Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, είχε σήμερα συνάντηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον Πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Zhanshu Li. Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Κίνας, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση στα ζητήματα εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών τόσο στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου, όσο και στις προοπτικές περαιτέρω βελτίωσης των σχέσεων της Βουλής των Ελλήνων με το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας.
Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «σήμερα, η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική και οι αρχές που υπερασπίζεται η Κίνα -και ιδίως ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών- δηλαδή οι αρχές της εθνικής κυριαρχίας, της προφύλαξης των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας, που ασπάζεται και η Ελλάδα, ελπίζουμε τελικά να επικρατήσουν». Όπως σημείωσε ο κ. Τασούλας, «ο ανήσυχος και απειλούμενος ως προς την ειρήνη κόσμος του σήμερα θα πρέπει να ξαναγίνει πάλι ειρηνικός».
«Οι κοινωνίες μας, ενώ θα έπρεπε να φιλοδοξούν για την ανάπτυξη και την ασφάλεια, δοκιμάζονται», είπε ο κ. Τασούλας, τονίζοντας ότι «πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και την ασφάλεια δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν όσο ένας τόσο απάνθρωπος πόλεμος μαίνεται έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο οποίος εκτός από τα ανθρώπινα θύματα που αναπόφευκτα δημιουργεί έχει και τεράστιες παγκόσμιες επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και στις τιμές της ενέργειας».
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων αποδέχθηκε πρόσκληση του Προέδρου του Κινεζικού Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου να επισκεφθεί επίσημα την Κίνα, ευελπιστώντας, όπως είπε, να εισφέρει και εκείνος στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας αναφέρθηκε στην 50ή επέτειο της σύναψης διπλωματικών σχέσεων Κίνας-Ελλάδας, τονίζοντας ότι μέσω αυτής της συνάντησης δίνεται η ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις «για τις διμερείς σχέσεις Κίνας-Ελλάδας, καθώς και για θέματα κοινού ενδιαφέροντος», ώστε -όπως είπε- «να προωθήσουμε την εις βάθος ανάπτυξη της αμοιβαίας και επωφελούς συνεργασίας».
Στη συνέχεια, ο κ. Zhanshu Li σημείωσε ότι «υπό τη στρατηγική καθοδήγηση της ηγεσίας των δύο κρατών, οι δύο πλευρές έχουν συχνές ανταλλαγές απόψεων υψηλού επιπέδου, με αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη».
Ο Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας επισήμανε ότι βρισκόμαστε «σε μια νέα ιστορική αφετηρία», στην οποία η κινεζική πλευρά «είναι πρόθυμη να καταβάλει προσπάθειες, μαζί με την ελληνική πλευρά», για να υλοποιηθούν οι σημαντικές συμφωνίες μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών και να προωθηθεί «η συνολική στρατηγική-εταιρική σχέση Κίνας-Ελλάδας, προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη ανάπτυξη».
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Κίνας κ. Ιωάννης Τραγάκης και ο Διπλωματικός Σύμβουλος της Βουλής, Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Οικονομίδης.
- Οι δηλώσεις του κ. Zhanshu Li αποτελούν προϊόν διερμηνείας και όχι μετάφρασης.
- Οι πλήρεις δηλώσεις στα συνοδευτικά αρχεία.
Δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα
(Τρίτη, 24 Μαΐου 2022)
Κύριε Πρόεδρε του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, κύριε Πρόεδρε του μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού Σώματος στον κόσμο, είναι μεγάλη χαρά και τιμή να επικοινωνούμε σήμερα μαζί με αφορμή τη συμπλήρωση, σε λίγες μέρες, τον Ιούνιο, των 50 χρόνων, του μισού αιώνα διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
Υπήρξατε εξαιρετικά ευμενής για τις ιδιότητές μου, είμαι όντως, λόγω ηλικίας, έμπειρος πια πολιτικός, οφείλω να είμαι έμπειρος και αντιλαμβάνομαι, κύριε Πρόεδρε, ότι η πιο σημαντική φράση απ’ όσα είπατε, είναι ότι είμαστε σ’ ένα διαφορετικό κόσμο από τον κόσμο που γνωρίσατε πριν από οκτώ χρόνια, όταν επισκεφθήκατε την Ελλάδα.
