Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σαρωτική αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ «Δουλειές ξανά», αλλά και τις fast track συντάξεις.
Ο κ.Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου του 2022.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε αρχικά πως «πρόκειται για ένα νομοσχέδιο εξαιρετικά σημαντικό γιατί αποτυπώνει με ξεκάθαρο τρόπο για μία προοδευτική πολιτική στα ζητήματα της εργασίας», ενώ σημείωσε πως η ανεργία έπεσε από το 17,2% στο 12,8%
Πρόσθεσε δε: «Διαψεύστηκαν οι δυσμενείς προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η κυβέρνηση στήριξε τις επιχειρήσεις και πέτυχε αποκλιμάκωση της ανεργίας. Τα αποτελέσματα αυτά δεν μπορούν να μας ικανοποιούν, γιατί εξακολουθούμε να έχουμε τη δεύτερη μεγαλύτερη ανεργία μετά την Ισπανία. Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια να στηρίξουμε τα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη διάρκεια της πανδημίας, όμως είναι δεδομένο ότι ροκανίζονται όσα κέρδισαν από την ανεργία και η άποψή μας είναι ότι δεν μπορεί το πρόβλημα της ακρίβειας να αντιμετωπιστεί μόνο στο πλαίσιο των εθνικών οικονομιών αλλά χρειάζεται ευρωπαϊκή παρέμβαση και για αυτή θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε.
Η κυβέρνηση προσπαθεί στο μέτρο των δυνατοτήτων να θωρακίσει την οικονομία από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Μέχρι το τέλος του μήνα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει και θα υλοποιήσει μια νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού που θα τεθεί σε εφαρμογή την 1/5/2022!».
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι: «Το νομοσχέδιο που θα ψηφίσουμε έχει να βάλει διασύνδεση μεταξύ επιχειρήσεων και αγοράς. Πρέπει να συνδέσουμε τη ζήτηση της αγοράς με την προσφορά εξειδικευμένων υπηρεσιών, πρέπει να παρέχουμε σύγχρονες δεξιότητες στους μακροχρόνια άνεργους αλλά και να διακρίνουμε και τους αληθινούς ανέργους, ώστε οι δημόσιοι πόροι να μην σπαταλώνται σε επιδόματα.
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε χρόνια προβλήματα:
1) μακροχρόνια αποχή από την απασχόληση. Στα τέλη του 2021 περισσότεροι από τους μισούς εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ δεν είχαν βρει δουλειά για περισσότερο από 1 έτος. 1 στους 3 ήταν άνεργοι για πάνω από 5 χρόνια. Όμως την ίδια στιγμή που έχουμε δομικό πρόβλημα. Σήμερα 7 στους 10 εργοδότες δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να κάνουν προσλήψεις επειδή δεν βρίσκουν εργαζόμενους με προσόντα. Σε αυτή την αντίφαση πρέπει να απαντήσουμε. Είναι μια εθνική πρόκληση: όχι επιδοτώντας τη διαχείριση της ανεργίας αλλά επιδοτώντας την επιμόρφωση των ανέργων. Κάθε μακροχρόνια άνεργος θα καταρτίσει το προσωπικό του ψηφιακό σχέδιο δράσης. Και σε αυτό το μεσοδιάστημα θα επιδοτείται με 300 ευρώ και αυτό θα συνεχίζεται και αφού βρει δουλειά. Ο εργαζόμενος θα εισπράττει το 50% του επιδόματος ανεργίας και αφού βρει δουλειά.
2) η ίδια η ποιότητα της κατάρτισης: Είναι πολύ σημαντικό τα προγράμματα να αναμορφώνονται με βάση τα πραγματικά προβλήματα της αγοράς. Δισεκατομμύρια ενδεχομένως κατευθύνθηκαν σε κατάρτιση που δεν βοήθησαν, δεν πέτυχε τον βασικό στόχο που ήταν η προσθήκη δεξιοτήτων για να καταστούν πιο ανταγωνιστικοί. Θα ελέγχονται από ανεξάρτητους φορείς πιστοποίησης και θα αμείβονται σε σχέση με την αποτελεσματικότητά τους.
