Στη λίστα του CNN με τα 30 καλύτερα τηγανητά πιάτα βρίσκεται το καλαμαράκι, το οποίο «μοιράζεται σε Ιταλία και Ελλάδα», όπως επισημαίνεται σε άρθρο.
Παναρισμένο και τηγανισμένο, σερβίρεται με λεμόνι, είτε με μαρινάδα είτε με κρεμώδη σάλτσα βασισμένη στη μαγιονέζα. Το
πιάτο από ελληνική και ιταλική σπεσιαλιτέ παραθαλάσσιων περιοχών έχει φτάσει σε πολυτελή αμερικανικά εστιατόρια ως ένα mainstream ορεκτικό», γράφει σχετικά το CNN.Παράληλα αναφέρει: «Για πρώτη φορά αναφέρθηκε από τους New York Times το 1975, αυτά τα απλά “δαχτυλίδια από καλαμάρια” μπορεί να μην είναι τόσο μοντέρνα όσο ήταν τη δεκαετία του ’90, αλλά παραμένουν σε πολλά μενού».
Στην πρώτη θέση βρίσκεται μια ιαπωνική τεμπούρα λαχανικών, όμως, και η Ελλάδα δεν λείπει από τη λίστα, στην 21η θέση της.
Ακολουθεί ολόκληρη η λίστα, για όσους θέλουν να αναζητήσουν τα εδέσματα.
Tempura (Japan)
Hushpuppies (US South)
Churros (Spain, Portugal and Latin America)
Beignets (Louisiana)
Mandazi (East Africa)
Jalebi (India)
Zucchini flowers (Italy)
Cronut (United States)
Fry bread (Native Americans in the US)
Fried green tomatoes (United States)
French fries (Belgium and France)
Pakora (India)
Tostones (Caribbean and Latin America)
Arancini (Italy)
Fofos de arroz (Mozambique)
Chiko rolls (Australia)
Onion bhajis (India)
Banh cam (Vietnam)
Scotch eggs (United Kingdom)
Katsu (Japan)
Fried calamari (Italy and Greece)
Fried chicken (Korean and American)
Fried clams (New England)
Kibbeh (Middle East)
Leche frita (Spain)
Prawn toast (Hong Kong)
Deep-fried Mars bar (United Kingdom)
Fried pizza (Italy)
Chimichangas (Southwest US)
Chicharrons (Spain, Latin America and the Philippines)