Το 2014 ήμουν Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδος, εσείς είχατε άλλο αξίωμα, είχατε έρθει στην Ελλάδα, τότε τα πράγματα στον κόσμο ήταν διαφορετικά. Σήμερα, η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική κι ευτυχώς οι αρχές που υπερασπίζεται παγκόσμια η μεγάλη σας χώρα και ιδίως μέσω του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών -οι αρχές της εθνικής κυριαρχίας, της προφύλαξης των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας που ασπάζεται και η Ελλάδα- ελπίζουμε και μαχόμεθα, κύριε Πρόεδρε, τελικά να επικρατήσουν και ο ανήσυχος κι απειλούμενος ως προς την ειρήνη κόσμος του σήμερα να ξαναγίνει πάλι ειρηνικός και να ασχοληθούν οι χώρες μας -και η Κίνα και η Ελλάδα- με την πορεία προς την ανάπτυξη και την ασφάλεια.
Ο Πρόεδρος της χώρας σας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στις 21 Σεπτεμβρίου πέρυσι, ανέπτυξε το πρόγραμμα -το μεγαλεπήβολο και φιλόδοξο πρόγραμμα- με το όνομα «Πρωτοβουλία για την παγκόσμια ανάπτυξη». Και ο Πρόεδρος σας πάλι, πρόσφατα, στις 21 του Απρίλη, από το νότο της Κίνας, στο νησί Χαϊνάν, στο BoaoForum, ανέπτυξε το δεύτερο σκέλος της φιλοδοξίας της Κίνας, που είναι και παγκόσμια φιλοδοξία, την πρωτοβουλία για την παγκόσμια ασφάλεια. Κι είμαι βέβαιος, κύριε Πρόεδρε, ότι τόσο εσείς όσο και οι αξιότιμοι συνεργάτες σας, που βρίσκονται μαζί σας σήμερα σε αυτήν την επικοινωνία, αντιλαμβάνεστε ότι αυτές οι σημαντικές παγκόσμιες πρωτοβουλίες της μεγάλης σας χώρας για την ανάπτυξη και την ασφάλεια δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν όσο ένας τόσο επίφοβος, τόσο απάνθρωπος πόλεμος μαίνεται ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, έπειτα από την εισβολή δηλαδή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και ο οποίος πόλεμος εκτός από τα ανθρώπινα θύματα που αναπόφευκτα δημιουργεί έχει και τεράστιες παγκόσμιες επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και στις τιμές της ενέργειας. Οι κοινωνίες μας, ενώ θα έπρεπε να φιλοδοξούν την ανάπτυξη και την ασφάλεια, οι κοινωνίες μας δοκιμάζονται.
Είμαι βέβαιος, κύριε Πρόεδρε, ότι οι δύο χώρες, τα δύο μας Κοινοβούλια -κι είναι ευχάριστο ότι στη συνάντησή μας είναι παρόντες οι επικεφαλής των Ομάδων Φιλίας ανάμεσα στα Κοινοβούλια Ελλάδας και Κίνας θα ενισχύσουν περαιτέρω τις επίσημες σχ
Δηλώσεις του Προέδρου του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Zhanshu Li
(Τρίτη, 24 Μαΐου 2022)
Χαίρομαι πολύ που σας συναντώ μέσω τηλεδιάσκεψης, κ. Πρόεδρε. Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την 50ή επέτειο της σύναψης διπλωματικών σχέσεων Κίνας-Ελλάδας και χαίρομαι που έχω την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις μαζί σας για τις διμερείς σχέσεις Κίνας-Ελλάδας, καθώς και για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, να σχεδιάσουμε τις ανταλλαγές και τις σχέσεις μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων μας κατά την επόμενη περίοδο και να προωθήσουμε την εις βάθος ανάπτυξη της αμοιβαίας και επωφελούς συνεργασίας σε όλες τις πλευρές.
