε αυτήν και, φυσικά, η ενίσχυση του στοιχείου της ανανέωσης, αλλά και της διεύρυνσης, μια και είναι πλέον πανθομολογούμενο ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα κριθεί στον χώρο του Κέντρου.
Μάλιστα, όπως έγραφαν τα «Π» από την προηγούμενη εβδομάδα, μέχρι και στη ΔΕΘ αναμένονται επιπλέον ανακοινώσεις πρωτοεμφανιζόμενων υποψηφίων, ώστε να ξεκαθαρίσει σιγά-σιγά το τοπίο του ανταγωνισμού στις εκλογικές περιφέρειες της χώρας.
Τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για τις σχετικές επιλογές έχει, βεβαίως, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα ανάψει τελικά το «πράσινο φως» για καθέναν από τους υποψηφίους. Τη γενική εποπτεία του project έχει ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος συνεργάζεται στενά και στο συγκεκριμένο ζήτημα με τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Παύλο Μαρινάκη, και τον διευθυντή του κυβερνώντος κόμματος, Γιάννη Μπρατάκο.
Ο μεν Μαρινάκης, με τις περιοδείες που πραγματοποιεί σε όλο το Λεκανοπέδιο και ανά την ελληνική περιφέρεια, έχει αυξημένη αντίληψη για τα πρόσωπα, το έργο και τα πλεονεκτήματά τους, ο δε Μπρατάκος, ως πρόεδρος και του ΕΒΕΑ, έχει άριστη άποψη για τον χώρο της αγοράς και των τεχνοκρατών, οπότε οι προτάσεις του έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Πολύ σημαντικό και ξεχωριστό ρόλο στην όλη διαδικασία έχει ο επί χρόνια στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη και άριστος γνώστης της «γαλάζιας» ανθρωπογεωγραφίας, Θανάσης Νέζης, ο οποίος καταγράφει το ενδιαφέρον εν δυνάμει υποψηφίων, κατηγοριοποιώντας ταυτόχρονα ονόματα και προτεραιότητες.
Το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναμένεται να έχει σύσσωμο ξανά μια θέση στα ψηφοδέλτια του κόμματος και, παρά τη φημολογία που υπήρξε περί επιβολής ηλικακού ορίου στους υποψηφίους, κάτι τέτοιο τελικώς δεν προχώρησε, χάριν της απόλυτης συσπείρωσης στη μάχη της κάλπης.
Με την πάροδο του χρόνου συμπληρώνεται το παζλ των εξωκοινοβουλευτικών κυβερνητικών στελεχών που θα διεκδικήσουν για πρώτη φορά μια κοινοβουλευτική έδρα.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, όλα δείχνουν πως θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, ενώ κλείδωσαν, σύμφωνα και με πρόσφατες ανακοινώσεις, η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, για την Α’ Πειραιά, η υφυπουργός Εργασίας, Μαρία Συρεγγέλα, για τον Δυτικό Τομέα Αθηνών -όπως, άλλωστε, και ο πρ. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που έχει ανακοινωθεί εδώ και καιρό-, η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, στην Ανατολική Αττική, ενώ στα νότια ο σημερινός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, θα δώσει τη μάχη του σταυρού, έχοντας μεταξύ άλλων ως πιθανό αντίπαλό του τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας, Νίκο Χαρδαλιά.
Τα εξωκοινοβουλευτικά κυβερνητικά στελέχη που θα διεκδικήσουν έδρα, η συμμετοχή πρώην γενικών γραμματέων και η αξιοποίηση αυτοδιοικητικών Την ίδια ώρα, ο αν. υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, φαίνεται πως εξετάζει το ενδεχόμενο να πολιτευτεί στην Ηλεία, ενώ το σενάριο υποψηφιότητας του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου (για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ή για κάποια περιφέρεια, όπως προκύπτει εσχάτως από το ρεπορτάζ) δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει.
Στην Α’ Αθήνας είναι θέμα χρόνου η επισημοποίηση της υποψηφιότητας του υφυπουργού Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στον Πειραιά με τον έτερο υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του. Στον Βόρειο Τομέα, αέρα στα πανιά της υφυπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, δίνει η αποχώρηση από την κούρσα του Νίκου Παπαθανάση, αν και η ίδια εξακολουθεί να γοητεύεται περισσότερο με την προοπτική της Ευρωβουλής. Τέλος, για την Καβάλα ακούγεται το τελευταίο διάστημα από «γαλάζιους» πυρήνες του νομού το όνομα του υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη.
