Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Βραχάτι: “Για τα χαμόγελα που έσβησαν” και για να “Γίνουμε άνθρωποι” το συνέδριο για την έμφυλη βία

Τα χαμογελα γυναικών που έσβησαν για πάντα από μυαλά που θόλωσαν, από εγωισμούς που θίχτηκαν, από την κακιά την ώρα, ή επειδή τα στόματα δεν άνοιξαν, βρέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου για την εξάλειψη της έμφυλης βίας, που έγινε στο Βραχάτι Κορινθίας.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας και τον Δήμο Βέλου Βόχας και ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της Γαρυφαλλιάς Ψαράκου, που δολοφονήθηκε στη Φολέγανδρο από τον 30χρονο σύντροφό της.

Ήταν το 2ο Συνέδριο για την έμφυλη βία της εκστρατείας “Γίνε Άνθρωπος” που δημιουργήθηκε με αφορμή τις αλλεπάλληλες γυναικοκτονίες και την ραγδαία έξαρση των περιστατικών βίας, που συγκλόνισαν την χώρα μας.

Τραγικές φιγούρες οι μητέρες που έχασαν τις κόρες τους από χέρια άνανδρων, αδίστακτων, δολοφόνων.

Η Αλέκα Ψαράκου, μητέρα της Γαρυφαλλιάς που δολοφονήθηκε στη Φολέγανδρο, που περιμένει δικαίωση, η Ελένη Κρεμαστιώτη μητέρα της Ερατούς Μανωλακέλλη, που έχασε τη ζωή της από τα χέρια του άνδρα της στη Μυτιλήνη και ζητάει τα ισόβια να είναι ισόβια και η Ρόζα Φωτιάδου μητέρα της Σοφίας Σαββίδου, που έπεσε νεκρή στην Κάτω Κηφισιά από τα πυρά του πρώην συζύγου της φίλης της, που περιμένει από την πολιτεία να σταθεί δίπλα στα παιδιά των θυμάτων.

Από τις ομιλίες και τις τοποθετήσεις προέκυψε, ότι με την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την πρόληψη μπορούν να μειωθούν ή ακόμα και να εξαλειφθούν τα φαινόμενα έμφυλης βίας, που βίωσαν και βιώνουν πολλές οικογένειες στη χώρα μας. Τα θύματα κάθε μορφής βίας δεν είναι κούκλες ή γλυπτά, έχουν ψυχή, έχουν φωνή.


Για τα »Σύγχρονα φαινόμενα βίας και διαδικτυακής τρομοκρατίας», μίλησε ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης, πρόεδρος Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοαφάλειας.

«Προστάτεψε το Παιδί, Σεβάσου τη Γυναίκα, Θαύμασε τον Άνδρα, Αγάπησε τα Ζώα» ήταν το θέμα της ομιλίας της κ. Χρύσας Σαραντοπούλου, που είναι δημοσιογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων και στρατηγικής επικοινωνίας, πρόεδρος του οργανισμού “ΣΚΟΠΟΣ ΖΩΗΣ”.

Για το πώς εμπνεύστηκε το “Γίνε Άνθρωπος” μίλησε η κ. Καλλιόπη Ιωάννου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου η καλλιτέχνης Ιωάννα Παρασκευά με τα έξι γλυπτά της φιγούρες του σήμερα, ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να σταθούν δίπλα τους, να τα γνωρίσουν και να τα βοηθήσουν να επικοινωνήσουν.

Τα γλυπτά φορούσαν διαφορετικό χρώμα παπουτσάκια, πορτοκαλί που συμβολίζουν την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και τους πρόωρους καταναγκαστικούς γάμους, ροζ για τον ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων, πράσινα για τη βία στο διαδίκτυο, μπλε για τη βία στις σχέσεις και την ενδοοικογενειακή βία, κίτρινα για την σεξουαλική παρενόχληση και τον βιασμό και κόκκινα για την εμπορία ανθρώπων.

Επίσης, στα πλαίσια του συνεδρίου παρουσιάστηκε θεατρικό δρώμενο από τους μαθητές του ΓΕΛ Βραχατίου και οι μαθητές του ΓΕΛ ΒΕΛΟΥ τραγούδησαν το τραγούδι “Γαρυφαλλιά”.