Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διόρισε σήμερα μια έμπειρη διπλωμάτη, την Κατρίν Κολονά, στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και συμπεριέλαβε στην κυβέρνηση προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών, τρεις εβδομάδες πριν από τη μάχη των βουλευτικών εκλογών.
Η διπλωμάτης καριέρας, η 66χρονη Κολονά είναι η νυν πρέσβης της Γαλλίας στο Λονδίνο.
Μεταξύ των άλλων μελών της κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον γενικό γραμματέα της προεδρίας, είναι ένας πιστός υποστηρικτής του Μακρόν, ο Σεμπαστιάν Λεκορνύ στο υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Λεκορνύ μετείχε ήδη στην προηγούμενη κυβέρνηση ως υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών.
Αλλά και ο Παπ Ντιαγέ, που διευθύνει το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας της Μετανάστευσης. Ο 55χρονος πανεπιστημιακός, ειδικός στην κοινωνική ιστορία των ΗΠΑ και των μειονοτήτων θα ηγηθεί του υπουργείου Εθνικής Παιδείας. Το σχολείο θεωρείται το ένα από τα τρία μεγάλα εργοτάξια της νέας πενταετούς θητείας του Μακρόν.
Επίσης, μια Γαλλολιβανέζα, η Ριμά Αμπντούλ Μαλάκ, αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού, μια αξιοσημείωτη άνοδος για την 40χρονη ειδική στις παραστατικές τέχνες: η Μαλάκ πέρασε τα πρώτα 10 χρόνια της ζωής της στη Βηρυτό εν μέσω του εμφυλίου πολέμου, προτού φθάσει στη Λιόν, στη νοτιοανατολική Γαλλία με τους γονείς της, τον αδελφό και την αδελφή της.
Η νέα κυβέρνηση, ίσης εκπροσώπησης, με 14 γυναίκες και 14 άνδρες,
περιλαμβάνει επίσης αρκετά βαριά ονόματα, η θητεία των οποίων παρατάθηκε
όπως ο Μπρουνό Λεμέρ στο υπουργείο Οικονομίας και ο Ζεράρ Νταρμανέν στο
υπουργείο Εσωτερικών.
Η κυβέρνηση που σχηματίστηκε τρεις και πλέον εβδομάδες μετά την επανεκλογή του προέδρου Μακρόν στις 24 Απριλίου, θα πρέπει να δώσει τη μάχη των βουλευτικών εκλογών στις 12 και 19 Ιουνίου κατά τη διάρκεια των οποίων το προεδρικό κόμμα θα προσπαθήσει να αποσπάσει για ακόμη μια φορά την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.
Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο θα διεξαχθεί τη Δευτέρα με τον κεντρώο φιλελεύθερο πρόεδρο.
Η νέα κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει μια εθνική και διεθνή ατζέντα ιδιαίτερα φορτωμένη και δύσκολη με τον πόλεμο στην Ουκρανία, έναν πληθωρισμό που είναι πρωτοφανής από τότε που η χώρα εντάχθηκε στο ευρώ και μια υποτονική ανάπτυξη.
«Ανήσυχοι» οι Γάλλοι
Στην αντιπολίτευση, η πίεση επί της κυβέρνησης εντάθηκε τις
τελευταίες ημέρες με επικρίσεις για τον χρόνο που χρειάστηκε για τον
σχηματισμό της μετά την επανεκλογή του Μακρόν.
Η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν έκρινε χθες, Πέμπτη, μιλώντας στο δίκτυο BFMTV “ιδιαίτερα αφύσικη” την απουσία της κυβέρνησης “όταν γνωρίζουμε την καθημερινή κατάσταση των Γάλλων” που αντιμετωπίζουν τον αντίκτυπο του πληθωρισμού.
Διορίζοντας τη Δευτέρα την Ελιζαμπέτ Μπορν, τεχνοκράτη από την αριστερά και αρκετές φορές υπουργό, ο αρχηγός του κράτους πόνταρε στη συνέχεια, προσπαθώντας να στείλει ένα μήνυμα στη μεταρρυθμιστική αριστερά χωρίς να τρομάξει τη δεξιά αντιπολίτευση.
Ο γαλλικός Τύπος έκανε λόγο για μια “επιλογή της λογικής”, της αποτελεσματικότητας και της συνέχειας, καθώς η Μπορν, 61 ετών, διετέλεσε διαδοχικά υπουργός Μεταφορών, Οικολογίας και Εργασίας κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Μακρόν, και είναι ένα από τα ελάχιστα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην κυβέρνηση από την αρχή της προεδρίας του το 2017.
Ο αρχηγός του κράτους υποσχέθηκε, για τη δεύτερη θητεία του, να λάβει υπόψη την οργή που εξέφρασαν οι Γάλλοι κατά τη διάρκεια του κινήματος των “κίτρινων γιλέκων”, οι οποίοι εξεγέρθηκαν κατά της φορολογικής και κοινωνικής πολιτικής του, και να αλλάξει μέθοδο.
Το κλίμα είναι τεταμένο: σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop, μια ευρεία πλειοψηφία των Γάλλων δηλώνει ότι φοβάται μια κοινωνική έκρηξη τους επόμενους μήνες.