Αν και αποτελεί την πρώτη μας συνάντηση, γνωρίζω ότι είστε έμπειρος πολιτικός και διάσημος νομικός εμπειρογνώμονας της Ελλάδας. Εδώ και πολλά χρόνια προωθείτε την ανάπτυξη της φιλικής σχέσης Κίνας και Ελλάδας και έχετε συνεισφέρει σημαντικά για την ανάπτυξη αυτής της σχέσης.
Με την ευκαιρία, σας απευθύνω την πρόσκληση να επισκεφθείτε την Κίνα, σε ημερομηνία που θα είναι πρακτική και για τις δύο πλευρές. Εκτός από το Πεκίνο μπορείτε να επισκεφθείτε κι άλλες πόλεις που μπορεί να σας ενδιαφέρουν.
Το 2014 είχα την τιμή να συνοδεύσω τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα, κάνοντας μια στάση επισκεπτόμενος τη Ρόδο. Τότε ήμουν Διευθυντής του Διοικητικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός μας. Από εκείνη την επίσκεψη ένιωσα από κοντά τη φυσική οικειότητα μεταξύ των δύο αρχαίων πολιτισμών μας, παρά τη γεωγραφική απόσταση μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας. Υπό τη στρατηγική καθοδήγηση της ηγεσίας των δύο κρατών, οι δύο πλευρές έχουν συχνές ανταλλαγές απόψεων υψηλού επιπέδου με αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη, η οποία εμβαθύνει συνεχώς και με τις διαπροσωπικές ανταλλαγές απόψεων που εντατικοποιούνται όλο και περισσότερο.
Η μία χώρα υποστηρίζει την άλλη στα θέματα που αφορούν τα θεμελιώδη συμφέροντα και τα πρωταρχικά μελήματα και πάντα υποστηρίζει και καταλαβαίνει η μία την άλλη, δίνοντας ένα καλό παράδειγμα για την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ κρατών.
Ευρισκόμενοι σε μια νέα ιστορική αφετηρία, η κινεζική πλευρά είναι πρόθυμη να καταβάλει προσπάθειες, μαζί με την ελληνική πλευρά, για να υλοποιήσουμε τις σημαντικές συμφωνίες μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών μας, ώστε να προωθήσουμε τη συνολική στρατηγική-εταιρική σχέση Κίνας-Ελλάδας, προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη ανάπτυξη.
έσεις τους, που ισχύουν εδώ και μισό αιώνα, ώστε το εμπόριο, ο πολιτισμός, ο τουρισμός η προστασία του περιβάλλοντος να αποτελέσουν κοινή προσπάθεια Ελλάδος και Κίνας και θα έλεγα υποδειγματική προσπάθεια Ελλάδας και Κίνας μέσα στους ταραγμένους καιρούς.
Αντιλαμβάνομαι ότι τα διαφορετικά πολιτικά καθεστώτα είναι κάτι το οποίο αναπόφευκτα χαράζει τους διεθνείς μας προσανατολισμούς, αλλά η προστασία του περιβάλλοντος, η ανάπτυξη του εμπορίου, η ανάδειξη των πολιτισμών δεν έχουν σχέση με τα πολιτικά καθεστώτα. Έχουν σχέση με τους κοινούς δεσμούς φιλίας και θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε, να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση που μου απευθύνατε να επισκεφθώ τη μεγάλη σας χώρα κι ελπίζω ότι ανταποκρινόμενος σε αυτήν την πρόσκληση, μία μικρή συμβολή στη βελτίωση των σχέσεών μας θα καταφέρω κι εγώ να εισφέρω.