Νέο, απεγνωσμένο SOS απευθύνουν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης της χώρας καθώς η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος έχει εκτινάξει το κόστος λειτουργίας τους και οι περισσότερες εξ αυτών κινδυνεύουν να «πνιγούν» στα χρέη με επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον της χώρας.
Από την αρχή της ενεργειακής κρίσης και λόγω των υπέρογκων αυξήσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) που παρέχουν καθαρό και υγιεινό νερό σε 5 εκ. πολίτες της χώρας μας, βρίσκονται κάτω από μεγάλη οικονομική πίεση. Η παραγωγή πόσιμου νερού και η επεξεργασία λυμάτων που είναι οι κύριες δραστηριότητες των Δ.Ε.Υ.Α. είναι πολύ ενεργοβόρες δραστηριότητες, και για τον λόγο αυτό το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι σήμερα έχει διπλασιασθεί και δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο.
Τα οριζόντια μέτρα και οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που μέχρι σήμερα έχουν ανακοινωθεί, όπως επανειλημμένα έχει τονίζει η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, δεν επαρκούν και δεν έχουν αναδρομικότητα για τις Δ.Ε.Υ.Α. με αποτέλεσμα οι περισσότερες από αυτές κινδυνεύουν να «πνιγούν» στα χρέη.
Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ζητά από το 2020 την μείωση του Φ.Π.Α. στο νερό από 13% στο 6% θεωρώντας ότι ειδικά στην παρούσα φάση θα έδινε μεγάλη ανάσα στους πολίτες οι οποίοι πλήττονται από ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας.
Μετά από πρωτοβουλία της και σε συνεργασία με τη Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας θα συγκεντρωθούν τη Δευτέρα 16 Μαΐου στην Μεγάλη Λέσχη εκπρόσωποι των Δ.Ε.Υ.Α. με την παρουσία του προέδρου της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. κ. Γιώργη Μαρινάκη, δημάρχου Ρεθύμνης, για να συζητήσουν το ζήτημα του ενεργειακού κόστους των Δ.Ε.Υ.Α. και να προτείνουν λύσεις για να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και η πρόσβαση των πολιτών της χώρας μας σε ποιοτικό και προσιτό νερό.
Οι Δ.Ε.Υ.Α. θεωρούν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν από την Πολιτεία πρωτοβουλίες οι οποίες θα ενισχύσουν τις Δ.Ε.Υ.Α. που επλήγησαν οικονομικά από τις επιβαρύνσεις λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής και θα τις διευκολύνουν στην κατεύθυνση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να καλύπτουν το κόστος της παραγωγής πόσιμου νερού και επεξεργασίας λυμάτων.