3) η ίδια η λειτουργία του ΟΑΕΔ- το έργο του εκσυγχρονισμού του ΟΑΕΔ είναι σημαντικό, γιατί κληρονομήσαμε ένα γραφειοκρατικό και συνειδητά ανοργάνωτο οργανισμό. Αυτό υποδήλωνε την εκτεταμένη μαύρη εργασία, την εισφοροδιαφυγή. Προνόμια – πρέπει να είμαστε ειλικρινείς- τα απολαμβάνουν πολλοί συμπολίτες μας που δεν τα δικαιούνται εις βάρος των πραγματικά ανέργων. 55.000 φυσικά πρόσωπα με εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ είναι εγγεγραμμένα στον ΟΑΕΔ. Υπάρχουν περιπτώσεις ωφελούμενων που διαμένουν σε ακριβές περιοχές και διατηρούσαν την ιδιότητα του ανέργου για 10 και 20 χρόνια. Η εκκαθάριση του μητρώου θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο. Θα διαγραφούν όσοι δεν το δικαιολογεί η εισοδηματική τους εικόνα. Θα διαγραφούν και όσοι αρνούνται να πάνε σε θέσεις που έχουν βρεθεί ειδικά γι αυτούς κάτι που ισχύει σε πολλούς οργανισμούς της Ευρώπης. Θέση στο μητρώο δεν θα βρίσκουν και όσοι αρνούνται να πάρουν μέρος σε δράση κατάρτισης.Επιπλέον ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την μετονομασία του ΟΑΕΔ σε δημόσια υπηρεσία απασχόλησης με στόχο να προσφέρει εφόδια και όχι εμπόδια προς την εύρεση εργασίας. «Θα έχει περισσότερα εξειδικευμένα στελέχη στο δυναμικό του», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Επίσης τόνισε:«Το ίδιο το επίδομα ανεργίας εξαιρείται από εισοδηματικά κριτήρια. Δεν επηρεάζονται το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματα, η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και το επίδομα θέρμανσης. Ο ΟΑΕΔ μετονομάζεται σε ΔΥΠΑ, αλλάζει προσανατολισμό για να προσφέρει εφόδια αντί για εμπόδια προς την εργασία. Ευέλικτη δομή με περισσότερα εξειδικευμένα στελέχη στις υπηρεσίες του. Από το 2023 τα αποθεματικά του μεταφέρονται στους κοινωνικούς εταίρους.
Ο ΟΑΕΔ θα αποτελέσει πυλώνα για τη στέγη που πρέπει να αποκτήσουν οι Έλληνες εργαζόμενοι. Παρά τα υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης το 37% του πληθυσμού ξοδεύει παραπάνω από το 40% του εισοδήματος για έξοδα στέγης. Ένας στους τρεις Έλληνες έχει ληξιοπρόθεσμες οφειλές για την κατοικία. Το πρόβλημα της στέγης είναι ουσιαστικό, πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η άλλη όψη μιας αγοράς ακινήτων που ευημερεί, αυξάνει την πίεση να δρομολογήσουμε πολιτικές έξυπνες προσφοράς πιο φτηνής στέγης κυρίως στα νέα ζευγάρια».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε για την αύξηση των μισθών ότι: »Σε δυσανάλογα χαμηλά επίπεδα οι μισθοί. Εδώ δεν αρκεί μόνο η πολιτική απόφαση. Το χρέος μας για τον κατώτατο μισθό θα το κάνουμε, αλλά χρειάζεται και η συμπόρευση των εργοδοτών. Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο το οποίο θα επιμερίσει δίκαια αυτό που ζητούμε ως κοινωνία».
Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση στην αρχή της πανδημίας προεξοφλούσε αύξηση της ανεργίας. «Αποτύχατε», τόνισε χαρακτηριστικά. «Ήλπιζα ότι ο αρχηγός σας θα είναι εδώ αλλά εκείνος ασχολείται με τις προσυνεδριακές σας διαδικασίες», συμπλήρωσε.