Σε ό,τι αφορά τα στελέχη που παραιτήθηκαν από γενικές γραμματείες ή οργανισμούς, προκειμένου, όπως προβλέπεται θεσμικά, να έχουν δικαίωμα συµµετοχής στα ψηφοδέλτια της Ν.∆., η πρώην γραµµατέας Αντεγκληµατικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου θα είναι υποψήφια στην Εύβοια, ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΑΝ Γιώργος Βρεττάκος, ένας νέος άνθρωπος που έχει δείξει ιδιαίτερη δυναµική, θα είναι ξανά υποψήφιος στη Β’ Πειραιά (µια άλλη σίγουρη υποψηφιότητα στη δεύτερη εκλογική περιφέρεια του µεγάλου λιµανιού είναι αυτή του Σπύρου Χαγκαµπιµάνα) και ο πρώην διευθύνων σύµβουλος του ΕΣΥΠ Νίκος Καλάκος στην Ηλεία.
Η πρώην γενική γραµµατέας Τουριστικής Ανάπτυξης Βίκυ Λοΐζου αναµένεται να ανακοινωθεί για τις Κυκλάδες, ενώ σχεδόν σίγουρος για τη ∆υτική Αττική θεωρείται, όπως έχουν γράψει τα «Π», ο πρώην γενικός διευθυντής της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών Ανδρέας Τσώκος.
Στην Α’ Αθήνας δύο αυτοδιοικητικοί διεκδικούν µια θέση στο ψηφοδέλτιο. Πρόκειται για τον Χρήστο Τεντόµα, αντιδήµαρχο του ∆ήµου Αθηναίων, καθώς και τον αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τοµέα Αθηνών, Γιώργο ∆ηµόπουλο.
Για την πρώτη εκλογική περιφέρεια της πρωτεύουσας, πάντως, έχει ακουστεί και το όνοµα της δικηγόρου Εβίτας Βαρελά. Η πρώην δήµαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη θα διεκδικήσει, όπως όλα δείχνουν, µια θέση στο Κοινοβούλιο από τη ∆υτική Αττική, ενώ στην Α’ Πειραιά παίζει πια πολύ δυνατά ο πρώην υποψήφιος δήµαρχος στις εκλογές του 2019, Νίκος Βλαχάκος.
Στη Θεσσαλονίκη, οι καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόµενα επιµένουν ότι η αντιπεριφερειάρχης, Βούλα Πατουλίδου, έχει δεχθεί ήδη κρούση από τα υψηλά κυβερνητικά κλιµάκια για τη µετακόµισή της στην κεντρική πολιτική σκηνή µέσω της πρώτης εκλογικής περιφέρειας της συµπρωτεύουσας, στην οποία θα συναντήσει, εκτός απροόπτου, και τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου (κάποιοι
θα επιθυµούσαν την τοποθέτησή του στο Επικρατείας, λόγω της
σηµειολογίας της στοχοποίησής του από τις γνωστές οµάδες που λυµαίνονται
διαχρονικά τα πανεπιστήµια).
Στην Πιερία είναι στα υπ’ όψιν η επίσης αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου, καθώς και οι αντίστοιχοι Τρικάλων και Αρτας, Χρήστος Μιχαλάκης και Βασίλης Ψαθάς. Στην ίδια λίστα φιγουράρει και η ∆ωροθέα Κολυνδρίνη στη Μαγνησία,
ενώ λίγα χιλόµετρα πιο δίπλα, στη Λάρισα, κλείδωσε το όνοµα της πρώην
υποψήφιας δηµάρχου Λάρισας Ρένας Καραλαριώτου. Στην Καρδίτσα εξετάζονται
οι υποψηφιότητες του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου, Αριστοτέλη Σπανιά,
και του Φώτη Βρέκου, ο οποίος έχει διατελέσει µέλος του Εκτελεστικού
Γραφείου της ΟΝΝΕ∆.
Στην Ηλεία φηµολογείται έντονα η υποψηφιότητα του Λευτέρη Βαρουξή, ενώ στην Αργολίδα ακούγεται ο Γιώργος ∆ωροβίνης. Στην Αχαΐα ακούγονται τα ονόµατα του αντιπεριφερειάρχη Χαράλαµπου Μπονάνου και της Εφης Γιαννιά, στη Λευκάδα του Βασίλη Παπαχρόνη, στην Αρτα της Αλεξάνδρας Χρόνη και στον Νοµό Εβρου της Κατερίνας Καραµήτσου. Παράλληλα, όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο δεδοµένες φαντάζουν οι υποψηφιότητες του Κωνσταντίνου Κεφαλογιάννη (ανιψιού του Μανώλη) στο Ηράκλειο και του πρώην υποψήφιου περιφερειάρχη Κρήτης Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη στα Χανιά. Οπως όλα δείχνουν, ο τελευταίος αναµένεται να παλέψει για µια θέση στην επόµενη Βουλή µε τον έµπειρο δηµοσιογράφο ∆ηµήτρη Καµπουράκη.
Παραπολιτικά